Een absolute Hollandse musthave op feestjes en verjaardagen zijn gevulde eieren. Hartstikke makkelijk om te maken en nog altijd een grote hit. Normaal gesproken is de vulling vrij mild van smaak, maar het kan nog lekkerder! Deze pittige gevulde eieren zijn helemaal geschikt voor Halloween. Mede door de gemarmerde look zijn ze spookachtig, maar geloof me, ze smaken fantastisch!

Pittige gevulde eieren

Gevulde eieren zijn doormidden gesneden hardgekookte eieren, gevuld met een mengsel op basis van de eveneens gekookte dooiers. De dooiers worden vaak gemengd met kruiden en mayonaise om er extra smaak en smeuïgheid aan te geven. De gevulde eieren worden koud geserveerd als borrelhapje. Vroeger, als er een verjaardag was bij ons thuis, werden standaad gevulde eieren gemaakt. Mijn ouders hadden er zo’n mooie schaal voor waar de gehalveerde eieren precies in pasten. Ik vond het altijd een enorme traktatie.

Tegenwoordig maak ik ze lekker zelf en experimenteer ik met de vulling. Op deze site vind je ook al een recept voor gevulde eieren met vadouvan. Deze pittig gevulde eieren zijn ook echt enorm lekker als je van spicy eten houdt. Het testpanel was razend enthousiast in ieder geval. Andere leuke recepten voor Halloween zijn koekjes in de vorm van heksenvingers, bladerdeegmummies gevuld met hazelnootpasta of een heerlijke pumpkin pie!

Gemarmerde eieren

Voor de smaak van de pittig gevulde eieren is het niet per se noodzakelijk, maar het gemarmerde effect is wel heel erg leuk om te zien en te maken. Het is eigenlijk heel eenvoudig om te doen. Wat je nodig hebt is voedingskleurstof of voedingsmiddelen die zelf kleur afgeven, hardgekookte eieren en een schaaltje water. Ik gebruikte zwarte voedingskleurstof, dat werkt net iets sneller. Je kookt eerst de eieren in 10 minuten hard. Dan laat je de eieren schrikken en heel even iets afkoelen. Daardoor worden de eieren iets steviger.

Vervolgens kraak je de eierschaal, zonder dat je deze van het ei afhaalt. Tik de schaal voorzichtig rondom kapot met een lepeltje. Leg dan de eieren in een schaaltje water en voeg daar de voedingskleurstof aan toe. Ben je bang dat je schaaltje verkleurt? Dan kun je de eieren met het water en de kleurstof ook in een ziplock- of diepvrieszakje doen. Knoop het zakje dicht en je hoeft je geen zorgen te maken over verkleuringen. Na 30 minuten giet je het gekleurde water weg en kun je de eieren pellen.

Het eiwit heeft nu mooie gekleurde lijntjes en je kunt de eieren nu opensnijden en vullen. Let wel op dat de kleur kan veranderen als je het mengt met water. Bij mij was de marmering blauw geworden in plaats van zwart zoals de kleurstof.

Bewaren

Heb je een Halloweenfeestje en wil je deze pittige gevulde eieren vast vooraf maken? Geen probleem! Je kunt ze maximaal één dag van tevoren bereiden en in de koelkast bewaren. Bewaar ze niet langer, dan wordt de vulling droog. Je kunt er ook voor kiezen de vulling in een luchtdicht afgesloten spuitzak te bewaren en de eiwitten te vullen op het moment dat je ze serveert. Dan heb je ook alles vast klaarstaan maar kan het niet uitdrogen. Dat zou natuurlijk hartstikke zonde zijn van je werk!

Pittige gevulde eieren

Kooktijd 20 minuten Rusttijd 30 minuten Totale tijd 50 minuten
Pittige gevulde eieren met sambal manis en cayennepeper
Moeilijkheidsgraad: Beginner Porties: 6 Beste seizoen: Geschikt voor het hele jaar

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Kook de eieren in ongeveer 10 minuten hard.

  2. Laat de eieren schrikken door ze af te spoelen met koud water en laat ze nog heel even staan zodat ze iets afkoelen en steviger worden. Tik voorzichtig rondom het ei de eierschaal kapot en leg de eieren in een schaaltje water en voeg hier wat zwarte voedingskleurstof aan toe. Laat de eieren een half uurtje staan.

  3. Pel de eieren en halveer ze in de lengte en haal met een vorkje de dooier eruit. Prak de dooiers in een kommetje zo fijn mogelijk.

  4. Voeg aan de dooiers de mayonaise, sambal manis, cayennepeper en chilivlokken toe. Meng dit alles tot een mooi glad en egaal mengsel.

  5. Doe de vulling in een spuitzak en vul de holtes in de eiwitten met mooie toefjes. Strooi over de gevulde eieren nog een snufje cayennepeper

    Eet smakelijk!

Keywords: Ei, Mayonaise, Sambal, Kruiden

Share it on your social network

Ga naar de inhoud