Verrassende ontbijtjes vind ik leuk, al kan ik ook altijd erg genieten van mijn bakjes yoghurt met granola en fruit. Eigenlijk is deze ontbijt trifle precies dat, yoghurt met muesli en fruit, maar dan net iets specialer. Ik had van een eerder gerecht nog wat ananas over, dus dat grilde ik en maakte er een heerlijk ontbijtje mee.

Ontbijt trifle

Een trifle is van oorsprong een Engels nagerecht. Het bestaat uit meerdere lagen en wordt gereserveerd in een glas of glazen schaal. Een klassieke trifle bestaat uit cake met fruit en vla of custard. Laagje voor laagje wordt de trifle opgebouwd tot een bijzonder dessert. Natuurlijk kun je met een trifle heerlijk variëren, ze zijn er in allerlei soorten en maten. Ondanks dat trifles vaak als nagerecht worden gegeten, doen ze het ook heel goed als ontbijt? Zeg nou zelf, deze ontbijt trifle is toch een feestje!

Ananas

In dit ontbijtje gebruik ik naast granola, ook ananas en yoghurt. Een heerlijke combinatie, maar het kan ook verkeerd uitpakken. Ik zal je vertellen waarom. Als je yoghurt en verse ananas mengt en een tijdje laat staan, dan zal de yoghurt gaan schiften. Er ontstaat een bittere smaak en dat is zonde. In ananas zit een enzym, een klein eiwit, dat de eiwitten in de yoghurt in stukjes knipt. Die reactie veroorzaakt de bittere smaak. Zou je kiwi gebruiken, dan gebeurt hetzelfde. Dit effect hebben kiwi en ananas ook op andere zuivelproducten, gelatine en agar agar. Je kunt heel makkelijk voorkomen dat de yoghurt schift en dat is door de ananas te verhitten. Als je ananas verhit, dan stollen de eiwitten en kunnen deze de eiwitten in de yoghurt niet meer opknippen en heb je dus geen bittere smaak in je ontbijt trifle.

De ontbijt trifle van te voren maken

Om het jezelf makkelijk te maken in de ochtend, zou je misschien de trifle al eerder willen maken. Helaas denk ik niet dat de ontbijt trifle hier lekkerder van wordt. Het vocht uit de yoghurt trekt in de granola waardoor je de crunch kwijt bent. Wat je wel kunt doen is de ananas de avond van te voren grillen. Bewaar de ananas is een goed afgesloten bakje in de koelkast en maak in de ochtend je ontbijt trifle verder af. Dat scheelt je de helft van de tijd!

Ontbijt trifle

Kooktijd 15 minuten Totale tijd 15 minuten
Ontbijt trifle
Moeilijkheidsgraad: Beginner Porties: 2 Beste seizoen: Zomer

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Kook of grill de ananas even kort voor je deze gebruikt voor de trifle. Verse ananas wordt bitter in combinatie met yoghurt en dat is zonde.

  2. Vul een glas of een potje met een laagje yoghurt, vervolgens een laagje muesli en wat ananas.

  3. Herhaal de volgorde van de laagjes en strooi over de bovenste laag ananas wat pistache nootjes.

    Eet smakelijk!

Keywords: Fruit, Granola, Muesli, Noten, Yoghurt

Share it on your social network

Ga naar de inhoud