Mijn favoriete maaltijd is pasta carbonara! Het liefst maak ik het zelf, volgens mijn eigen recept. Ik zal absoluut niet zeggen dat dit hét originele recept is of dat het helemaal op z’n Italiaans is. Dat is het niet! Ik maak het op mijn manier en wij vinden ‘m thuis gewoon het allerlekkerst.

Pasta carbonara

Om een lekkere pasta te maken heb je niet veel nodig, denk aan pasta chicken alfredo en pasta aglio e olio. Pasta carbonara hoort wat mij betreft ook in dat rijtje thuis. Deze pasta dankt zijn naam aan de verwijzing naar kolenbranders. Zij zouden dit als lunch eten. Helemaal zeker is het trouwens niet omdat het gerecht met deze naam niet terug te vinden is in documentatie van voor 1945. Maakt het uit? Natuurlijk niet! Wat belangrijk is, is dat pasta carbonara geweldig lekker is. Het wordt meestal met spaghetti gegeten en gemaakt met pancetta.

Pancetta

Pancetta is buikspek van een varken, qua smaak vergelijkbaar met spek maar iets meer gekruid. Je kunt het als stuk, plakjes en blokjes kopen, gerookt en niet gerookt. In de Italiaanse keuken kom je het regelmatig tegen. Ik gebruik het daarnaast ook graag in pastinaaksoep én het smaakt geweldig in het gerecht penne met pancetta en wodka. Naast pancetta gaat er in pasta carbonara ook kaas. Vaak kies ik voor gerapte parmezaanse kaas, maar pecorino is ook een heerlijke keuze. Dat is een Italiaanse schapenkaas met een pittige, zilte smaak. De kaas wordt gemaakt in de regio van Sardinië. Je koopt het in een blok, maar gebruikt dan vaak niet alles voor de pasta. Daarom is het handig dat je het makkelijk geraspt kunt invriezen.

Bewaren

Pasta carbonara is het lekkerst als je het meteen eet. Houd je een restje over? Bewaar het in een goed af te sluiten bakje in de koelkast, de volgende dag kun je het nog prima eten. De smaak zal wel iets anders zijn. Invriezen is met dit gerecht helaas geen optie.

Pasta Carbonara

Moeilijkheidsgraad: Beginner Kooktijd 20 min Totale tijd 20 minuten Porties: 2 Beste seizoen: Geschikt voor het hele jaar

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Snijd de champignons, snipper de ui, pers de knoflook en hak de peterselie fijn.

  2. Bak de ui en knoflook even aan in een koekenpan en voeg hier de bacon aan toe. Bak dit tot de bacon bijna krokant is.

  3. Zet een pan op het fornuis met water en zout. Kook hierin de pasta al dente.

  4. Voeg aan de andere pan de champignons toe en bak deze mee. Na een minuut of 5 voeg je een scheutje witte wijn toe.

  5. Meng ondertussen de eieren met de crème fraîche, de geraspte kaas, zout, peper en een deel van de peterselie. Roer dit goed door elkaar tot een redelijk egale massa.

  6. Giet de pasta af, maar bewaar een paar eetlepels kookvocht. Voeg aan de pasta de inhoud van de koekenpan toe en het ei-kaas-crème fraîche mengsel toe. Roer het snel door elkaar, zodat de eieren niet de kans krijgen om te stollen. Ten slotte giet je het beetje kookvocht dat je bewaard hebt erbij en roer het geheel nogmaals goed door.

  7. Serveer met de overige peterselie er overheen gestrooid. Je kunt eventueel wat extra zwarte peper en geraspte kaas toevoegen.

    Eet smakelijk!

Keywords: Pasta, Ui, Knoflook, Pancetta, Crème fraîche, Wijn, Kruiden, Kaas, Ei