Wist je dat je orzo goed als risotto kunt gebruiken? Laat je verrassen door deze heerlijke risotto van orzo met champignons, broccoli en spek!
Wat is orzo?
Orzo is een gedroogde pastasoort. Qua vorm en grootte lijkt het op rijst. Het wordt ook verkocht onder de naam risoni of riso. Het zijn kleine bolletjes durum die in Zuid-Europa worden gegeten als rijst. Ook wordt orzo gebruikt als vervanging voor risottorijst. Dat heb ik voor dit gerecht gedaan. Qua smaak doet het voor risottorijst niet onder. Als je niet beter zou weten, dan zou je denken dat het zo hoort. Orzo is heel veelzijdig dus en erg lekker! Kook het alleen niet te lang, dan heeft de risotto van orzo een lekkere bite.
Verschil orzo en risotto
Is orzo hetzelfde als risotto? Nee, dat is het niet. Orzo is, zoals ik eerder schreef een pastasoort. Risotto is een Italiaans rijstgerecht. Wel kun je orzo hetzelfde bereiden als risottorijst. Je maakt risotto zoals je met risottorijst zou doen, alleen kook je het minder lang en gebruik je orzo. In Italië noemen ze risotto van orzo orzotto. Als je dit recept maakt, maak je dus eigenlijk orzotto!
La Molisana
Zoals je misschien in de recepten van Pasta arrabiata en Pasta ovenschotel hebt gezien, kreeg ik een tijdje geleden een heerlijke doos vol pasta toegestuurd. Het was een pakket van La Molisana. La Molisana is authentiek Italiaanse pasta. De pasta heeft een ruw oppervlak, zodat de saus beter aan de pasta blijft plakken. Wat natuurlijk heel fijn is, want pasta hoort met veel saus en die moet wel blijven kleven. Daarnaast is de pasta ook heel betaalbaar. Je kunt het kopen bij Albert Heijn en bij Coop. Voor deze risotto van orzo heb ik gebruik gemaakt van: De orzo van La Molisana.
Bewaren
Als je iets teveel risotto van orzo gemaakt hebt, dan kun je dat heel makkelijk bewaren. Als je het in een goed afsluitbaar bakje bewaart, dan blijft het in de koelkast 2 dagen goed en in de vriezer kun je het tot 2 maanden bewaren. Laat de risotto, voor je het in de koelkast of vriezer zet, niet langer dan 2 uur afkoelen. Als je het gerecht opnieuw wilt opwarmen, kun je dat het best in een pan doen. Voeg wat bouillon toe om de risotto weer smeuïg te maken, in plaats van boter of olie. De risotto zal niet zo lekker zijn als toen je het maakte, maar je kunt er zeker nog van genieten!
Dit recept is gemaakt in samenwerking met La Molisana
Risotto van orzo
Wat heb je nodig?
Aan de slag
-
Maak de paddenstoelenbouillon door het bouillonblokje in 400 ml op te lossen. Breng aan de kook.
-
Snipper intussen de ui, maak de champignons schoon en snijd in partjes en snijd de roosjes van de broccoli en schil de steel en snijd deze in stukjes.
-
Neem een ruime koekenpan en bak hierin, zonder boter of olie, de spekjes een minuut of 3. Voeg dan de ui en champignons toe en bak deze 5 minuten mee. Dan schenk je de chardonnay erbij en laat dit 5 minuten inkoken.
-
Voeg de orzo toe aan de pan en schep goed door, vervolgens schenk je de bouillon erbij. Breng aan de kook en laat 12 minuten doorkoken tot bijna al het vocht is opgenomen.
-
In de tussentijd kook je de broccoli in een apart pannetje in ongeveer 4 minuten beetgaar, daarna giet je het af en laat je het even staan tot de orzo gaar is.
-
Als de orzo gaar is schep je de broccoli er voorzichtig doorheen. Breng op smaak met versgemalen peper en rasp er zoveel Parmezaanse kaas overheen als je wilt.
Eet smakelijk!