Door Green Food Lab ben ik uitgedaagd om deel te nemen aan de ‘How Do You Smash’ challenge van Beyond Meat. Zij vroegen mij om een plantaardige smash burger te maken met Beyond mince. Ik hou enorm van uitdagingen, dus ik ben de challenge met veel plezier aangegaan. Zeker als het gaat om een lekkere burger!

Smash Burger

Leuk zo’n uitdaging, maar wat is dan een Smash Burger? Het zal je niet verbazen dat het gerecht zijn oorsprong kent in Amerika. Het is niets minder dan een gehaktbal die je op een hete bakplaat of in een hete pan legt en platdrukt tot een burger. Geen perfect ronde burgers zoals je ze in de winkel koopt, maar mooi rustiek. Je ziet dat ze zelfgemaakt zijn en dat is juist de charme. De burgers zijn dun en hebben heerlijk krokante randjes. Ze worden kort gebakken en zijn lekker sappig. Met een zacht broodje en diverse toppings maak je de Smash Burger compleet!

Beyond Meat

Zelf ben ik niet veganistisch of vegetariër, maar ik eet wel graag plantaardig. Soms met vleesvervanger, soms zonder. Toch ben ik niet van alle vleesvervangers even groot fan. Ik probeer graag alles uit, zo ook plantaardig gehakt. Daar zit nogal wat verschil in en niet alles is even lekker. Beyond Mince vind ik wél erg goed. Je kunt het zelf kruiden en gebruiken zoals je wilt, bijvoorbeeld dus als Smash Burger of in vegan chili sin carne. Beyond Mince is een plantaardige vleesvervanger op basis van erwteneiwit. Handig om te weten is dat het vrij van soja en gluten is. O, en er zijn ook kant en klare burgers van Beyond Meat te koop onder de naam Beyond Burger. Al is het maken van een Smash Burger wel heel fijn om te doen. 😉

Smashen

Hoe smash je je plantaardige Smash Burger? Dat bepaal je zelf. Of je de gehaktbal nou plet met een spatel, een wijnglas of een koekenpan, dat kan allemaal! Een fles, een vleeshamer, een hamburger-tool of een mok. Net wat je binnen handbereik hebt. Zelf heb ik een klein houten plankje gebruikt, dat was het meest handzaam wat mij betreft. Koen gaf de voorkeur aan een grote metalen spatel die hij normaal gesproken voor de barbecue gebruikt.

Plantaardige Smash Burger

Moeilijkheidsgraad: Beginner Kooktijd 28 min Totale tijd 28 minuten Porties: 3 Beste seizoen: Geschikt voor het hele jaar

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Hak de peterselie fijn en pers de knoflook. Snijd de tomaat en de augurk in plakjes en de ui in ringen.

  2. Doe het Beyond Mince plantaardig gehakt in een kom en voeg de fijngehakte peterselie en knoflook toe. Kneed door elkaar en maak 6 gehaktballen van elk 50 gram.

  3. Smash de gehaktballen tot platte burgers en bak deze in een koekenpan tot je ziet dat de randjes krokant worden. Je hebt geen boter of olie nodig. Draai de smash burgers om en bak de andere kant nog 2 minuten. Haal dan de burgers uit de pan als ze gaar zijn en leg op elke smash burger een plakje vegan kaas.

  4. Snijd de zachte broodjes open en bak ze met de snijkant naar beneden, 2 minuten in de koekenpan waar je de smash burgers in gebakken hebt. Meng intussen de mosterd en mayonaise tot een sausje.

  5. Smeer de onderste helften van de broodjes in met het sausje. Leg daar wat sla en plakjes augurk bovenop. Stapel twee burgers met kaas op het broodje en verdeel er uienringen en plakjes tomaat overheen. Leg het kapje op de smash burger en zet eventueel vast met een prikkertje.

    Eet smakelijk!

Keywords: Sla, Tomaat, Gehakt, Ui, Kaas, Augurk, Brood