Pasta arrabiata is hartstikke simpel en hartstikke lekker. Je hebt er maar een paar ingrediënten voor nodig en het staat razendsnel op tafel. Hieronder lees je er alles over en in het recept lees je uiteraard hoe je het maakt!

Pasta arrabiata

Het gerecht pasta arrabiata komt oorspronkelijk uit Lazio, een regio in het midden van Italië. Heel specifiek gezegd uit Rome. Het is een hele eenvoudige pasta met een pittige saus. De saus wordt voornamelijk gemaakt met tomaten, knoflook en Spaanse peper. Van origine wordt het geserveerd met penne, maar heb je een andere pasta in huis? Dan kun je die uiteraard ook gebruiken.

Arrabiata

Arrabiata betekent in het Italiaans boos, oké de spelling is dan arrabbiata maar dat is een detail. Er zijn meerdere gerechten in Italië, die arrabiata genoemd worden. Dat heeft ermee te maken dat in dialect ermee bedoelt wordt dat het een extreme karaktereigenschap heeft, in dit geval dus de pittigheid. Dus andere gerechten met een stevige pittigheid worden ook arrabiata genoemd. Het is een populair gerecht sinds de jaren 50.

Eenvoudig gerecht

Er zijn heel veel Italiaanse pastagerechten die zich kenmerken door eenvoud. Denk aan pasta aglio é olio, pasta alfredo en pasta cacio e pepe. Je maakt ze allemaal met maar een paar ingrediënten en de smaak is altijd geweldig. Dat geldt ook voor deze pasta arrabiata. Eigenlijk is het met pasta’s hoe simpeler, hoe beter. Hoe meer ingrediënten je gebruikt, hoe moeilijker je het jezelf maakt. Ik ben groot fan van deze simpele pasta’s. Je kunt ze namelijk in een razend tempo klaarmaken. Heerlijk na een lange werkdag of als je ‘s avonds na het eten nog weg moet!

La Molisana

Nu kreeg ik een tijdje geleden een heerlijke doos vol pasta toegestuurd. Het was een pakket van La Molisana. La Molisana is authentiek Italiaans. De pasta heeft een ruw oppervlak, zodat de saus beter aan de pasta blijft plakken. Wat natuurlijk heel fijn is, want pasta hoort met veel saus en die moet wel blijven kleven. Daarnaast is de pasta ook heel betaalbaar. Je kunt het kopen bij Albert Heijn en bij Coop. Voor deze snelle pasta arrabiata heb ik gebruikt: De penne van La Molisana en een blikje dubbele tomatenpuree “Doppio concentrato di pomodoro”.

Gepofte tomaatjes

Zoals je in het recept kunt teruglezen, heb ik voor dit gerecht tomaatjes bovenop de pasta gepoft in de oven. Dat doet iets fantastisch met de smaken van de tomaatjes. Kies hiervoor de tomaten die je zelf lekker vindt. Leg ze in een ovenschaal met wat olie en zout, dan rol je ze er even goed doorheen, zodat ze goed onder zitten. Dan alleen nog even 10 minuutjes in de oven. Je zult zien dat het velletje knapt, daaraan kun je zien dat ze goed gepoft zijn. Eventueel kun je ook wat kruiden toevoegen, zoals basilicum of knoflook. Die heb je toch nodig voor dit gerecht, dus als je de tomaatjes net iets extra’s wil geven… Dit is je tip.

Bewaren

Misschien heb je met dit gerecht iets teveel pasta arrabiata gemaakt. Dan wil je het vast bewaren, dat is geen probleem. De gekookte pasta kun je in een afgesloten vershoudbakje nog twee dagen in de koelkast bewaren. Zorg er dan wel voor dat de pasta goed en snel afkoelt, in ieder geval binnen 2 uur. Let ook op dat gekookte pasta gaat plakken. Heb je de pastasaus en de pasta los van elkaar gemaakt en niet gemengd op het laatst? Dan kun je de pastasaus zelfs invriezen. Doe het dan in een goed afsluitbaar bakje of een zakje en leg het in de vriezer, dan kun je het lang bewaren.

Dit recept is gemaakt in samenwerking met La Molisana

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg de cherrytomaten in een ovenschaal, besprenkel met olijfolie en strooi er wat zout overheen. Meng even goed door elkaar en plaats de ovenschaal in de oven. Pof de tomaten in 10 minuten.

  2. Neem een grote hapjespan en schenk hier wat olie in. Bak in de pan de ui en knoflook een paar minuten aan. Voeg de fijngesneden Spaanse peper en fijngesneden basilicumblaadjes toe.

  3. Doe ook de tomatenblokjes en tomatenpuree erbij in de pan. Breng aan de kook en kook ongeveer 10 minuten door. Breng op smaak met peper en zout.

  4. Kook in de tussentijd de pasta beetgaar. Giet dan de pasta af en voeg toe aan de saus. Rasp er wat kaas overheen en leg de gepofte tomaten er bovenop. Garneer met wat verse basilicum.

    Eet smakelijk!

Keywords: Pasta, Ui, Knoflook, Spaanse peper, Tomatenpuree, Tomatenblokjes, Basilicum, Kaas

Dit vind je misschien ook interessant

Share it on your social network

Ga naar de inhoud