Als je op zoek bent naar een heerlijke traktatie voor bij de koffie of thee, dan is een tompouce, of tompoes net wat je voorkeur heeft, zeker een aanrader! Deze lekkernij bestaat uit twee lagen bladerdeeg, gevuld met een romige vanillecrème en afgewerkt met een laagje zoete glazuur. Aangezien Koningsdag al bijna om de hoek staat is het natuurlijk hartstikke leuk om ze zelf te maken! Ik geef je dan ook graag mijn recept voor mini oranje tompoucen!

Oranje tompoucen

Als je aan Nederland denkt, denk je misschien aan molens, tulpen en oranje tompoucen. Deze heerlijke lekkernij is een van de meest iconische Nederlandse gebakjes en is populair tijdens Koningsdag en andere feestelijke evenementen. Maar wat maakt oranje tompoucen zo speciaal en waarom zijn ze zo geliefd?

Ten eerste is de kleur van de tompouce natuurlijk uniek en herkenbaar. Het oranje staat voor het Koninklijk Huis en wordt daarom vaak geassocieerd met nationale feestdagen en festiviteiten. De kleur is afkomstig van de Nederlandse koninklijke familie Van Oranje-Nassau, die al sinds de 16e eeuw aan de macht is. Oranje is een populaire kleur in Nederland en is ook te zien in de vlag van het land.

Heerlijk

Maar natuurlijk gaat het niet alleen om de kleur van de tompouce. Het is vooral de smaak die het zo’n geliefd gebakje maakt. Oranje tompoucen bestaan uit laagjes bladerdeeg gevuld met banketbakkersroom en bedekt met glazuur. De romige en zoete vulling combineert perfect met het knapperige bladerdeeg en het zachte glazuur. Het resultaat is een heerlijke traktatie die je moeilijk kunt weerstaan.

De tompouce is de Nederlandse variant van de oorspronkelijk Franse ‘millefeuille’. Millefeuille is eigenlijk een dubbele tompouce, maar dan zonder het zoete fondant. Millefeuille betekent duizend laagjes wat refereert aan het bladerdeeg. Dat wordt gemaakt door een laag boter op een laag deeg aan te brengen. Dat wordt gevouwen, uitgerold en zo ontstaat een pakketje met laagjes deeg en laagjes boter. In de oven gebakken bladert het deeg en komt het omhoog. Ben je benieuwd? Hier vindt je een recept voor millefeuilles!

Zelf maken

Als je op zoek bent naar oranje tompoucen, zijn er veel opties om uit te kiezen. Veel bakkerijen en supermarkten in Nederland bieden tompoucen aan, vooral rond Koningsdag en andere feestelijke gelegenheden. Maar ook buiten Nederland kun je oranje tompoucen vinden bij Nederlandse bakkerijen en winkels. Maar je kunt ook zelf een oranje tompouce maken! Deze mini versie is precies de helft van het ‘gewone’ formaat.

Zelfgemaakte tompoucen zijn vaak lekkerder dan gekochte tompoucen! Hoewel het maken van tompoucen misschien wat uitdagend lijkt, is het de moeite waard om te proberen. Voor dit recept heb ik de banketbakkersroom zelf gemaakt. Hiervoor gebruikte ik dit recept. Waarschijnlijk houd je wat room over, maar dat hoeft geen probleem te zijn! Als je de room in een afgesloten potje of bakje bewaart in de koelkast, dan blijft het wel een paar dagen goed. Handig om te weten is dat je het ook prima kun invriezen.

Op deze manier blijft het tot wel 10 weken goed, mits je het luchtdicht bewaart. Als je de banketbakkersroom bewaard hebt en je wilt het weer gaan gebruiken, dan kan het zijn dat het wat dikker geworden is. Roer het in dat geval weer even goed door, dat scheelt een hoop! Aan de verhoudingen uit bovengenoemd recept (ze staan ook in de beschrijving hieronder) had ik voldoende om 6 mini tompoucen van een dubbele laag vulling te voorzien. Ik hield ongeveer één eetlepel banketbakkersroom over.

Eetcultuur

Oranje tompoucen zijn niet alleen heerlijk om te eten, maar hebben ook een belangrijke culturele betekenis in Nederland. Ze zijn onlosmakelijk verbonden met Koningsdag en andere nationale feestdagen en zijn een symbool van de Nederlandse eetcultuur. Oranje tompoucen worden vaak geserveerd tijdens festiviteiten en evenementen en zijn een geliefd onderdeel van de Nederlandse keuken.

Als je nog nooit een oranje tompouce hebt geprobeerd, is het zeker de moeite waard om er een te proberen. De combinatie van romige banketbakkersroom, knapperig bladerdeeg en zoet glazuur is onweerstaanbaar en zal zeker een glimlach op je gezicht toveren. Of je nu een tompouce koopt bij de bakker of er zelf een maakt, geniet van dit heerlijke en iconische Nederlandse gebakje.

Bewaren

Als je de oranje tompucen eenmaal helemaal hebt opgebouwd, dan kun je ze beter direct opeten. Als je het te lang laat staan, dan trekt het vocht uit de banketbakkersroom in het bladerdeeg waardoor dit minder knapperig wordt. Hartstikke zonde natuurlijk! Wil je de gebakjes vast voorbereiden en later eten? Dat is geen probleem!

Zoals je gelezen hebt kun je banketbakkersroom prima vooraf maken en bewaren. Ook de plakjes bladerdeeg kun je vast voorbereiden. Bak ze af en laat ze goed afkoelen. Leg de plakjes in een goed afsluitbaar bakje en bewaar ze op een donkere plek, buiten de koelkast. Ze blijven een paar dagen knapperig. Zo kun je alles mooi klaarzetten voor je bezoek krijgt en ter plekke snel lekkere gebakjes op tafel toveren!

Mini oranje tompoucen

Kooktijd 60 mins Totale tijd 1 uur
Mini oranje tompoucen met zelfgemaakte banketbakkesroom, krokant bladerdeeg en zoet oranje glazuur.
Moeilijkheidsgraad: Beginner Beste seizoen: Geschikt voor het hele jaar

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg er uit.

  2. Schenk 400 ml melk in de pan, voeg het merg van het vanillestokje toe en breng langzaam aan de kook.

  3. Roer in een hittebestendige kom de eidooiers los en meng ze met de suiker, bloem en de rest van de melk tot een glad, egaal mengsel.

  4. Giet in kleine beetjes de gekookte melk er bij en roer continue goed door. Schenk het mengsel terug in de pan, zet het op laag vuur en breng al roerend opnieuw aan de kook. De banketbakkersroom is klaar als het de dikte heeft van vla.

  5. Giet de banketbakkersroom in een schone schaal en dek af met folie. Leg de folie direct op de banketbakkersroom om te voorkomen dat er een velletje op komt. Laat de banketbakkersroom afkoelen en laat daarna verder afkoelen in de koelkast. Hierdoor dikt het nog iets verder in.

  6. Verwarm de oven voor op 180 graden.

  7. Snijd de plakjes bladerdeeg in vieren, zodat je 12 vierkante plakjes hebt, en leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Prik met een vork gaatjes in de plakjes bladerdeeg en leg er een velletje bakpapier bovenop. Leg op het bakpapier een andere bakplaat of iets anders zwaars om te voorkomen dat het bladerdeeg tijdens het bakken omhoog komt.

  8. Bak het bladerdeeg twintig minuten in de oven, haal de bovenste bakplaat er dan af en bak ze nog 5 minuten tot ze goudbruin zijn. Laat het bladerdeeg goed afkoelen.

  9. Meng in het kommetje de poedersuiker met water en een druppel oranje kleurstof tot een mooi glazuur. Roer goed door zodat er geen klontjes in het glazuur zitten.

  10. Schep met een lepel het glazuur op 6 plakjes bladerdeeg. Verdeel het goed zodat de plakjes helemaal bedekt zijn. Laat het glazuur uitharden.

  11. Spuit, schep of smeer op de plakjes bladerdeeg zonder glazuur wat banketbakkersroom. Leg daar een plakje bladerdeeg met oranje glazuur bovenop en versier met bijvoorbeeld sprinkels of slagroom.

    Geniet er van!

Keywords: bladerdeeg, eieren, suiker, bloem, vanille, kleurstof

Share it on your social network

Ga naar de inhoud