Een bananasplit als ontbijt? Waarom niet! Een bananasplit is normaal gesproken een ijsdessert, maar je kunt er ook heel makkelijk een ontbijt van maken. Deze ontbijt bananasplit is één van mijn favoriete manieren om mijn standaard bakje yoghurt, fruit en granola om te toveren tot een heel nieuw feestje.

Ontbijt bananasplit

Een bananasplit, als toetje, is een doormidden gesneden banaan met ijs. Van oorsprong dus Amerikaans en een enorm spektakelstuk. Bovenop de banaan komen drie bollen ijs, in de smaken vanille, aardbei en chocolade. Daaroverheen wordt ananassaus, aardbeiensaus en chocoladesaus geschonken. Elk over een ander bolletje ijs. Als laatst wordt het nagerecht gegarneerd met gehakte nootjes, veel slagroom en een kers. Het lijkt me heel heftig met al deze verschillende smaken. Als je in Nederland een bananasplit bestelt, dan krijg je een aanzienlijk minder heftig dessert. Op de banaan komt alleen vanille-ijs met daaroverheen chocoladesaus en slagroom. Ik heb regelmatig een bananasplit gegeten, ik vind het echt lekker. Van vroeger kan ik mij herinneren dat we als gezin wel een in een Chinees restaurant gingen eten waar dit op de menukaart stond. Echt een feestje was dat! Een ontbijt bananasplit vind ik net zo’n feestje, als is het qua ingrediënten natuurlijk anders dan het nagerecht. Het is minstens zo lekker.

Feest

Ik noemde de ontbijt bananasplit al een feestje en dat is het ook. Vroeg in de ochtend eet ik graag iets waar ik echt blij van word. Of het nou dit ontbijt is of bijvoorbeeld cruffins met blauwe bessen, een ontbijttaart met bosvruchten of appelcrumble met havermout. Ik ben er gek op en mijn dag begint gewoon al heel goed. Heel veel tijd heb je in de ochtend niet nodig om het te maken en ook dat is natuurlijk altijd fijn. Hoewel ik in de ochtend wel altijd meteen wakker ben, vind ik het heerlijk om rustig aan te doen en niet te lang in de keuken te staan. Behalve in het weekend, dan vind ik een uitgebreid ontbijt geen probleem. Nog een tip voor als je een extra speciaal ontbijtje wilt maken, gebruik verse, zelfgemaakte granola! Minder zoet en zeker zo lekker!

Ontbijt bananasplit

Kooktijd 10 minuten Totale tijd 10 minuten
In tweeën gesneden banaan met Griekse yoghurt, blauwe bessen, aardbeien en granola.
Moeilijkheidsgraad: Beginner Porties: 1 Beste seizoen: Zomer

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Pel de banaan en snijd deze in de lengte door. Leg de met de bolle kant naar beneden, naast elkaar op een bord.

  2. Schep de Griekse yoghurt er overheen en strooi de granola over de yoghurt.

  3. Halveer de aardbeien en verdeel deze met de blauwe bessen over de banaan en yoghurt.

    Eet smakelijk!

Keywords: Banaan, Yoghurt, Aardbeien, Blauwe bessen, Granola

Share it on your social network

Ga naar de inhoud