Witte asperges, helaas zijn ze niet het hele jaar door verkrijgbaar maar als ze er zijn dan geniet ik er extra van. Dit jaar kreeg ik een prachtig pakket van het Aspergecentrum om lekker mee aan de slag te gaan! Een heerlijk cadeau. Ik maakte er onder andere deze plaattaart met witte asperges mee.

Plaattaart met witte asperges

Nederlandse asperges zijn alleen te koop tijdens het aspergeseizoen. Het aspergeseizoen start begin april en duurt tot en met 24 juni. Asperges zijn al 5000 jaar bekend als groente. In een piramide in Egypte zijn er zelfs oude muurtekeningen gevonden. Aan het begin van de twintigste eeuw werden asperges ook in Nederland bekend. In eerste instantie werden ze geteeld in Bergen op Zoom, tegenwoordig worden ze overal geteeld, maar het meest in Limburg en Noord-Brabant. Asperges zijn erg gezond, ze zitten vol vitaminen en mineralen! Ik vind ze op de klassieke manier heerlijk, maar experimenteer er ook graag mee. Naast een plaattaart met witte asperges vind ik pasta met asperges en garnalen ook om te smullen!

Asperges bewaren

Asperges kun je in de koelkast bewaren. Verse witte asperges kun je inwikkelen in een vochtige schone theedoek. Dan zijn ze 2 tot 3 dagen houdbaar in de koelkast. Dat het aspergeseizoen niet heel lang duurt hoeft je er niet van te weerhouden om ook daarna nog gerechten met asperges te maken.

Je kunt asperges goed invriezen als je ze zorgvuldig schilt. Verpak ze in een zakje en leg ze in de vriezer, je kunt ze zeker drie maanden bewaren! Je kunt ze vanuit de vriezer direct koken, zonder ontdooien. De plaattaart met witte asperges is het lekkerst als je deze direct uit de oven opeet. Mocht je het toch voor willen bereiden en later willen eten, verwarm de plaattaart dan nog een paar minuutjes in een oven die je op 180 graden hebt voorverwarmd.

De plaattaart is het lekkerst als je die direct opeet. Houd je nog over? Dan kun je plaattaart prima bewaren. Dek de plaattaart met witte asperges goed af en bewaar hem in de koelkast. De plaataart is nog zo’n twee dagen houdbaar. Kijk ruik en proef goed voor je plaattaart opnieuw eet. Je kunt de plattaart eventueel ook even opnieuw opwarmen in de oven. Leg hem een paar minuutjes in een voorverwarmde oven. Deze plaattaart met witte asperges is lekker als avondmaaltijd met bijvoorbeeld soep ernaast, maar je kunt het ook als lunch eten.

Dus waar wacht je nog op? Haal snel de ingrediënten in huis en ga aan de slag in de keuken. Voor je het weet, zul je genieten van een heerlijke plaattaart die niet alleen lekker is, maar ook indruk maakt op iedereen die het proeft. Eet smakelijk!

Plaattaart met witte asperges

Kooktijd 40 40 mins Totale tijd 40 minuten
Een smakelijke plaattaart met witte asperges, hamreepjes, geitenkaas en ei. Makkelijk en snel op tafel!
Moeilijkheidsgraad: Beginner Porties: 4 Beste seizoen: Lente

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

  2. Snijd van de onderkant van de asperges ongeveer twee centimeter af en schil de asperges. Gooi de kontjes en schillen niet weg, hier kun je later nog aspergesoep mee maken! Breng in een pan een laag water aan de kook en kook de asperges ongeveer 5 minuten. 

  3. Rol intussen het deeg voor de plaattaart uit op de bakplaat en besmeer met geitenkaas. 

  4. Haal de asperges uit de pan en snijd ze in de lengte doormidden. Leg de helften met de platte kant naar onder op de geitenkaas. Strooi de hamreepjes er overheen en bak de plaattaart in 20 - 25 minuten goudbruin in de oven. Houd de plaataart in de gaten zodat de randjes niet verbranden.

  5. Kook in de tussentijd 2 eieren in ongeveer 10 minuten hard en spoel ze af onder koud water zodat ze schrikken. Snijd de eieren in plakjes en hak ook de peterselie alvast fijn.

  6. Haal de plaataart uit de oven als deze gaar is. Verdeel de plakjes ei er overheen en bestrooi met verse fijngehakte peterselie.

    Eet smakelijk!

Keywords: Deeg, Asperges, Ham, Ei, Geitenkaas, Kruiden

Share it on your social network

Ga naar de inhoud