Print opties:

Pasta ovenschotel

Pasta ovenschotel met groenten, prosciutto, basislicum en geraspte kaas.

Ovenschotels zijn ideaal voor gezinnen. Je kunt ze makkelijk van tevoren klaarmaken en vlak voor het avondeten schuif je ze erover in. Binnen een half uur staat het op tafel! Deze pasta ovenschotel kun je ook makkelijk van tevoren klaarmaken. Hieronder en in het recept leg ik je graag uit hoe je dit doet.

Pasta la Molisana

 Zoals je misschien al wel hebt ontdekt, als je mijn website goed hebt bekeken, ben ik dol op pasta. Van pasta carbonara tot pasta vongole en van pasta chicken alfredo tot pasta aglio e olio. Je kunt het zo gek niet bedenken of ik hou ervan! Nu kreeg ik een tijdje geleden een heerlijke doos vol pasta toegestuurd. Het was een pakket van La Molisana. La Molisana is authentiek Italiaans. De pasta heeft een ruw oppervlak, zodat de saus beter aan de pasta blijft plakken. Wat natuurlijk heel fijn is, want pasta hoort met veel saus en die moet wel blijven kleven. Daarnaast is de pasta ook heel betaalbaar. Je kunt het kopen bij Albert Heijn en bij Coop. Voor deze snelle pasta ovenschotel heb ik gebruikt: De fusilli van La Molisana en pastasaus Marinara.

Ovenschotels

Wat ik nou zo fijn vind aan ovenschotels en in het bijzonder italiaanse pasta ovenschotels, naast dat je het heel makkelijk van tevoren klaar kunt maken, is dat je er ook heel veel groenten in kunt verwerken. Dat heb ik met deze pasta ovenschotel ook gedaan. Er zit een ui in, knoflook, courgette, prei en puntpaprika. Heb je nou bijvoorbeeld nog andere groenten in de koelkast liggen? Dan kun je ook die er vaak wel voor gebruiken. Denk dan bijvoorbeeld aan broccoli, paprika’s of tomaatjes.

Vegetarisch maken

Deze pasta ovenschotel is niet vegetarisch. Dat komt omdat ik gebruik heb gemaakt van prosciutto. Ik ben daar helemaal weg van! Zeker de prosciutto bovenop wordt heerlijk krokant, wat een mooie toevoeging is aan de pasta en de groenten. Wil je de ovenschotel wel vegetarisch maken? Dan laat je de prosciutto gewoon weg. Zo makkelijk kan het zijn. Wat natuurlijk ook een must is bij een pasta ovenschotel is geraspte kaas. Ik ga je niet tot in detail vertellen welke geraspte kaas ik gebruikt heb, dat doet er namelijk niet zoveel toe. Kies de geraspte kaas die jij het allerlekkerst vindt of dat nou oude kaas is, Parmezaanse kaas of speciale pizza kaas. Wat jij wilt! Zo maak je de pasta ovenschotel helemaal naar jouw smaak naar jouw wens. Zoals jij hem het aller lekkerst vindt of pas hem aan naar wat je partner of je kinderen het lekkerst vinden.

Bewaren

Zoals ik eerder al zei, kun je de pasta ovenschotel prima van tevoren maken. Vet de ovenschaal in, kook de pasta, roerbak de groenten en voeg ze samen. Roer de saus er doorheen en bouw je pasta ovenschotel op tot het moment dat je de geraspte kaas zou toevoegen. Dek de ovenschotel dan goed af als deze afgekoeld is en zet hem in de koelkast. Op het moment dat je wilt gaan eten, haal je de pasta ovenschotel uit de koelkast, verwarm je de voor, strooi de kaas over de schotel en bak de ovenschotel 20 minuten in de voorverwarmde oven. Zo, heb je een heerlijke, goed voorbereide maaltijd waar je ’s avonds weinig werk aan hebt!

Dit recept is gemaakt in samenwerking met La Molisana

Moeilijkheidsgraad Beginner
Tijd
Kooktijd: 40 40 mins Totale tijd: 40 minuten
Porties 4
Beste seizoen Geschikt voor het hele jaar
Wat heb je nodig?
  • 250 gram La Molisana fusilli
  • 2 Puntpaprika's (of 1 als ze heel groot zijn)
  • 1 Prei
  • 1 Courgette
  • 1 potten La Molisana Pastasaus Marinara
  • 1 takjes Basilicum
  • 45 gram Prosciutto
  • Geraspte kaas (zoveel je wilt of kunt gebruiken)
  • 1 Ui
  • 3 tenen Knoflook
Aan de slag
  1. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Snijd de puntpaprika in kleine reepjes, de courgette in halve plakjes en de prei in ringen. Vet ook alvast de ovenschaal in en je bent klaar om te gaan koken!

  2. Neem een grote hapjespan en verhit hierin een beetje boter of olie. Bak de ui tot deze glazig ziet en voeg de knoflook en andere groenten toe. Bak alle groenten even goed door.

  3. Kook intussen de pasta in ongeveer 10 minuten beetgaar. Giet de pasta daarna af.

  4. Voeg de pastasaus toe aan de groenten en schep ook de pasta er doorheen. Verwarm een paar minuutjes goed door.

  5. Verwarm de oven voor op 180 graden en neem de ingevette ovenschaal erbij. Schep hier een laagje van het pasta- en groentenmengsel in. Scheur een plakje prosciutto in stukken en verdeel dit over de pasta. Herhaal dit tot de ovenschaal vol is. Verdeel nog wat prosciutto over de ovenschotel en strooi de geraspte kaas er overheen.

    Bak de pasta ovenschotel ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven tot de kaas mooi gesmolten en de prosciutto krokant is.

    Eet smakelijk!

Keywords: Pasta, Courgette, Prei, Puntpaprika, Prosciutto, Kaas, Kruiden

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram en tag @nandaskeuken !