Als je van aardappels houdt, maar een iets anders wil dan de gekookte of gebakken variant dan zijn deze Opperdoezer Ronde uit de oven een aanrader! Krokant, kruidig en vol smaak is dit een heerlijke warme maaltijd, maar ook een prima snack. Het kost je 45 minuten tijd, waarvan je het grootste deel wacht, dus daarvoor hoef je het niet te laten. 😉

Opperdoezer ronde

De Opperdoezer Ronde is een aardappelras dat rond het Noord-Hollandse dorp Opperdoes wordt verbouwd. Al meer 150 jaar lang! De aardappel is heel herkenbaar aan de vorm, diepe ogen en dunne schil. Vanaf eind mei tot en met eind oktober zijn deze heerlijke aardappels verkrijgbaar. Er is niet aan de aardappel gesleuteld, waardoor Opperdoezer Ronde, nog altijd hetzelfde oogt en smaakt als vroeger. De aardappels zijn vastkokend en romig van smaak. De traditionele wijze van bereiding van Opperdoezer Ronde is ze schrappen, koken onder water en opdienen met een kommetje gesmolten boter waar de aardappels in gedipt worden. Klinkt heerlijk, maar voor deze keer bak ik ze in de oven!

Smashed potatoes

Smashed potatoes, geplette aardappels, zijn ideaal om te maken als hoofd- of bijgerecht. Het ziet er heerlijk uit en is super makkelijk te maken. Eerder maakte ik geplette krieltjes uit de oven, met vadouvan. Dit keer werden het dus Opperdoezer Ronde aardappelen met kaas, kruiden en knoflook. Je kookt de Opperdoezer ronde zo’n 10 minuten. Daarna plet je ze op een bakplaat. Let wel even op waarmee je dat doet.

Ik heb in eerste instantie een pureestamper gebruikt, maar daarmee drukte ik de hele aardappel uit elkaar. Dat is niet zo handig, je wil dat de onderkant van de aardappel nog enigszins intact is. Daarom is een groot glas makkelijker. Wel even uitkijken dat je het glas niet kapot drukt. Maar misschien werkt een spatel ook prima. Probeer even uit wat voor jou het fijnst werkt!

Aardappelrecepten

Zelf eet ik niet zo heel vaak aardappels, maar als ik ze eet maak ik er wel een feestje van. Op deze site vind je, naast dit recept met Opperdoezer Ronde dan ook meerdere aardappelrecepten. Wat denk je bijvoorbeeld van kaasfrieten? Heerlijke robuuste frieten uit de oven en bestrooid met kaas. Ultiem comfort food! Of een gezondere kapsalon? Een ovenschaal vol met groenten, verse patat en kip. Niet zo vet als een gewone kapsalon, maar minstens even lekker en net wat voedzamer.

Nog een ovenschotel, maar dit keer met spinazie en geitenkaas. Ovenschotels zijn ideaal na een dag werken. Je bereidt ze makkelijk voor en schuift ze eind van de dag lekker in de oven. Meer hoef je er niet aan te doen.

Last but not least, spinaziestamppot! Heerlijk als het weer wat kouder wordt, maar ook in de zomer! Een lichte stamppot met spinazie en Catalaanse worstjes. Stamppotten zijn sowieso een makkelijke manier om eenvoudig wat extra groenten binnen te krijgen.

Bewaren

Kun je de Opperdoezer Ronde uit de oven bewaren? Het korte antwoord is nee, dat zou ik niet doen. Maar stel, je wilt dit recept maken maar je wil alvast iets voorbereiden. Dat kan wel!

In dat geval kun je de Opperdoezer Ronde alvast koken. Laat ze uitstomen en afkoelen. Dek ze goed af en bewaar in de koelkast. Op het moment dat je ze wil eten haal je de aardappels uit de koelkast, leg je ze op de bakplaat en plet je ze. Voeg de olie, kruiden, knoflook en kaas toe en bak ze af. Dat scheelt toch weer tijd. De gebakken Opperdoezer Ronde zou ik niet bewaren. Warm en krokant uit de oven zijn ze het allerlekkerst,

De Opperdoezer Ronde waarmee ik dit recept heb gemaakt, heb ik gekregen.

Opperdoezer Ronde uit de oven

Kooktijd 45 minuten Totale tijd 45 minuten
Opperdoezer ronde, gekookt, geplet, gekruid en gebakken in de oven
Moeilijkheidsgraad: Beginner Temperatuur: 200  °C Porties: 4 Beste seizoen: Zomer

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Maak de Opperdoezer ronde goed schoon en kook ze met schil en z'n geheel in ruim water met het bouillonblokje. Kook ze in ongeveer 10 minuten gaar.

  2. Giet de aardappels af en laat ze even goed uitstomen.

  3. Bekleed intussen een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 200 graden.

  4. Leg de aardappels op de bakplaat en druk ze met een groot rond glas plat. 

  5. Bestrijk ze met olijfolie, verdeel de rozemarijn en knoflook er over. Strooi er versgemalen peper en zout overheen en verdeel de geraspte kaas over de geplette Opperdoezer ronde.

  6. Schuif de bakplaat in de oven en bak de Opperdoezer ronde in ongeveer 25 - 30 minuten krokant.

    Eet smakelijk!

Keywords: Aardappel, Olijfolie, Kruiden, Knoflook, Kaas

Share it on your social network

Ga naar de inhoud