Ik maak graag gerechten die je makkelijk kunt voorbereiden en bewaren, deze orzosalade is er één van. Ideaal voor op de dagen dat ik naar kantoor moet. Als ik na een werkdag op kantoor thuiskom, heb ik weinig energie meer om uitgebreid te koken. Dat komt hoofdzakelijk omdat ik op een dag twee keer anderhalf uur reistijd heb. Ik ga om half zeven in de ochtend de deur uit en kom om half zes in de avond weer terug. Soms zelfs later. Dan is het hartstikke fijn als er eten in de koelkast staat dat we alleen nog even hoeven op te warmen. Een voorbeeld van zo’n makkelijk voor te bereiden gerecht is deze salade van orzo met gyros.

Orzosalade met gyros

Dit gerecht doet Grieks aan, vanwege de combinatie van ingrediënten. Maar zeg nou zelf, spinazie, feta kaas, gyros, olijven en tomaat gaan toch geweldig samen? De gyros maak je helemaal zelf, wat echt supermakkelijk is. Je kunt hierbij gebruik maken van een zakje kant-en-klare gyroskruiden, maar je kunt het ook makkelijk zelf maken. Kijk maar naar dit recept voor gyroskruiden. Ik heb er altijd een potje van in de keuken staan.

Deze salade wordt natuurlijk afgemaakt met orzo. Orzo is een gedroogde pastasoort, die qua vorm en grootte doet denken aan rijst. Het zijn kleine bolletjes durum die in Zuid-Europa worden gegeten als rijst. Ook wordt orzo gebruikt als vervanging voor risottorijst. Heel veelzijdig dus en erg lekker! Kook het niet te lang, dan heeft de salade een lekkere bite.

Bewaren

Zoals gezegd kun je de salade makkelijk een dag van tevoren maken. Laat de salade goed afkoelen en schep het in een goed afsluitbaar bakje. Bewaar het bakje met orzosalade in de koelkast, dan kun je het de volgende dag opwarmen als avondeten of als lunch meenemen naar je werk. Invriezen of langer dan een dag bewaren zou ik je niet aanraden. Het gerecht wordt er niet lekkerder van. Ik hoop dat je er net zo van geniet als wij en vergeet niet om er een lekker schaaltje tzatziki bij te maken!

Orzosalade met gyros

Kooktijd 29 minuten Totale tijd 29 minuten
Orzosalade met gyros en tzatziki
Moeilijkheidsgraad: Beginner Porties: 2 Beste seizoen: Geschikt voor het hele jaar

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Kook de orzo zoals aangegeven op de verpakking. Snijd de feta kaas in blokjes, de halve ui in dunne plakjes en halveer de olijven en cherrytomaten.

  2. Meng de reepjes kipfilet in een kom met wat olijfolie en de gyroskruiden. Bak de reepjes in een droge koekenpan goudbruin en net gaar. 

  3. Voeg de spinazie aan de gyros toe en bak op laag vuur tot de spinazie geslonken is. Haal de pan van het vuur.

  4. Giet de orzo af en doe dit in een kom of schaal. Voeg de gyros met spinazie toe aan de orzo en schep voorzichtig door. Voeg ook de overige ingrediënten toe en schep nogmaals voorzichtig door elkaar. Serveer met een schaaltjes tzatziki.

    Eet smakelijk!

Keywords: Kip, Pasta, Spinazie, Ui, Olijven, Kruiden, Tomaat

Share it on your social network

Ga naar de inhoud