Dit is mijn absoluut foolproof oliebollencake recept – de ultieme oud en nieuw traktatie voor iedereen die van eenvoudige recepten houdt! Of je nu een drukke professional, een enthousiaste thuiskok of gewoon iemand bent die van lekker eten houdt, deze oliebollencake zal je zeker bijblijven. Met maar vier ingrediënten en een snelle bereiding, is dit recept perfect als je smaak niet wil opofferen voor gemak!

Oliebollen worden vooral in Nederland en België gegeten. Het zijn bollen gefrituurd gistdeeg. Traditioneel wordt het gegeten op oudjaarsavond, hoewel ik zelf ook mensen ken die oliebollen bakken op de avond voor ze jarig zijn. Ook een soort oudjaarsavond natuurlijk! Tegenwoordig hoef je niet per se tot na Kerst te wachten om oliebollen te kunnen eten. Ze worden het hele jaar door verkocht op kermissen en braderieën. Ook oliebollenmix is het hele jaar door verkrijgbaar en dat is dan weer ideaal voor een oliebollencake!

Het verschil met versgebakken oliebollen is dat een oliebollencake niet gefrituurd, maar in de oven gebakken wordt. Hierdoor is de cake minder vet, maar minstens even lekker!

Oud en nieuw in Nederland kent nogal wat tradities. Oliebollen natuurlijk en appelbeignets mogen op tafel niet ontbreken. Om middernacht geproost met champagne, waarna er buiten vuurwerk wordt afgestoken. Ik vind het altijd heel gezellig! Lekker samen op de bank of spelletjes spelen en genieten van lekker eten. Daar mag je mij echt voor bellen hoor. Vuurwerk daarentegen vind ik alleen leuk als ik zelf lekker binnen mag blijven.

Terug naar het onderwerp van vandaag: de oliebollencake. Ik heb nog een aantal tips voor jt!

 • Zorg dat je de bakvorm goed invet! Zelf gebruik ik hiervoor een bakspray. Dat vind ik voor een tulbandvorm ideaal omdat je makkelijk alle hoekjes en randjes meeneemt.
 • Meng de appelblokjes voor de vulling met een beetje bloem. Dit voorkomt dat ze naar beneden zakken. De bloem zorgt voor een soort grip waardoor de stukjes appel mooi in je beslag blijven ‘hangen’.
 • Check of de cake goed gaar is. Dit doe je het makkelijkst met een houten prikker. Deze prik je in de cake en trek je weer omhoog. Als de prikker schoon is, is je cake gaar. Zit er beslag aan de prikker, dan bak je de cake nog iets langer.
 • Heb je geen tulbandvorm? Dan kun je ook een cakevorm gebruiken. Let wel op dat deze groot genoeg is.
 • Laat de oliebollencake even afkoelen voor je deze uit de vorm haalt. Stort je de cake te snel uit de vorm, dan heb je kans dat deze scheurt of instort. Dat zou natuurlijk hartstikke zonde zijn!

Heb je na oudjaarsavond nog een stuk van de oliebollencake met rozijnen over? Geen probleem! Je kunt de cake bewaren door deze goed te verpakken en buiten de koelkast te laten staan. Wil je het nog langer bewaren, vries de oliebollencake dan in?

Heb je oliebollencake over en wil je dit een tweede leven geven? Snijd de cake in plakjes en maak er wentelteefjes van! Een beter begin van het nieuwe jaar kun je niet hebben toch? 😉

Oliebollencake

Kooktijd 45 minuten Rusttijd 45 minuten Totale tijd 1 uur 30 minuten
Oliebollencake
Moeilijkheidsgraad: Beginner Beste seizoen: Winter

Wat heb je nodig?

Aan de slag

 1. Schil de appel en snijd deze in kleine stukjes. Meng de stukjes appel met een klein beetje bloem.

 2. Bereid de oliebollenmix zoals aangegeven op de verpakking, voeg de rozijnen, appel en kaneel toe en laat het beslag in een afgedekte kom 45 minuten rijzen

 3. Vet een tulbandvorm goed in met boter en verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.

 4. Schep de stukjes appel voorzichtig door het oliebollenbeslag en schep het beslag vervolgens in de bakvorm.

 5. Bak de oliebollencake in ongeveer 25 minuten gaar.

 6. Laat de cake iets afkoelen, haal hem uit de vorm en bestrooi met poedersuiker.

  Geniet er van!

Keywords: Oliebollen mix, bruiswater, rozijnen, appel

Share it on your social network

Ga naar de inhoud