Tijd voor een makkelijke en redelijk snelle taart. Je hebt hiervoor maar 5 ingrediënten nodig: bladerdeeg, suiker, kaneel, roomboter en peren. Wat je daarmee gaat maken? Een peren tarte tatin natuurlijk! Hartstikke lekker en ideaal als je visite krijgt en geen zin of tijd hebt om lang in de keuken te staan of iets bij de bakker te halen. Het kost 40 minuten tijd, maar dan heb je ook wat.

Wat is een tarte tatin?

Een tarte tatin is van oorsprong een appeltaart op zijn kop. De taart wordt dus gebakken met eerst de vulling in de bakvorm en daar overheen het deeg. Als de taart in de oven is geweest, laat je hem heel even afkoelen en draai je de taart om. Tegenwoordig wordt als vulling van een tarte tatin niet alleen meer appel gebruikt. Er wordt regelmatig afgewisseld. Zo kun je een tarte tatin maken met banaan, peer of ananas. Maar bijvoorbeeld ook met uien of witlof om er een hartige twist aan te geven.

Oorsprong

De oorsprong van de tarte tatin ligt in Frankrijk. De taart werd eind 19e eeuw gecreëerd door de zussen Tatin.  Zij waren de eigenaressen van Hotel Tatin in Lamotte-Beuvron in Frankrijk. Het verhaal gaat dat één van de zussen vergeten is het deeg eerst in een bakvorm te leggen. Daarom hebben ze het deeg bovenop de vulling gelegd en zo de taart gebakken en uiteindelijk omgedraaid.  Wie had toen kunnen denken dat zo’n vergissing een enorme klassieker zou worden?

Handig

Om de peren tarte tatin met balderdeeg te maken, is het handig als je een bakvorm hebt met een anti-aanbaklaag of de vorm goed in te vetten. Zonde als na al je werk de vulling in de vorm achterblijft of het deeg niet loskomt. Nog een handige tip: als je een peren tarte tatin gemaakt hebt, dan is het het beste om die direct uit de oven te serveren. Het bladerdeeg is dan nog krokant. Je kunt de taart ook wel in de koelkast bewaren. Maar het is aan te raden om hem toch zo snel mogelijk op te eten. Anders wordt het bladerdeeg zacht en dat is zonde. Warm en krokant is deze makkelijke tarte tatin echt het allerlekkerst.

Toppings

Als je echt helemaal los wil gaan met deze peren tarte train en deze bijvoorbeeld wilt maken als nagerecht, dan kun je verschillende toppings gebruiken. Denk aan slagroom, mascarponeroom, vanille ijs of karamelsaus. Liever de hartige kant op met deze taart? Combineer de peren tarte tatin met blauwe kaas, brie, kruiden of noten. Net wat jou er lekker bij lijkt!

Gebakken peren

Hou jij, net als ik van peren en wil je er meer mee maken? Dan heb ik nog een paar lekkere gerechten voor je! Een heerlijk ontbijtje met peer is een ontbijttaartje met gebakken peer. Het wordt gemaakt met onder meer banaan, havermout, Griekse yoghurt en peren uiteraard. Ook kun je dit taartje goed gebruiken als nagerecht. Stoofperen zijn natuurlijk ook heerlijk om zelf te maken. Als je dit recept gemaakt hebt, kun je er ook hele lekkere en makkelijke taartjes met stoofperen mee maken. Tot slot nog mijn persoonlijke favoriet, dat is een broodje gebakken peer. Mijn vader maakte dit vroeger vaak voor ons en daar genoot ik enorm van. Een recept kan daarom niet ontbreken op mijn website.

Peren tarte tatin

Kooktijd 60 min Totale tijd 1 uur
Een peren tarte tatin met karamel en een krokante bodem van bladerdeeg.
Moeilijkheidsgraad: Beginner Porties: 8 Beste seizoen: Herfst

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.

  2. Haal de plakjes bladerdeeg uit de vriezer en laat ontdooien en snijd de peren in plakjes.

  3. Neem een koekenpan en smelt hierin de boter. Voeg de suiker toe en laat deze in de boter smelten. Laat pruttelen tot je een mooie lichtbruine karamel hebt. Roer niet in de pan en laat de karamel niet te ver kleuren, het kleurt verder in de oven!

  4. Vet de bakvorm goed in en schenk hier de karamel in. Leg de plakjes peer voorzichtig in de vorm, kijk uit dat je je vingers niet verbrandt, de karamel kan heet zijn!

  5. Stapel de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol het deeg uit tot een ronde lap die iets groter is dan je bakvorm. Leg het deeg over de peren en karamel. Stop de randen iets in.

  6. Bak de taart in 40 minuten goudbruin. Laat de taart 15 minuten afkoelen, leg er vervolgens een taartschaal of bord bovenop en keer ze samen om.

    Eet smakelijk!

Keywords: Peren, Bladerdeeg, Boter, Suiker, Kaneel

Dit vind je misschien ook interessant

Share it on your social network

Ga naar de inhoud