In een drukke werkweek vind ik het fijn om makkelijke en snelle gerechten te eten. Ik heb dan niet veel zin meer om lang in de keuken te staan. Vaak kies ik voor een snelle, lekkere pasta. Bijvoorbeeld pasta carbonara, pasta chicken alfredo, pasta met spinazie en hüttenkäse of pasta aglio e olio. Allemaal in 25 minuten klaar. Een pasta die absoluut niet in dit rijtje mag ontbreken en waar je ook maar vier ingrediënten voor nodig hebt is pasta cacio e pepe. Alles wat je nodig hebt is pasta, kaas, peper en olijfolie!

Pasta cacio e pepe

Pasta cacio e pepe is een Italiaanse klassieker afkomstig uit Rome. In Italië wordt voor dit gerecht vaak tonnarello gebruikt, maar dat is in Nederland niet zo makkelijk te verkrijgen. Spaghetti is een prima alternatief, helemaal als je verse spaghetti gebruikt. Ook gebruik je in dit recept het kookvocht. Gooi het dus niet weg! Door de hitte van het kookvocht smelt de kaas en het bindt de kaas en de peper met de pasta. Wij gebruiken ook altijd peperkorrels. Die roosteren we kort in een droge koekenpan en vermalen we in een vijzel. Hartstikke lekker en extra smaakvol!

Pecorino

De kaas die ik gebruik in dit gerecht is Pecorino. Heb je alleen Parmezaanse kaas of een andere kaas in huis? Dat kan ook prima hoor. Net wat jij lekker vindt! Het verschil tussen Pecorino en Parmezaanse kaas is dat Pecorino van schapenmelk gemaakt wordt, waardoor het iets vetter is. Het is ook net wat pittiger en iets zouter van smaak. De kaas is hard en makkelijk te raspen, wat in dit geval ideaal is. Je hebt nogal wat te raspen als je een blok Pecorino hebt gekocht. 😉 Hou je na het maken van pasta cacio e pepe nog Pecorino over? Dan is het ook erg lekker bij een glaasje wijn. Kleine tip!

Pasta cacio e pepe

Kooktijd 20 min Totale tijd 20 minuten
PAsta cacio e pepe. Een romige spaghetti met versgemalen peper en pittige Pecorino.
Moeilijkheidsgraad: Beginner Porties: 3 Beste seizoen: Geschikt voor het hele jaar

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Kook de spaghetti al dente volgens de aanwijzingen op de verpakking. Rasp ondertussen de Pecorino boven een kom. 

  2. Rooster de peperkorrels in een droge koekenpan tot ze beginnen te geuren. Schep ze daarna over in een vijzel en maal ze. De peperkorrels hoeven niet heel fijngemalen te worden, het mag best iets grover zijn. Voeg na het malen de peper toe aan de Pecorino.

  3. Schep een paar eetlepels van het kookvocht bij de kaas en roer tot je een crème hebt. Voeg het kookvocht op gevoel toe, de ene keer heb je iets meer nodig dan de andere keer. Giet de spaghetti af en vang nog wat extra kookvocht op. 

  4. Voeg de olijfolie aan de spaghetti toe en roer de kaascrème er doorheen. Roer goed door tot alle spaghetti bedekt is met een laagje kaas. Voeg als het nodig is nog wat extra kookvocht toe om de pasta smeuïg te maken en proef of er eventueel extra Pecorino of peper nodig is.

    Eet smakelijk!

Keywords: Spaghetti, Kaas, Peper, Olijfolie

Dit vind je misschien ook interessant

Share it on your social network

Ga naar de inhoud