In de winter is een warme soep op z’n tijd best lekker. Het helpt je om met koud weer, lekker op te warmen. Vandaag gaan we voor een lekkere mosterdsoep met spekjes en bosui. Met negen ingrediënten tover je in no time deze heerlijke soep op tafel. Lekker als lunch, hoofgerecht met wat brood erbij of als voorgerecht met Kerst.

Mosterdsoep

Deze soep is lekker pittig en heeft een volle smaak. Uiteraard wordt de soep gemaakt met mosterd, de naam zegt het al. Verder voeg je onder andere groentebouillon, bloem, knoflook, kookroom, bosuitjes en spekjes toe. Mosterdsoep is een typisch oer-Hollandse soep. Ik heb voor deze soep grove Groninger mosterd gebruikt. Gelukkig hoef je niet helemaal naar Groningen om aan deze mosterd te komen. Je kunt het gewoon in de supermarkt vinden. Vind je Limburgse, Zaanse of Dijonmosterd lekkerder, dan gebruik je die. Dat is allemaal geen probleem.

Wat is mosterd?

Iedereen kent de potjes mosterd als saus voor bij bijvoorbeeld bitterballen, kroketten, hotdogs, op een boterham met kaas of als mosterdsoep. Maar wat is het nou eigenlijk? Mosterd wordt gemaakt van de mosterdzaden van de mosterdplant. De zaden worden gemalen en er wordt azijn, water en zout aan toegevoegd. Eventueel met kruiden, suiker of honing. De smaak is vaak scherp, dat ontstaat tijdens de bereiding. In Nederland mag iets pas mosterd heten als het product bestaat uit mosterdzaad of mosterdmeel en azijn of andere azijnzuurhoudende vloeistof. Het gehalte droge stof moet minstens 20 procent zijn en het gehalte mosterdolie moet dáárvan tenminste 20 procent zijn. Ik vind het mosterd heerlijk in dressings zoals bij een courgettesalade of witlofsalade. Ook in ham-prei salade versterkt het de smaak en natuurlijk is het ook als soep, mosterdsoep, verrukkelijk!

Bewaren

Mosterdsoep kun je goed bewaren. In een goed afgesloten bakje blijft het in de koelkast twee dagen goed. Invriezen kan ook, in de vriezer blijft het twee maanden houdbaar. Als je het in wilt vriezen kun je dat het best doen door de soep snel te laten afkoelen. Schenk de soep daarna in porties in bakjes, sluit deze goed af en vries in. Heb je niet zoveel plek in de vriezer? Dan kun je het ook invriezen in een ziplockzakje. Als je zorgt dat er zo min mogelijk lucht in zit en het zakje liggend bewaart, neemt het nauwelijks ruimte in.

Mosterdsoep

Kooktijd 30 minuten Totale tijd 30 minuten
Mosterdsoep
Moeilijkheidsgraad: Beginner Porties: 4 Beste seizoen: Winter

Wat heb je nodig?

Aan de slag

 1. Smelt de boter in een pan zonder dat de boter kleurt. Voeg op een laag vuur de bloem toe en roer goed grondig door.

 2. Laat het geheel doorgaren zonder dat de roux kleurt. De roux is klaar als deze gaat "zweten".

 3. Snijd de bosuien in ringen en pers de teen knoflook. Hoe wat ringetjes van de bosui apart.

 4. Fruit in een tweede pan de bosui en de knoflook even aan en voeg hier een liter water en een bouillonblokje aan toe. Beng het geheel aan de kook.

 5. Als de bouillon kookt dan voeg je deze met een soeplepel aan de roux toe. Lepel voor lepel. Roer goed door de roux tot de bouillon volledig is opgenomen en herhaal tot alle bouillon is toegevoegd.

 6. Voeg vervolgens de eetlepels mosterd aan de soep toe en breng opnieuw aan de kook.

 7. Als laatst voeg je de kookroom toe en roerde soep nogmaals goed door. Laat het geheel nog even warm worden maar breng het niet meer aan de kook.

 8. Bak de spekjes in een koekenpan goed door.

 9. Schep de soep in kommen en garneer met een scheutje kookroom, de spekjes en de bosui.

  Eet smakelijk!

Keywords: Mosterd, Knoflook, Bloem, kookroom, Ui, Knoflook, Bouillon

Share it on your social network

Ga naar de inhoud