Als er één taart is die je in de herfst móet maken, dan is het pumpkin pie. Pompoentaart is zo ontzettend lekker, dat wil je echt een keer geproefd hebben. Hoe kan dat nou beter, dan het zelf te maken? Eerlijk is eerlijk, je moet er geduld voor hebben om de taart goed te laten afkoelen en opstijven, maar dan heb je ook echt de allerlekkerste pumpkin pie ever!

Pumpkin pie

Pompoentaart is een Amerikaans gerecht dat van oorsprong gegeten wordt met Thanksgiving. In Nederland vieren we dat niet, maar de taart kan ook prima gegeten worden met Halloween of gewoon zomaar. Het is een dessert gemaakt van pompoen, gecondenseerde melk, eieren, suiker en pumpkin spice kruiden. Deze combinatie van deze ingrediënten gebruik ik ook in mijn pompoentaart, zonder suiker en aangevuld met mascarpone.

De bodem maak ik van speculaas, amandelmeel en boter. Je kunt pumpkin pie zien als een cheesecake en zo maak je de taart ook. Eerst wordt de taart gebakken en daarna stijft de pompoentaart door af te koelen verder op. Zorg dat je goed de tijd neemt, dan is de taart het allerlekkerst!

Pumpkin spices

Je kunt geen pumpkin pie maken zonder gebruik te maken van pumpkin spices. Een specerijenmengsel dat je kant en klaar kunt kopen, of zelf kunt maken. Zelf heb ik altijd een pot pumpkin spice kruiden in de keuken staan. Het voordeel van zelf maken is dat je het het hele jaar door kunt gebruiken en dat je het precies zo kunt maken zoals jij het lekker vindt. Zelf gebruik ik dit recept voor in pompoentaart, waar je ook lekkere pumpkin spice latte mee kunt maken!

Bewaren

Bij mij in de keuken blijft een pumpkin pie nooit heel lang bewaard. Ik deel het graag met familie en vrienden. Toch kun je de pompoentaart prima bewaren. Dek de taart goed af en bewaar het in de koelkast. Dan blijft het ongeveer 4 dagen goed. Invriezen kan ook, maar dat kan invloed hebben op de smaak en op de textuur van de taart. Het lekkerst is het om de taart binnen vier dagen op te eten. Heerlijk met wat slagroom en extra pumpkin spice!

Pumpkin pie

Kooktijd 1 uur Rusttijd 6 uur Totale tijd 7 uren
Een heerlijk herfstige pumpkin pie, een pompoentaart met bodem van speculaas
Moeilijkheidsgraad: Beginner Porties: 12 Beste seizoen: Herfst

Wat heb je nodig?

Ingrediënten voor de bodem

Ingrediënten voor de vulling

Aan de slag

 1. Kook de pompoenblokjes ongeveer 15 minuten in ruim water. Giet ze daarna af en stamp de pompoenblokjes tot puree. 

 2. Verdeel de pompoenpuree over een groot bord en laat afkoelen.

 3. Maal de speculaas fijn in een keukenmachine. Smelt de boter in een steelpan met dikke bodem en meng de gesmolten boter met de gemalen speculaas en het amandelmeel.
 4. Vet een bakblik goed in en verdeel het boter-speculaas mengsel met de bolle kant van een lepel over de bodem en langs de zijkanten van de vorm. Zet de vorm vervolgens in de koelkast zodat de bodem kan opstijven.

 5. Verwarm de oven voor op 170 graden. Mix de afgekoelde pompoenpuree met de gecondenseerde melk, mascarpone, eieren en pumpkin spice tot een glad en egaal mengsel.

 6. Haal de taartbodem uit de koelkast en verdeel de vulling er overheen. Strijk de bovenkant van de taart glad.

 7. Bak de taart 45 minuten in de voorverwarmde oven. Controleer na de baktijd of de vulling goed gestold is.

 8. Laat de pumpkin pie nog twee uur in de oven staan om af te koelen en houd de deur op een kiertje. Gebruik hier eventueel een houten pollepel voor. 

 9. Nadat de pompoentaart in de oven is afgekoeld zet je de taart in de koelkast om verder op te stijven. Reken hier minstens 4 uur voor, het liefst een hele nacht. Daarna is de pumpkin pie klaar om te eten. Serveer met slagroom en wat extra pumpkin spice.

  Eet smakelijk!

Keywords: Pompoen, Speculaas, Kruiden, Ei, Boter, Mascarpone, Gecondenseerde melk

Share it on your social network

Ga naar de inhoud