Ik ben dol op ovenschotels! Ze zijn ontzettend handig omdat je ze de dag van te voren al klaar kunt maken zodat je de schotel alleen nog even in de oven hoeft te zetten. Ook kun je er eindeloos mee variëren. Vegan, vegetarisch of met vlees of vis, het kan allemaal! Ik maakte deze ovenschotel met ruim 500 gram groenten, krieltjes en geitenkaas.

Ovenschotel met krieltjes

Ovenschotels vind ik, zoals gezegd ideaal. Als ik na een werkdag thuiskom, dan heb ik aan het eind van de werkdag niet altijd zin om uitgebreid te koken. Ik heb namelijk een reistijd van anderhalf uur heen en anderhalf uur terug. Echt veel zin om te koken is er na anderhalf uur in de trein en auto niet meer. Dan kies ik dus al snel gerechten die ik makkelijk vooraf kan maken. Zoals deze ovenschotel met krieltjes, spinazie en geitenkaas. Ook andere ovenschotels doen het goed, zoals een koolhydraatarme ovenschotel of een vegetarische ovenschotel met gnocchi. Quiche of lasagne kan ook altijd. Ik maak het dan in het weekend. Ik bewaar de ovenschotel, goed afgedekt in de koelkast en als ik uit mijn werk kom warm ik het op. Sowieso is een ovenschotel de volgende dag lekkerder!

Krieltjes

In deze ovenschotel gebruik ik krieltjes. Heerlijk vind ik die. In de pan bekken met wat olie en boter, groenten erbij… Zalig! In een ovenschotel gaan ze ook heel goed! Wat zijn krieltjes eigenlijk? Het is goed om te weten dat krieltjes eigenlijk geen krieltjes zijn. Officieel zijn het hele kleine jonge aardappelen. De krieltjes uit de supermarkt zijn blokjes gesneden aardappels. Je wordt dus een klein beetje op het verkeerde been gezet…

Bewaren

Laat de ovenschotel met krieltjes goed afkoelen en zorg dat het goed is afgedekt. Zet de ovenschotel in de koelkast, dan kun je de schotel zeker drie tot vier dagen bewaren. Warm eet natuurlijk het lekkerst, dus kun je ovenschotel beter even opnieuw in de oven schuiven. Als je de ovenschotel wilt eten, verwarm dan de oven voor op 180 graden. Sprenkel wat water over je ovenschotel en laat het ongeveer 12 minuten opwarmen.

Ovenschotel met krieltjes, spinazie en geitenkaas

Kooktijd 40 40 mins Totale tijd 40 minuten
Een ovenschotel met krieltjes, spinazie, zongedroogde tomaatjes en geitenkaas
Moeilijkheidsgraad: Beginner Beste seizoen: Geschikt voor het hele jaar

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een ovenschaal in.

  2. Scheur de spinazie in stukken, snijd de champignons in kwarten, de zongedroogde tomaten in stukjes, de ui in blokjes en de sperziebonen in tweeën en pers de knoflook.

  3. Bak de ui en de knoflook met een scheutje olijfolie aan in een koekenpan. Als de ui glazig ziet voeg je de champignons en krieltjes toe en bak je deze een paar minuten mee.

  4. Voeg dan de spinazie en de sperziebonen toe en bak dit mee tot de spinazie is geslonken.

  5. Doe de melk, slagroom, het ei en peper en zout in een kom en roer dit met een vork goed door elkaar.

  6. Schep de krieltjes en de groenten in de ingevette ovenschaal en giet het mengsel van melk, slagroom en ei er overheen. Verdeel de geitenkaas over de ovenschotel en bak deze ongeveer 20 minuten in de oven.

    Eet smakelijk!

Keywords: Krieltjes, Spinazie, Tomaat, Kaas, EI, Champignons, Bonen

Share it on your social network

Ga naar de inhoud