In dit recept lees je alles over mini worstenbroodjes. Brabantse worstenbroodjes kent iedereen in Nederland natuurlijk. Ik ben er dol op en heb ze ook al eens bij een échte Brabantse bakker mogen maken. Wat een heerlijkheid! Laatst zat ik daar eens aan terug te denken en bedacht dat het ook hartstikke lekker kan zijn om zelf mini worstenbroodjes te maken. Maar ja, dat deeg dat moet rijzen en dan ben je toch zo een hele tijd bezig. Met dit recept niet! Ik heb een shortcut gevonden, zodat je in 45 minuten al verse, warme worstenbroodjes uit je oven haalt. Hieronder lees je er alles over.

Worstenbroodjes

Brabants worstenbrood is normaal gesproken zo’n 15 centimeter lang en gevuld met een worst van gekruid gehakt. Het broodje wordt niet gemaakt van bladerdeeg, maar van witbrooddeeg. Je gelooft het niet, maar het is een typisch product uit de provincie Noord-Brabant. 😉 Traditioneel wordt het gegeten na de nachtmis met Kerst en carnaval. Sinds 2016 staat het zelfs op de lijst van immaterieel erfgoed van UNESCO. Helemaal terecht als je ‘t mij vraagt.

Brooddeeg

Normaliter maak je eerst het deeg als je worstenbroodjes gaat maken. Voor deze mini worstenbroodjes is dat niet nodig. Ik kwam in de winkel een blik witbrooddeeg tegen en werd nieuwsgierig. Zou je hiermee ook worstenbroodjes kunnen maken en smaakt dat dat goed? Het antwoord op allebei de vragen is JA! Het scheelt je daardoor heel veel tijd. Je kunt direct aan de slag met het maken van de vulling. Daarna is het een kwestie van de bolletjes uitrollen, vulling erin, deeg oprollen en dichtvouwen. Dan kunnen de broodjes zo de oven in! Handig toch? Zo zie je dat mini worstenbroodjes maken heel eenvoudig is.

Gehakt

De mini worstenbroodjes vul ik met kipgehakt. Het is magerder dan rundergehakt, er zitten minder verzadigde vetten in. Daarom is het een gezondere optie dan bijvoorbeeld runder-, varkens- of half om half gehakt. Heb je liever ander gehakt? Geen probleem hoor! De vulling bestaat verder uit ui, knoflookpoeder, paprikapoeder, peper en zout. Meer heb je ook niet nodig om een goed gevuld broodje te maken! Wil je nog makkelijker aan de slag? Neem dan gekruid kipgehakt, dan hoef je alleen nog een uitje en een ei toe te voegen.

Mini broodjes

Vind je het leuk om zelf mini broodjes te maken? Dan vind je mini frikandelbroodjes vast ook leuk! Super makkelijk met bladerdeeg, currysaus en ui. Hartsikke lekker en simpel om te maken. Ook kipsaté broodjes zijn makkelijk en snel te maken. Ideaal voor bij de borrel! Natuurlijk mogen ook saucijzenbroodjes niet ontbreken. Deze kun je ook heel eenvoudig in een mini variant omtoveren. Snijd hiervoor de plakjes bladerdeeg in tweeën en volg de rest van het recept.

Mini worstenbroodjes

Kooktijd 40 40 mins Totale tijd 40 minuten
Mini worstenbroodjes met deeg dat niet hoeft te rijzen, kipgehakt en kruiden
Moeilijkheidsgraad: Beginner Porties: 12 Beste seizoen: Geschikt voor het hele jaar

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht of 200 graden boven- en onderwarmte en bekleed een bakplaat met bakpapier.

  2. Meng het kipgehakt met de kruiden, paneermeel en het hele ei. Kneed goed door elkaar en verdeel in 12 gelijke porties.

  3. Open de blikken met brooddeeg en neem een bolletje deeg. Rol het met een deegroller uit tot een ovaal. Pak een portie gehakt en rol dit tot een klein worstje. Leg dat in het midden van het deeg. Rol het deeg om het gehakt en vouw de uiteinden dicht. Leg het gevouwen broodje op de bakplaat. Herhaal dit tot je alle broodjes gemaakt hebt.

  4. Bestrijk alle broodjes met eigeel en strooi er sesamzaad overheen.

  5. Bak de worstenbroodjes in de oven in ongeveer 25 minuten goudbruin en gaar. Controleer of de broodjes van binnen goed gaar zijn. Is dat nog niet het geval bak de broodjes dan iets langer. De baktijd kan per oven verschillen.

    Eet smakelijk!

Keywords: Brooddeeg, Gehakt, Kruiden, Ei

Share it on your social network

Ga naar de inhoud