In de zomer eet ik vrij vaak een salade. Die maak ik als avondeten en ik maak zoveel dat ik er de volgende dag ook een lunch van kan maken. Vaak is het een salade met pasta of rijst. Dit keer een panzanella, een broodsalade. Erg lekker, makkelijk te maken en heel divers te gebruiken. Of je het nou als voorgerecht eet (wat het eigenlijk is), als lunch of als bijgerecht, deze broodsalade smaakt altijd!

Panzanella

Ik vind panzanella één van de lekkerste koude gerechten uit de Italiaanse keuken. De broodsalade komt uit de regio’s Toscane en Umbrië. Het is van oorsprong een voorgerecht, gemaakt van oud brood met tomaat, basilicum en een dressing. Zelf voeg ik er altijd nog wat extra groenten en mozzarella aan toe en ik gebruik een focacciabrood dat je zelf kunt afbakken of een zelfgemaakte focaccia. Dat is afhankelijk van de tijd die ik heb. Heb je nog wat oud brood over, bijvoorbeeld bolletje, pistoletjes of ander brood? Dan kun je dat ook prima gebruiken. Let wel op dat als je boterhammen gebruikt, je wellicht de oventijd even aan moet passen. Het zou zonde van de panzanella zijn als het brood verbrand is.

Tips voor bewaren

Zoals gezegd kun je panzanella prima tot de volgende dag bewaren om als lunch te eten. Er zijn wel een paar dingen waar je dan rekening mee moet houden. Nou ja, je moet natuurlijk niets. 😉 Om de volgende dag nog een lekkere broodsalade te eten zou ik het de blokjes focaccia en de dressing apart bewaren. Het brood wordt anders zacht door het vocht uit de groenten en door de dressing wordt de salade slap en zompig. Hartstikke zonde natuurlijk. Bewaar het brood in een goed afsluitbaar bakje op een donkere plek buiten de koelkast. De dressing bewaar je, net als de rest van de salade het best wél in de koelkast. Als je er een lunch van wilt maken, dan voeg je alles gewoon alsnog lekker samen vlak voordat je gaat eten. Zo heb je alsnog een lekkere panzanella!

Moeilijkheidsgraad: Beginner Kooktijd 20 min Totale tijd 20 minuten Porties: 3 Beste seizoen: Zomer

Wat heb je nodig?

Panzanella

Dressing

Aan de slag

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Snijd de focaccia in blokjes en verdeel ze over de bakplaat. Bak de focaccia blokjes 15 minuten in de voorverwarmde oven.

  2. Snijd de ui in ringen, de cherrytomaten doormidden en de paprika in blokjes. Hak de blaadjes verse basilicum fijn. Meng deze ingrediënten in een kom of schaal door elkaar en voeg de blokjes focaccia, mozzarella en sla hier aan toe.

  3. Maak vervolgens de dressing door de rode wijnazijn te mengen met olijfolie en de teen olijfolie. Breng op smaak met peper en zout.

Keywords: Brood, Focaccia, Paprika, Tomaat, Mozzarella, Sla, Kruiden, Ui