Pesto is een ingrediënt dat ik vaak gebruik in de keuken. Het is een Italiaanse saus van olijfolie, kaas, knoflook en basilicum. Je maakt het super makkelijk zelf, het is echt nog geen tien minuten werk! Als je eenmaal eens zelf pesto hebt gemaakt, dan wil je geen andere meer.

Pesto maken

Normaal gesproken wordt pesto in een vijzel gemaakt. Ik heb een vijzel in de keuken staan, maar voor pesto gebruik ik liever de keukenmachine. Dat gaat net even wat sneller en makkelijker. Zo kan ik in vrij korte tijd een lekker flinke hoeveelheid in één keer maken. Het is een kwestie van de pijnboompitten roostere, alle ingrediënten in de keukenmachine stoppen, wat olijfolie toevoegen en op smaak brengen met zout en peper. Je maakt het bijna net zo snel als dat je het hardop uitspreekt. Ik gebruik de saus graag bij pasta of op een pizza. Ook als pesto twisters en op een tosti met mozzarella en tomaat is het heerlijk. Snel, lekker en veelzijdig, wat wil je nog meer?

Soorten pesto

De meest bekende variant is pesto alla genovese, dat is de groene saus zoals deze. Je hebt ook een rode variant, gemaakt van zongedroogde tomaten. Dat zijn de twee meest bekende soorten. Daarnaast kun je met andere ingrediënten eindeloos variëren. Gebruik bijvoorbeeld eens walnoten in plaats van pijnboompitten of rucola of erwten in plaats van basilicum. Of wissel eens naar een ander soort kaas. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Bewaren

Dit recept is voldoende om één schaaltje verse pesto te maken. Als je het wilt bewaren dan kan dat heel goed. Dek het schaaltje dan goed af of doe het in een afsluitbaar potje of bakje. Je kunt de pesto ongeveer een week in de koelkast laten staan. Mijn tip is om er wel een klein beetje olijfolie op te schenken zodat het niet uitdroogt.

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Pluk de blaadjes basilicum van de steeltjes en was ze goed. Pers de knoflook tenen en rooster de pijnboompitten tot ze lichtbruin zijn. Let goed op want het kan ineens snel gaan.

  2. Maal in een keukenmachine de basilicum met de knoflook, pijnboompitten en Parmezaanse kaas tot een smeuïge pesto.
  3. Breng op smaak met zout en peper.

    Eet smakelijk!

Keywords: Basilicum, Olijfolie, Knoflook, Pijnboompitten, Kaas, Kruiden

Share it on your social network

Ga naar de inhoud