Olijfolie is een veelzijdige en gezonde olie die al eeuwenlang wordt gebruikt in de mediterrane keuken. Het staat bekend om zijn heerlijke smaak en talloze manieren om het te gebruiken. Dat je er mee kunt koken en bakken, dat zul je wel weten. Ook in dressings en marinades wordt het veel gebruikt. Maar wist je dat je er ook heerlijk ijs mee kunt maken? Hieronder lees je alles over olijfolie en hoe je hier olijfolie ijs mee kunt maken.

Olijfolie

Er zijn verschillende soorten olijfolie, elk met hun eigen kenmerken en toepassingen. Extra vierge olijfolie is de hoogste kwaliteit en wordt verkregen door mechanische persing van de olijven zonder chemische behandeling. Vierge olijfolie is ook van goede kwaliteit, maar heeft een iets hogere zuurgraad. Gewone olijfolie is een mengsel van geraffineerde olijfolie en extra vierge olijfolie. Tot slot is er geraffineerde olijfolie, die een chemisch raffinageproces heeft ondergaan en een neutrale smaak heeft.

Olijfolie is een veelzijdige olie die op verschillende manieren in de keuken kan worden gebruikt. Het is ideaal voor het bakken en braden van voedsel vanwege zijn hoge rookpunt. Daarnaast is het heerlijk als dressing over salades, als dip voor vers brood en als basis voor sauzen en marinades. Probeer ook eens olijfolie in desserts, zoals cakes en koekjes, voor een subtiele en smaakvolle toevoeging. Ook kun je er ijs mee maken. Hoe je dat doet lees je hierna.

Eleo olijfolie

Voor dit olijfolie ijs gebruikte ik olijfolie die ik kreeg van ELEO. Zacht, smaakvol, intens is hoe zij het zelf omschrijven. Ik kan mij daar alleen maar bij aansluiten. ELEO heeft authentieke olijfolies, rechtstreeks van boeren uit Peloponnesos. ELEO extra virgin olijfolie is van hele hoge kwaliteit, direct en puur verkregen uit eerste koude persing. De ELEO olijfolie is afkomstig van de Peloponnesos en wordt gemaakt van de olijfsoort Koroneiki. De olijfbomen groeien nabij Olympia, waar de Grieken en Romeinen 1200 jaar lang Olympische Spelen gehouden hebben. De olijven zijn klein van stuk, maar bevatten veel olie, die rijk is aan polyphenolen.

Ik vind het de lekkerste olijfolie die ik ooit gebruikt heb. Je merkt echt dat de kwaliteit hoog is. Of je er nou mee bakt, het als een dressing gebruikt of er olijfolie van maakt! Daarnaast is het ook nog eens heel betaalbaar! Je kunt de flessen kopen via de website van ELEO en op bol.com.

Olijfolie ijs

Olijfolie ijs maken zonder ijsmachine is super makkelijk!  Je hebt vier ingrediënten nodig: gecondenseerde melk, slagroom, olijfolie en zeezout. Ik hoor je denken: “Zout in ijs?”. Ja, zeker! Zout is in dit recept onmisbaar.

Het zout zorgt ervoor dat de wrange smaak van olijfolie getemperd wordt. Hierdoor krijgt het ijs wel de smaak van olijfolie, maar zonder dat het wrang wordt. Houd er trouwens bij het maken van het ijs rekening mee dat de smaak na het bevriezen iets afneemt. Het zou zonde zijn als de smaak van olijfolie niet duidelijk in het ijs terugkomt. Zorg er daarom voor dat het mengsel, voor je het invriest, net ietsje teveel smaak heeft. Dus tot het punt dat je het eigenlijk net teveel olijfolie vindt. Na het bevriezen komt dat allemaal goed.

Naast de ingrediënten heb je verder een kom, een mixer en een bak (geschikt voor de vriezer) om het ijs in te doen. Verder wat extra olijfolie, rozemarijn en perzik als topping. Zelf bewaar ik het ijs altijd in een cakeblik. Dat neemt in mijn vriezer het minste ruimte in omdat de vriezer niet zo groot is. 

Olijfolie ijs bewaren

Zelfgemaakt olijfolie ijs kun je heel goed bewaren, of het nou in een cakeblik zit of niet. Als je het ijs goed afdekt, dan blijft het tot twee maanden houdbaar. Ik denk alleen dat het tegen die tijd al lang op is. Voor je het ijs eet kun je een klein scheutje extra olijfolie, gehakte rozemarijn en stukjes perzik toevoegen. Of go crazy met slagroom… Maak er je eigen feestje van en geniet!

Andere ijsrecepten

Kun je geen genoeg krijgen van zelfgemaakt ijs? Dan heb ik nog wat andere heerlijke ijsrecepten voor je. Allemaal zonder dat je er een ijsmachine voor nodig hebt! Laat ik beginnen met de ijstaarten. Een feestje op tafel is deze ijstaart met witte chocolade en citroen. Een perfecte combinatie tussen zoet en fris met heerlijk luchtige cake. Ook een Bastogne ijstaart is een absolute hit! Makkelijk, snel en met maar een paar ingrediënten. Lekkerder dan welke gekochte ijstaart dan ook. 😉

Ook heb ik twee mega lekkere schepijs recepten op mijn website staan. het zijn niet de meest reguliere smaken, maar echt de moeite waard om te proberen. Wat denk je van zelfgemaakt mokka ijs? Het beste van koffie, chocolade en ijs in één. Of maak eens drop ijs. Het maken duurt iets langer, maar het is zo ontzettend lekker! Maak desnoods een dubbel recept, dan heb je extra veel van dit heerlijke ijs om van te genieten.

Olijfolie ijs

Kooktijd 10 minuten Rusttijd 8 uur Totale tijd 8 uren 10 minuten
Een coupe olijfolie ijs, heerlijk roomijs met de smaak van olijfolie met rozemarijn, perzik en slagroom
Moeilijkheidsgraad: Beginner Porties: 12 Beste seizoen: Zomer

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Meng in een kom de gecondenseerde melk met de olijfolie en het zout goed door elkaar.  

  2. Klop met de mixer de slagroom lobbig. Spatel de slagroom daarna in delen door het mengsel van olijfolie en gecondenseerde melk. Zorg dat je dat rustig doet, dan blijft het een luchtig mengsel.

  3. Schenk het totale mengsel in een cakevorm of bak die in de vriezer kan en laat minimaal één nacht opstijven in de vriezer.

  4. Haal voor het serveren de bak met ijs uit de vriezer en laat een kwartiertje staan. Zo wordt het ijs wat zachter en is het makkelijker te scheppen. Serveer het ijs met fijngehakte rozemarijn, stukjes perzik en wat extra slagroom en olijfolie.

    Geniet er van!

Keywords: Olijfolie, Gecondenseerde melk, Slagroom, Zout, Rozemarijn, Perzik

Share it on your social network

Ga naar de inhoud