Maandagochtend is niet mijn meest favoriete moment van de week. Helemaal niet als ik een weekend weg geweest ben en in de vakantiemodus stond. Daarom zoek ik op deze maandagochtenden naar ontbijtjes waar ik blij van word. Één daarvan is deze mug cake met banaan en pindakaas. Ik plan mijn week, eet mijn ontbijt en daarna kan ik er weer tegenaan!

Mug cake met banaan en pindakaas

Wat is nou precies een mug cake? In principe is het niet meer of minder dan een cakeje dat gemaakt wordt in een mok (mug). De mok wordt met beslag en al in de oven of magnetron gezet, waar de cake gaart. Nadat de cake gaar is, leg je een schotel of bordje op de mok. Met de onderkant naar boven. Vervolgens draai je de mok met schotel en al om zodat het cakeje vanuit de mok op je schotel komt te staan.

Natuurlijk kun je een mug cake ook uit de mok eten, net zo makkelijk en het scheelt afwas! 😉 Je mug cake is gaar wanneer de bovenkant net droog is. Als je de mug cake te lang in de oven of magnetron laat garen, wordt je cake te droog en stevig. Mocht je ontbijt nog niet helemaal gaar zijn, dan kun je de mug cake nog iets langer de tijd oven in de oven of magnetron.

Oven of magnetron

Mug cakes maak je in de oven of de magnetron. Allebei de manieren werken heel goed, maar het één gaat wat sneller dan het ander. In de magnetron bereiden gaat het snelst. Je stelt de magnetron in op 700 watt en in twee minuten is de mug cake gaar en klaar. Als je de mug cake liever in de oven bereidt, heb je iets langer geduld nodig. Verwarm je oven voor op 180 graden en bak de mug cake 15 tot 20 minuten. De baktijd in de oven hangt heel erg af van de hoeveelheid beslag in je mok. Hou je ontbijtje dan ook goed in de gaten in de oven.

Een mug cake kun je ook bewaren, maar hou er rekening mee dat de cake uitdroogt als deze afkoelt. Hij is dan lang zo lekker niet meer en met opnieuw opwarmen kun je het cakeje helaas ook niet meer redden. Wil je ook een andere mug cake proberen, dan is de mug cake met chocolade en amandelen misschien wel iets voor jou!

Mug cake met banaan en pindakaas

Voorbereidingstijd 5 minuten Kooktijd 2 minuten Totale tijd 7 minuten
Mug cake met banaan en pindakaas, een makkelijk en gezond ontbijt
Moeilijkheidsgraad: Beginner Porties: 1 Beste seizoen: Herfst

Wat heb je nodig?

Cooking Mode Disabled

Aan de slag

  1. Prak de banaan en kluts het ei.

  2. Doe de geprakte banaan en het geklutste ei in een mok en voeg de andere ingrediënten er aan toe.

  3. Roer goed door tot een glad geheel ontstaat. Zet de mok 2 minuten in de magnetron op 700 watt.

  4. Draai de mok om boven een schoteltje en drup er nog een klein beetje pindakaas overheen.

    Eet smakelijk!

Keywords: Havermout, Banaan, Pindakaas

Share it on your social network

Ga naar de inhoud