Print opties:

Pompoensoep

Een kom soep, gemaakt met pompoen, tomaat, winterpeen, ui, knoflook en kookroom. Lekker met vers brood. Dit gerecht staat ook in mijn 5 favoriete recepten van 2019!

Het is volop herfst! Echt tijd en weer voor een lekkere pompoensoep. Die maak je makkelijk zelf. Ik eet deze soep graag als lunch of met een broodje erbij als avondmaaltijd.

Pompoensoep

Het schillen en in blokjes snijden van de pompoen is de grootste klus bij het maken van pompoensoep. Een flespompoen is vrij hard en daardoor lastig in stukken te snijden. Zeg maar gerust in stukken hakken. Hoe snijd je de pompoen het makkelijkst? Heel simpel! Prik met een vork rondom gaatjes in de pompoen. Maak rijen van boven naar beneden, net zolang tot je helemaal rond bent. Leg de pompoen vervolgens 4 minuten op 750 watt in de magnetron en dat is het. Nu is het schillen en snijden een eitje omdat de pompoen zachter geworden is. Keukenhacks als dit zijn altijd fijn om te weten. ;-) Wil je het jezelf nog makkelijker maken? Ook geen probleem, je kunt tegenwoordig pompoenblokjes kopen in de winkel. Supermakkelijk want je slaat het schillen en snijden van de pompoen helemaal over. Dat is namelijk al voor je gedaan en zo maak je de pompoensoep een stuk sneller.

Veelzijdig

Pompoensoep is een echt herfstig gerecht, pompoen is dan ook een echte herfstgroente en heel veelzijdig. In oktober zie je ze overal verschijnen. Niet gek aangezien Halloween in die maand valt. Traditioneel is de pompoen een groot onderdeel van het feest, denk aan de lantaarns van uitgeholde pompoenen met gezichten. Als je de pompoen hebt uitgehold kun je het vruchtvlees gebruiken voor pompoensoep, pompoentaart of bijvoorbeeld in een pumpkin spice latte. De pitten kun je ook eten. Heerlijk door granola of in zadencrackers. Zo kun je een hele pompoen gebruiken, zonder dat je er veel van hoeft weg te gooien.

Bewaren

Pompoensoep kun je makkelijk bewaren zodat je er op een later moment ook nog van kunt genieten. Laat de soep goed afkoelen voor je het in de koelkast of vriezer bewaart. Je kunt dit versnellen door de pan in een bak koud water if ijs te zetten. In een goed afsluitbaar bakje blijft de soep in de koelkast twee dagen houdbaar. In de vriezer blijft het tot drie maanden goed. Als je de pompoensoep wilt opwarmen, kun je het het best in een pan doen en langzaam aan de kook brengen.

Moeilijkheidsgraad Beginner
Tijd
Kooktijd: 40 40 mins Totale tijd: 40 minuten
Porties 4
Beste seizoen Herfst
Wat heb je nodig?
  • 1 flespompoen
  • 5 tomaten
  • 1 winterpeen
  • 5 lente-uitjes
  • 1 flesje kookroom (light, 250 ml)
  • 750 milliliters water
  • 1 blokje groentebouillon
  • 1 tenen knoflook
  • pompoenpitten om te garneren
  • olijfolie
Aan de slag
  1. Schil de flespompoen en snijd in blokjes. Schrap de winterpeen en snijd in plakjes. Snijd de lente-uitjes in ringen, de tomaten in partjes en pers de knoflook. Leg wat ringetjes lente-ui apart voor de garnering.

  2. Giet een scheutje olijfolie in een soeppan en bak hierin de knoflook en lente-ui kort aan. Voeg dan de pompoen, tomaten en winterpeen toe.

  3. Giet de 750 ml water in de pan en verkruimel het bouillonblokje er boven. Breng het geheel aan de kook.

  4. Laat het geheel ongeveer 30 minuten koken op laag vuur.

  5. Pureer het geheel met een staafmixer tot een gladde soep. Voeg daarna 200 ml van de kookroom toe, roer goed door en verwarm de soep nog 5 minuten.

  6. Serveer de soep met de pompoenpitten, lente-ui en kookroom.

    Eet smakelijk!

Keywords: Pompoen, Tomaat, Wortel, Ui, Knoflook, Bouillon

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram en tag @nandaskeuken !