Pasta cacio e pepe? In een drukke werkweek vind ik het fijn om makkelijke en snelle gerechten te eten. Ik heb dan niet veel zin meer om lang in de keuken te staan. Vaak kies ik voor een snelle, lekkere pasta. Bijvoorbeeld pasta carbonara, pasta chicken alfredo, pasta met spinazie en hüttenkäse of pasta aglio e olio. Allemaal in 25 minuten klaar. Een pasta die absoluut niet in dit rijtje mag ontbreken en waar je ook maar vier ingrediënten voor nodig hebt is pasta cacio e pepe. Alles wat je nodig hebt is pasta, kaas, peper en olijfolie!

Pasta cacio e pepe

Pasta cacio e pepe is een Italiaanse klassieker afkomstig uit Rome. In Italië wordt voor dit gerecht vaak tonnarello gebruikt, maar dat is in Nederland niet zo makkelijk te verkrijgen. Spaghetti is een prima alternatief, helemaal als je verse spaghetti gebruikt. Ook gebruik je in dit recept het kookvocht. Gooi het dus niet weg! Door de hitte van het kookvocht smelt de kaas en het bindt de kaas en de peper met de pasta. Wij gebruiken ook altijd peperkorrels. Die roosteren we kort in een droge koekenpan en vermalen we in een vijzel. Hartstikke lekker en extra smaakvol!

Het gerecht bestaat meestal uit lange, dunne pasta zoals spaghetti of tonnarelli, die wordt gekookt tot al dente en vervolgens gemengd met een saus gemaakt van Pecorino Romano kaas, zwarte peper, en een beetje van het kookwater van de pasta. De saus wordt op een laag vuur bereid, waarbij de kaas smelt en een romige, gladde textuur krijgt. De toevoeging van het kookwater van de pasta helpt om een ​​dikke en zijdeachtige saus te vormen die zich goed aan de pasta hecht.

Pasta cacio e pepe staat bekend om zijn eenvoudige ingrediënten en bereidingswijze, maar het vereist wel precisie en zorg om de perfecte balans tussen kaas, peper en pasta te bereiken. Het is een geliefd comfortgerecht in Italië en wordt vaak beschouwd als een ultieme uiting van de Romeinse culinaire traditie.

Pecorino

De kaas die ik gebruik in dit gerecht is Pecorino. Heb je alleen Parmezaanse kaas of een andere kaas in huis? Dat kan ook prima hoor. Net wat jij lekker vindt! Het verschil tussen Pecorino en Parmezaanse kaas is dat Pecorino van schapenmelk gemaakt wordt, waardoor het iets vetter is. Het is ook net wat pittiger en iets zouter van smaak. De kaas is hard en makkelijk te raspen, wat in dit geval ideaal is. Je hebt nogal wat te raspen als je een blok Pecorino hebt gekocht. 😉 Hou je na het maken van pasta cacio e pepe nog Pecorino over? Dan is het ook erg lekker bij een glaasje wijn. Kleine tip!

Ren dus naar de winkel om alle ingrediënten te halen en ga lekker aan de slag. Je zult geen spijt krijgen!

Pasta cacio e pepe

Kooktijd 20 minuten Totale tijd 20 minuten
PAsta cacio e pepe. Een romige spaghetti met versgemalen peper en pittige Pecorino.
Moeilijkheidsgraad: Beginner Porties: 3 Beste seizoen: Geschikt voor het hele jaar

Wat heb je nodig?

Cooking Mode Disabled

Aan de slag

  1. Kook de spaghetti al dente volgens de aanwijzingen op de verpakking. Rasp ondertussen de Pecorino boven een kom. 

  2. Rooster de peperkorrels in een droge koekenpan tot ze beginnen te geuren. Schep ze daarna over in een vijzel en maal ze. De peperkorrels hoeven niet heel fijngemalen te worden, het mag best iets grover zijn. Voeg na het malen de peper toe aan de Pecorino.

  3. Schep een paar eetlepels van het kookvocht bij de kaas en roer tot je een crème hebt. Voeg het kookvocht op gevoel toe, de ene keer heb je iets meer nodig dan de andere keer. Giet de spaghetti af en vang nog wat extra kookvocht op. 

  4. Voeg de olijfolie aan de spaghetti toe en roer de kaascrème er doorheen. Roer goed door tot alle spaghetti bedekt is met een laagje kaas. Voeg als het nodig is nog wat extra kookvocht toe om de pasta smeuïg te maken en proef of er eventueel extra Pecorino of peper nodig is.

    Eet smakelijk!

Keywords: Spaghetti, Kaas, Peper, Olijfolie

Share it on your social network

Ga naar de inhoud