Ben je op zoek naar een verrukkelijk recept met witte asperges? Zoek niet verder! Deze heerlijke pasta met asperges en zalm is een ware traktatie voor liefhebbers van de Italiaanse keuken en verse, seizoensgebonden ingrediënten. Met de perfecte combinatie van romige pasta, knapperige asperges en delicate zalm, zal dit gerecht zeker indruk maken.
Pasta met asperges en zalm
Als je indruk wilt maken op je gasten tijdens een etentje of gewoon een heerlijke maaltijd wilt bereiden voor jezelf en je gezin, dan is deze pasta met asperges en zalm absoluut een winnaar. Dus waar wacht je nog op? Haal snel de ingrediënten in huis en ga aan de slag in de keuken. Je zult jezelf dankbaar zijn!
Asperges, met hun unieke en verfijnde smaak, zijn de ster van dit gerecht. Deze groente, die slechts een korte periode per jaar verkrijgbaar is, brengt niet alleen een heerlijke smaak naar voren, maar zit ook boordevol voedingsstoffen. Ze zijn een uitstekende bron van vezels, vitamines en mineralen, waardoor ze een waardevolle toevoeging zijn aan je dieet.
Ook belangrijk om te weten is dat er voor en in het oogstseizoen voor asperges geen gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt. Pas na het oogstseizoen wordt dat in een minimale hoeveelheid gebruikt en alleen wanneer het echt nodig is. Omdat de middelen na het oogstseizoen gebruikt worden komen deze niet in aanraking met de asperges zelf. Hierdoor zijn asperges één van de schoonste groenten die er in Nederland zijn.
Zalm
De toevoeging van zalm voegt een extra dimensie toe aan deze pasta met asperges en zalm. Zalm staat bekend om zijn rijke smaak en gezondheidsvoordelen. Het is een uitstekende bron van omega-3-vetzuren, die belangrijk zijn voor een gezond hart en een scherp brein. Bovendien geeft de zalm een heerlijke textuur en een subtiele zeevruchtensmaak aan de pasta.
Dep de zalm droog met keukenpapier. Verhit wat boter of olie op middelhoog vuur in een kleine koekenpan met dikke bodem. Bak de zalm ca. 3 min. op de ‘mooie’ kant, de kant waar geen huid heeft gezeten. Draai als de zalm om als de zijkant van de zalm tot halverwege verkleurd is, zet het vuur laag en laat in nog 3-4 min. gaar worden, afhankelijk van de dikte van de filet.
Pasta
Nu, laten we het hebben over de pasta zelf. Ik heb gekozen voor tagliatelle, maar heb je dit niet in huis of gebruik je liever een andere pastasoort, dan kan dat uiteraard ook! Kies voor een pasta die goed samengaat met de andere ingrediënten, zoals linguine of penne. Deze soorten pasta hebben genoeg textuur en structuur om de smaken van de asperges en zalm vast te houden, terwijl ze toch heerlijk romig worden met de toegevoegde saus.
Het geheim van deze pasta met asperges en zalm zit hem in de saus. Een romige saus op basis van crème fraîche, boter en citroensap. De romige textuur van de saus combineert perfect met de knapperige asperges en de delicate zalm. Je kunt zelf experimenteren met de saus. Voeg wat kaas toe, zout en peper en pas de hoeveelheid citroensap aan aan jouw smaak. Beter beginnen met te weinig citroensap dan in één keer teveel. Toevoegen kan namelijk altijd, eruit halen niet.
Wat dit recept nog beter maakt, is hoe eenvoudig het is om te maken. Met slechts een paar eenvoudige stappen en verse ingrediënten, kun je in een mum van tijd een heerlijke maaltijd op tafel zetten. Dit recept is geschikt voor iedereen.
Zoek je andere recepten met asperges? Kijk dan ook eens naar het recept voor asperges met ham en ei, plaattaart met asperges, aspergesalade en aspergesoep van schillen! Wil je meer lezen over het witte goud? Ook dat kan, ik heb een heel blogpost geschreven over alles wat je wil weten over witte asperges. De asperges die ik voor dit recept heb gebruikt heb ik gekregen van het Nederlands Aspergecentrum.
Pasta met asperges en zalm
Wat heb je nodig?
Aan de slag
-
Boen de citroen schoon, rasp de schil en pers de citroen uit.
-
Schil de asperges en snijd ze in schuine stukjes.
-
Breng water met zout aan de kook in een ruime pan. Leg de asperges in het water en kook ze in 3-5 minuten beetgaar. Giet ze vervolgens af en laat ze schrikken onder koud water.
-
Kook de pasta beetgaar (zoals aangegeven op de verpakking) in gezouten water. Giet vervolgens af en bewaar 100 ml kookvocht.
-
Dep de zalm droog met keukenpapier. Verhit wat boter of olie op middelhoog vuur in een kleine koekenpan met dikke bodem. Bak de zalm ca. 3 min. op de 'mooie' kant, de kant waar geen huid heeft gezeten. Draai als de zalm om als de zijkant van de zalm tot halverwege verkleurd is, zet het vuur laag en laat in nog 3-4 min. gaar worden, afhankelijk van de dikte van de filet.
-
Verwarm één eetlepel boter met crème fraîche en roer tot een gladde saus. Voeg 1 eetlepel van de citroenrasp toe en citroensap naar smaak. Schenk er niet direct teveel citroensap bij, maar proef en voeg eventueel iets meer toe. Breng de saus op smaak met peper en zout.
-
Voeg de pasta, de asperges en het kookvocht bij de saus en warm weer op. Snijd de zalm in plakjes of trek met een vork uit elkaar en verdeel de zalm over de pasta. Kruid de pasta met zout en peper wanneer je dit nodig vindt. Bestrooi met de gesnipperde peterselie en dille en serveer met geraspte Parmezaanse kaas.
Eet smakelijk!