Pannenkoek uit de oven is heel makkelijk en snel gemaakt. Deze plaatpannenkoek is een goed alternatief voor een hele stapel pannenkoeken. Het scheelt je veel werk en is minstens zo lekker. De pannenkoek uit de oven staat in 35 minuten op tafel en is ook heel leuk om samen met kinderen te maken.

Pannenkoeken

Pannenkoeken lijken een typisch Nederlands iets te zijn, maar dat zijn ze niet. De geschiedenis van pannenkoeken is terug te voeren naar de 12e eeuw. Toen werden pannenkoeken door kruisvaarders vanuit Nepal en China mee naar Europa genomen. Ik denk ook dat het lastig te bepalen is waar de eerste pannenkoek werd gebakken. Het recept is zo ontzettend simpel! Er zal vast al heel lang geleden iemand bloem, melk en een eitje hebben gemengd en in een pan hebben gebakken tot een pannenkoek. Wereldwijd worden er veel variaties van gegeten. Denk aan blini’s, American pancakes, poffertjes en crêpes.

Ik vind gewone pannenkoeken hartstikke lekker, maar ben ook gek op variaties. Havermoutpannenkoeken en banaanpannenkoeken maak ik graag. De laatste zijn ideaal als je rijpe bananen in huis hebt en niet weer een bananenbrood wilt maken. Deze pannenkoek uit de oven is ook zo’n variatie. Je kunt het het best vergelijken met fluffy pancakes. Wat dikkere, luchtige pannenkoekjes. Ik maakte er eerder al een recept van! Alleen maak je nu een hele plaatpannenkoek in plaats van losse kleine pancakes.

Pannenkoek uit de oven

Een pannenkoek uit de oven vind ik een ideaal recept voor feestjes of als je zin hebt in pannenkoeken, maar geen hele stapel wilt bakken. Het voordeel is dat het veel minder tijd kost en het een heel makkelijk recept is. Je kunt met de toppings ook lekker variëren trouwens! Ik spatelde blauwe bessen door het beslag, maar wat denk je van stukjes appel en rozijnen? Rood fruit? Noten? Of ga een hartige richting uit met spek of kaas en kruiden. Je kunt de plaatpannenkoek maken zoals jij die het lekkerst vindt.

Het kenmerkende aan een plaatpannenkoek uit de oven is dat deze lekker luchtig is. Hoe doe je dat?

Luchtig

De pannenkoek uit de oven wordt luchtig doordat je bakpoeder aan het beslag toevoegt. Bakpoeder is een samenstelling van een carbonaat en een zuur. De combinatie van het carbonaat en het zuur zorgt er, samen met het vocht uit je beslag, tijdens het bakken voor dat de pannenkoek rijst. Er ontstaat een reactie die gas vormt. Hierdoor wordt de pannenkoek wat dikker en krijg je een luchtige binnenkant. Bakpoeder kan zijn werking verliezen. Bijvoorbeeld als je verpakking te lang open is. Je kunt de werking controleren door een beetje bakpoeder met water te mengen. Als je bubbels ziet, dan werkt je bakpoeder zoals je mag verwachten. Gebeurt er niets? Dan is je bakpoeder helaas niet goed meer.

Bakplaat of ovenschaal

Om een zo groot mogelijke pannenkoek uit de oven te maken, kun je het best gebruik maken van een bakplaat of een grote, platte ovenschaal. Zelf heb ik een bakplaat met opstaande randjes. Hierdoor blijft het beslag mooi op de plaat liggen. Je wilt natuurlijk niet dat je beslag van de bakplaat door je oven heen druipt. De bakplaat met opstaande randjes, kun je vaak niet los in je oven gebruiken, daarom kun je de plaat het best op een rooster zetten. Hierdoor kan de onderwarmte de onderkant van de bakplaat goed bereiken en gaart je pannenkoek mooi gelijkmatig. Heb je geen bakplaat, dan kun je ook een grote ovenschaal gebruiken. Je zou er dan voor kunnen kiezen om het beslag in tweeën te delen en in twee keer te bakken om er zeker van te zijn dat de pannenkoek goed gaart.

Pannenkoek uit de oven

Kooktijd 29 minuten Totale tijd 29 minuten
Pannenkoek uit de oven. Plaatpannenkoek met blauwe bessen.
Moeilijkheidsgraad: Beginner Temperatuur: 200  °C Porties: 6 Beste seizoen: Geschikt voor het hele jaar

Wat heb je nodig?

Cooking Mode Disabled

Aan de slag

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.

  2. Zeef de bloem met het bakpoeder, kaneel en een snuf zout boven een kom. Voeg ook gelijk suiker toe.

  3. Meng één voor één de eieren door de bloem en mix tot een stevig beslag. 

  4. Schenk daarna beetje bij beetje de melk bij het beslag en roer goed door zodat er geen klontjes ontstaan.

  5. Spatel tot slot de blauwe bessen voorzichtig door het beslag.

  6. Vet een bakplaat goed in en schenk het beslag voor de pannenkoek op de bakplaat.

  7. Bak de plaatpannenkoek ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven. Controleer even of de pannenkoek gaar is. Is dit niet het geval, bak de pannenkoek dan nog een paar minuutjes langer. Haal de pannenkoek uit de oven en bestrooi eventueel met wat poedersuiker en/of kaneel.

    Eet smakelijk!

Keywords: Bloem, Eieren, Melk, Bakpoeder, Zout, Fruit

Share it on your social network

Ga naar de inhoud