Op 31 december mag bij oud en nieuw een schaal oliebollen niet ontbreken. Je kunt ze natuurlijk makkelijk ergens kopen of een pak oliebollenmix halen. Toch maak je ze ook makkelijk helemaal zelf. Ik vind ze dan persoonlijk het allerlekkerst en het voordeel is dat je ze kunt vullen zoals jij dat wilt! Het is een fluitje van een cent en ook nog eens heel leuk om te doen!

Oliebollen

Oudejaarsdag gaat voor mij hand in hand met oliebollen bakken. De laatste jaren dat ik nog thuis woonde maakte ik ze vaak samen met mijn vader. We maakten een aantal schalen vol beslag en richtten op de oprit een bakstraatje in. Bakken kan bij ons alleen met muziek erbij dus stond standaard de top 2000 aan en zo gingen we aan de slag. Honderden oliebollen hebben we zo gebakken. In de jaren daarvoor bakten we ze, voor zover ik mij kan herinneren, niet zelf. Mijn vader was bakker en begon ergens in september al met de voorraad oliebollen, dus hij was er logischerwijs wel klaar mee.

Ik zat in die tijd bij een muziekvereniging waar de inwoners uit het dorp oliebollen konden bestellen. Met alle andere muzikanten ging ik die op oudejaarsdag bezorgen. Dat maakt dat de laatste dag van het jaar bij mij altijd in het teken van oliebollen staat. Nu bak ik ze zelf in ons kleine keukentje in onze mini frituurpan. Er passen twee oliebollen per keer in, dus het duurt wel even voor ze allemaal klaar zijn, maar ik vind het een feestje!

Baktips

Voor je aan de slag gaat heb ik nog een aantal tips voor je om de lekkerste oliebollen te bakken. Allereerst, zorg dat je verse zonnebloemolie in je pan doet. Je wilt niet dat je oliebollen smaken naar bitterballen, hoe lekker die ook zijn.

De tweede tip is om de temperatuur van je olie te checken met een geschikte thermometer. Sommige frituurpannen hebben een afwijking in de temperatuur. Onze pan moet bijvoorbeeld op 165 graden gezet worden om de olie op 180 graden te krijgen. Dat scheelt best veel! Het loont echt de moeite om het te controleren en zorgt voor lekkere zachte bollen.

Mijn derde tip is om een ijstang te gebruiken om de bollen te portioneren. Zo worden ze allemaal ongeveer even groot en het werkt heel handig. Heb je geen ijstang? Twee eetlepels werkt ook, zorg alleen wel dat ze vochtig zijn zodat he beslag makkelijker loslaat. Verder hoef je alleen onderstaand recept te volgen, dan komt het allemaal helemaal goed!

Bewaren en opwarmen

Als je de oliebollen gebakken hebt en je wilt ze bewaren, dan is dat geen probleem. Zorg om te beginnen dat de bollen goed afgekoeld zijn. Verpak ze daarna luchtdicht en ze blijven buiten de koelkast twee dagen lekker. Wil je ze langer bewaren, dan kunnen ze in de vriezer. Hier blijven ze twee maanden goed. Als je de oliebollen wilt opwarmen, laat ze dan ontdooien als ze uit de vriezer komen. Verwarm de oven voor op 150 graden en warm de oliebollen in 5 minuutjes op. Heb je nog oliebollen mix over? Dan kun je er heel eenvoudig een heerlijke oliebollencake mee maken, hier lees je meer!

Oliebollen

Kooktijd 105 105 mins Totale tijd 1 uur 45 minuten
Oliebollen gevuld met rozijnen en stukjes appel, heerlijk voor oudejaarsavond!
Moeilijkheidsgraad: Beginner Porties: 20 Beste seizoen: Winter

Wat heb je nodig?

Extra benodigd

Aan de slag

  1. Wel de rozijnen een kwartiertje in warm water (of rum), giet daarna af en snijd de appel in hele kleine blokjes. Meng het gist met de lauwe melk en laat even staan zodat de gist kan gaan werken.

  2. Zeef de bloem boven een kom en voeg de suiker en een snuf zout toe. Giet beetje voor beetje de melk met gist erbij en mix tot een glad beslag.

  3. Mix het ei door het beslag tot dit volledig is opgenomen.

  4. Spatel voorzichtig de rozijnen en stukjes appel door het oliebollenbeslag. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat 1 uur op kamertemperatuur rijzen.

  5. Schenk de zonnebloemolie in een frituurpan en verwarm tot 180 graden. Controleer voor de zekerheid of de temperatuur klopt.

  6. Schep met een ijstang voorzichtig wat beslag in de hete olie. Laat de oliebollen ongeveer drie minuten bakken, draai ze om en bak ze nog eens drie minuten. Haal ze dan met een schuimspaan uit de olie en laat ze op keukenpapier uitlekken. De eerste oliebol kun je even doorsnijden om te zien of 'ie helemaal gaar is. Zo niet, dan kun je wat baktijd toevoegen.

    Eet smakelijk!

Keywords: Bloem, Melk, Gist, Suiker, Zout, Ei, Appel, Rozijnen

Share it on your social network

Ga naar de inhoud