Het was heel lang geleden dat ik rabarber at. Toen ik op de markt rabarber zag liggen kon ik het niet laten om het mee te nemen en er een rabarbercompote mee te maken. Het ligt het meest voor de hand, ik weet het, maar met frambozen en anijs is het een compote met een verrassende twist.

Rabarbercompote

Rabarber is een groente met lange rode, groene of rood-groene stelen. De groene stelen zijn iets zuurder dan de rode en net zo rijp. Rabarber heeft een friszure smaak en het meest bekende gerecht dat hiermee gemaakt wordt is denk ik wel rabarbercompote. Compote is een ingekookt mengsel van fruit of groenten met suiker. Vergelijkbaar met moes. Soms worden er ook kruiden aan toegevoegd. Compote is heerlijk op ijs of in de yoghurt, over cake, in een trifle of als bijgerecht. Ik eet rabarbercompote het liefst in mijn yoghurt, met granola en vers fruit.

Verkrijgbaarheid en bereiding rabarber

Het is heel jammer, maar rabarber is niet het hele jaar door verkrijgbaar. Vanaf april tot en met juli kun je verse stelen rabarber kopen, dan is het rabarberseizoen. Binnen het seizoen is rabarber goed verkrijgbaar in de winkels en op de markt. Gelukkig kun je rabarbercompote prima bewaren zodat je er het hele jaar van kunt genieten! Als je rabarber koopt, of oogst uit je eigen (moes-)tuin, spoel dan de stelen goed schoon en verwijder eventuele bladeren. Snijd ongeveer één centimeter van beide uiteinden af. Als je dit voorzichtig doet, trek je meteen de stugge draden mee. Schillen is dus niet nodig. Rabarber wordt kort gekookt in een klein laagje water.

Bewaren

Compote bevat minder suiker dan bijvoorbeeld jam, waardoor het minder lang houdbaar en minder stevig is. In de koelkast is rabarbercompote ongeveer vier dagen houdbaar in een goed gesteriliseerde pot. Vries je rabarbercompote in, in een goed afsluitbaar bakje of zakje, dan kun je het tot een jaar bewaren. Handig om in de maanden dat rabarber niet verkrijgbaar is, toch te genieten van rabarbercompote.

Moeilijkheidsgraad: Beginner Kooktijd 15 min Totale tijd 15 minuten Porties: 1 Beste seizoen: Lente

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Snijd de boven en onderkant van de rabarberstelen. Verwijder de harde draden en snijd de stelen in stukjes.

  2. Kook de rabarber met het water, de suiker en steranijs in 10 minuten zachtjes gaar.

  3. Prak of pureer de frambozen en schep ze door de rabarber.

  4. Laat de rabarber afkoelen tot kamertemperatuur en bewaar in een pot of bakje.

    Eet smakelijk!

Keywords: Rabarber, Frambozen, Anijs