Pastinaak is een groente die je misschien in de winkel makkelijk voorbij loopt. Hartstikke zonde want het is zo lekker! Deze pastinaaksoep is heerlijk als lunch, maar je kunt ‘m ook maken als voorgerecht of met een broodje erbij als avondmaaltijd. Wat jij wilt! Binnen een half uurtje staat het op tafel.

Pastinaaksoep

Pastinaak is een wit-gele wortel met een lekkere anijsachtige smaak en wordt ook wel ‘witte wortel’ genoemd. Gezien de kleur en vorm helemaal niet zo gek natuurlijk. Pastinaak hoort bij de ‘vergeten groenten’. Vroeger werd het veel gebruikt, maar hoewel het jarenlang wat minder gebruikt werd is pastinaak nu met een opmars bezig. Je kunt er heerlijke gerechten mee maken, bijvoorbeeld pastinaakchips of pastinaaksoep. Schoonmaken van de pastinaak doe je door de uiteinden af te snijden, te schillen en daarna blokjes te snijden. Zo makkelijk is het. Geen reden om de pastinaak nog voorbij te lopen in de winkel.

Pancetta

Deze pastinaaksoep is niet vegetarisch omdat er pancetta in zit. Die kun je ook makkelijk weglaten als je dat wilt, maar ik vind het heerlijk. Pancetta is buikspek van een varken, qua smaak vergelijkbaar met spek maar iets meer gekruid. Je kunt het als stuk, plakjes en blokjes kopen, gerookt en niet gerookt. In de Italiaanse keuken kom je het regelmatig tegen.
Ik gebruik pancetta ook heel graag in pasta carbonara!

Bewaren

Vers gemaakte pastinaaksoep kun je, net als courgettesoep of broccolisoep, heel goed bewaren. Laat de soep snel afkoelen en schenk het in een goed afsluitbaar bakje. In de koelkast blijft het zeker twee dagen goed. Wil je de soep invriezen? Dat kan ook, het makkelijkst is het als je er afgemeten porties van maakt. Dus per bakje bijvoorbeeld de hoeveelheid soep voor twee kommen. Dan kun je er meerdere keren van eten. In de vriezer is pastinaaksoep drie maanden houdbaar.

Moeilijkheidsgraad: Beginner Kooktijd 25 min Totale tijd 25 minuten Porties: 4 Beste seizoen: Winter

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Verhit in een soeppan één eetlepel olijfolie. Fruit de ui 1 minuut en voeg vervolgens de pastinaak toe. Bak 2 minuten mee.

  2. Voeg het kokende water en bouillonblokje toe. Breng het geheel aan de kook, laat ongeveer 15 minuten met de deksel op de pan zachtjes doorkoken.

  3. Bak met een eetlepel olijfolie de pancetta knapperig in een koekenpan. Voeg de naaldjes rozemarijn toe en bak deze nog een minuutje mee.

  4. Pureer de soep met een staafmixer en breng op smaak met peper en zout. 

  5. Schep de soep in kommen en verdeel de pancetta en rozemarijn er over.

    Eet smakelijk!

Keywords: Pastinaak, Soep, Kruiden