Pitabroodjes, je kent ze vast! Ronde, platte broodjes met een zacht korstje. Het meest bekend is, denk ik, een pitabroodje met shoarma. Heerlijk! Pitabroodjes kun je zo in de winkel kopen, maar ze zijn nog veel lekkerder als je ze zelf maakt. Dat is heel makkelijk en absoluut de moeite waard! Als je ze eenmaal zelf gemaakt hebt, wil je geen andere meer. Dat geldt overigens ook voor bijvoorbeeld focaccia brood!

Pitabroodjes

Ik heb standaard wel pitabroodjes in huis. Handig als we geen zin hebben om uitgebreid te koken en toch lekker willen eten. Pitabroodjes zijn vaak rond van vorm. Doordat ze tijdens het bakken opbollen, ontstaat er ruimte om ze te vullen. Je snijdt ze vanaf de zijkant in en kunt ze vullen met wat je maar wilt. Normaal gesproken worden de broodjes gebakken in een steenoven of op open vuur. Ik weet niet hoe jouw keuken eruit ziet, maar ik heb geen steenoven of open vuur. Ik bak de broodjes in een gewone oven, op de hoogt mogelijke temperatuur. Bij mij is dat 230 graden. Werkt prima!

Vullen maar

De broodjes kun je heerlijk vullen. Ik denk dat ze in Nederland het meest gevuld worden met shoarma, maar je kunt er meer kanten mee op. Zo kun je heerlijke pita halloumi maken, pitabroodjes met roerei, pitabroodjes met kip, mango en zure komkommer of deze goedgevulde pitabroodjes maken. Mocht je de broodjes niet willen vullen maar ze op een andere manier willen gebruiken, dan zijn minipizza’s een goed idee. Kortom, mogelijkheden genoeg.

Bewaren

Ik kan mij niet voorstellen dat je broodjes overhoudt, maar stel dat het gebeurt dan kun je ze prima bewaren. De broodjes zijn, eenmaal afgebakken, goed in te vriezen. Je laat ze, als je ze wilt gebruiken, ontdooien en dan kun je ze op 180 graden in de oven opwarmen. Met een broodrooster of contactgrill gaat dat ook prima.

Basisrecept Pitabroodjes

Kooktijd 20 minuten Rusttijd 20 minuten Totale tijd 40 minuten
Pitabroodjes
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld Porties: 12 Beste seizoen: Geschikt voor het hele jaar

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Verwarm de oven voor op 230 graden.

  2. Los het gist en de suiker op in het warme water en laat dit 10 minuten staan.

  3. Meng de bloem met het zout en maak er een kuiltje in. Meng beetje bij beetje het water er door en kneed dit tot een samenhangend deeg. Laat dit 10 minuten rijzen.

  4. Verdeel het deeg in 8 tot 12 bolletjes en laat deze onder een theedoek weer 10 minuten rijzen.

  5. Rol vervolgens een deegbolletje zo dun mogelijk uit en bak deze op de hete bakplaat in 7-9 minuten licht goudbruin. Haal het broodje uit de oven en herhaal tot alle pitabroodjes gebakken zijn. Let even goed op de tijd, het kan zijn dat de broodjes te hard gaan, stel dan de baktijd bij.

    Geniet er van!

Ingedeeld onder

Share it on your social network

Ga naar de inhoud