Dit is naast pasta carbonara mijn favoriete pasta. Het is vreselijk eenvoudig, maar waanzinnig lekker. Om een lekkere pasta te maken heb je niet veel nodig, dat bewijzen de recepten voor pasta cacio e pepe, pasta chicken alfredo en pasta carbonara. Deze pasta aglio e olio hoort wat mij betreft ook in dit geweldige rijtje thuis.

Pasta aglio e olio

Het gerecht, pasta aglio e olio, is je wellicht bekend door de film Chef. In deze film uit 2014 begint Chef Casper, na zijn ontslag bij een vooraanstaand restaurant, met hulp van zijn ex-vrouw en zoon een eigen foodtruck. Tijdens een roadtrip met zijn restaurant op wielen, herontdekt Casper zijn passie voor koken. Ik vind dit echt een prachtige film, waarin Casper de deze pasta maakt om indruk te maken op zijn date. Overigens komen er nog veel meer prachtige gerechten voorbij in de film, die je allemaal wel zou willen proeven. Ik wel in elk geval!

Knoflook

De key in pasta aglio e olio is de knoflook die je bakt in olijfolie. De kunst is om te voorkomen dat de knoflook aanbrandt. Dat gebeurt sneller dan je denkt, hartstikke zonde! Let daarom heel goed op de kleur. De chilivlokken in dit recept zorgt er voor dat het gerecht wat pit krijgt. Lekker spicy dus. Als je de spaghetti al dente kookt, dan kan je gerecht niet meer stuk. Al dente koken doe je door verse spaghetti twee tot drie minuten te koken. Gedroogde spaghetti kook je in acht minuten al dente. Ik gebruik voor deze pasta aglio e olio vaak gedroogde volkoren pasta. Mocht je je afvragen: Al dente, wat is dat? Beetgaar. De pasta is aan de buitenkant gaar en van binnen nog iets stevig. Dat kun je testen door te proeven. Kook je de pasta langer, dan wordt het plakkerig. Alle pasta is beetgaar het lekkerst. De kooktijd verschilt alleen per soort.

Pasta aglio e olio

Kooktijd 15 minuten Totale tijd 15 minuten
Pasta aglio e olio. Al dente gekookte spaghetti met olijfolie, gebakken plakjes knoflook, kruiden en rucola.
Moeilijkheidsgraad: Beginner Porties: 2 Beste seizoen: Geschikt voor het hele jaar

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Snijd de tenen knoflook in flinterdunne plakjes.

  2. Kook de spaghetti in ongeveer 8-10 minuten al dente en giet de pasta af.

  3. Verhit de olijfolie in een pan op middelhoog vuur. Voeg de knoflook toe en roer regelmatig totdat de knoflook goudbruin is. Voeg het de gedroogde chili, zout en peper toe.

  4. Voeg de uitgelekte spaghetti toe en roer het geheel goed door.

  5. Haal de pan van het vuur en voeg de kaas en basilicum en peterselie toe. Voeg een snufje zout toe en knijp de citroen over de pasta uit.

  6. Garneer het gerecht met nog wat extra Parmezaanse kaas en wat blaadjes rucola.

    Eet smakelijk!

Keywords: Pasta, Knoflook, Olijfolie

Share it on your social network

Ga naar de inhoud