Deze week is het Koningsdag en je hoeft echt niet naar de bakker om iets lekkers bij de koffie of thee te hebben. Deze oranje koeken maak je echt snel, het kost alleen wat tijd om het glazuur te laten drogen. Maak ze een avond van tevoren en je kunt er op de ochtend van Koningsdag lekker van genieten!

Oranje koeken

Koningsdag staat al weer bijna voor de deur. Het ziet er naar uit dat we die niet langer thuis zullen moeten doorbrengen, maar er weer een echt feestje van kunnen maken. Daarom kunnen we er maar beter iets gezelligs van maken! Eerder maakte ik soezen met sinaasappelroom, en Koningsdag stroopwafels . Dit jaar worden het onder andere deze leukerds.

Roze koeken zijn niet meer weg te denken uit de Nederlandse winkels. Daarom leek het mij leuk om er een oranje variant van te maken. Deze oranje koeken heb ik gebakken in een cupcake vorm, in het beslag heb ik de rasp en sap van sinaasappels toegevoegd. Dat maakt dat de koeken lekker fris van smaak. Ze zijn niet heel groot, dus je kunt er gerust meer dan één eten. 😉

Oranje boven

Voor deze oranje koeken heb ik voor de mooie oranje kleur gebruik gemaakt van een piepklein beetje kleurstof. Mocht je dit niet in huis hebben of dit liever niet gebruiken, geen probleem! Je kunt het glazuur ook kleuren met ingekookt wortelsap.

Heb je net als ik geen oranje kleurstof in huis, maar wel andere kleuren? Dan zou je gele en rode kleurstof kunnen mengen. Begin met een paar druppels gele kleurstof en voeg daar één druppel rode kleurstof aan toe. Roer de kleurtjes goed door de poedersuiker en water en je zult zien dat er een mooie oranje kleur tevoorschijn komt. Ben je nog niet helemaal tevreden? Dan kun je door van één van de kleuren een extra druppeltje toe te voegen de kleur wat aanpassen.

Het glazuur breng je makkelijk aan met een theelepeltje. Je kunt dan heel goed doseren en het glazuur mooi verdelen over de oranje koeken.

Bewaren

De oranje koeken bewaar je het best in een goed afsluitbare trommel of koekdoos. Bewaar ze op een droge, koele plaats dan blijven ze zeker drie dagen lekker.

Oranje koeken

Kooktijd 45 minuten Totale tijd 45 minuten
Heerlijke oranje koeken, lekker voor Koningsdag of tijdens een EK of WK voetbal.
Moeilijkheidsgraad: Beginner Porties: 12 Beste seizoen: Lente

Wat heb je nodig?

Cooking Mode Disabled

Ingrediënten voor de koeken

Ingrediënten voor het glazuur

Aan de slag

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een bakvorm voor cupcakes goed in met wat boter of een bakspray.

 2. Neem een kom en klop de boter met de suiker los en romig tot de boter wit wordt. Voeg vervolgens de eieren toe en klop een paar minuten luchtig met de boter en suiker.

 3. Doe het bakmeel, de sinaasappelrasp, het sap en een snuf zout in de kom erbij en klop tot een glad beslag. 

 4. Schep met een ijstang of twee eetlepels het beslag in de bakvorm, vul de holtes tot niet meer dan de helft, vullen tot 1/3 is eigenlijk nog iets mooier. Zet de bakvorm op de bakplaat en leg een tweede bakplaat op de cupcakevorm. Dit zorgt ervoor dat de koeken niet te ver rijzen.

 5. Bak de koeken 20 minuten in de voorverwarmde oven en haal de tweede bakplaat na ongeveer 10 minuten van de bakvorm af. Laat de koeken dan nog 10 minuten verder bakken.

 6. Controleer met een satéprikker of de koeken gaar zijn en haal vervolgens de bakvorm uit de oven. Mochten de koeken toch wat omhoog gekomen zijn, dan druk je de bovenkant makkelijk plat met de bolle kant van een lepel. Doe dit als de koeken net uit de oven komen, dan worden ze nog makkelijk plat.

 7. Laat de koeken iets afkoelen en stort ze na een minuut of 5 op een bakrooster of bakplaat en laat ze daarop verder afkoelen.

 8. Meng in een schaaltje de poedersuiker met een eetlepel water en roer met een klein vorkje goed door. Is het glazuur te droog, voeg dan nog een heel klein beetje water toe. Daarna is het tijd om het glazuur te kleuren. Begin met twee tot drie druppels gele kleurstof en meng dit goed door. Voeg dan één druppel rode kleurstof toe en roer ook dit goed door tot het glazuur oranje is. Wil je een lichtere kleur? Voeg dan nog wat gele kleurstof toe tot je de gewenste kleur hebt bereikt.

 9. Schep met een theelepel het glazuur over de bovenkant van de afgekoelde koeken en laat de oranje koeken drogen. Let op dat het bovenste laagje glazuur snel droog is, maar daaronder duurt het wat langer. In de koelkast droogt het glazuur binnen 1 tot 2 uur, buiten de koelkast duurt het langer. Decoreer de oranje koeken eventueel met Koningsdag sprinkles.

  Eet smakelijk!

Keywords: Roomboter, Zelfrijzend bakmeel, Eieren, Suiker, Sinaasappel

Share it on your social network

Ga naar de inhoud