Frikandelbroodjes, ik heb jaren gehad dat ik ze meerdere keren per week at. Ik zat op de middelbare school en tijdens een tussenuur liepen we altijd even naar de supermarkt verderop in de straat. Daar haalden we deze broodjes of saucijzenbroodjes en energydrank. Veel lekkerder dan de boterhammen van thuis! 😉 Nog steeds vind ik een frikandel in bladerdeeg op z’n tijd wel lekker, maar dan het liefst zelfgemaakt. Als je eenmaal mini frikandelbroodjes hebt geprobeerd, dan wil je geen broodje uit de winkel meer hoor. Wist je dat het ook nog eens heel makkelijk te maken is?

Frikandel of frikadel?

Iedereen zegt altijd frikandel, maar je leest vaak de schrijfwijze zonder n, namelijk frikadel. Je ziet mij ook mini frikandelbroodjes schrijven, met een n in frikandel. Wat is juist? De verwarring komt door het Groene Boekje. Daarin stond heel lang alleen het woord frikadel omdat een frikandel (met een n) nog niet echt bestond. Pas sinds de jaren ’50. Frikadel komt van het Franse fricadelle, dat betekent gehakt. Als je in België frikadellen bestelt, dan krijg je gehaktballetjes. Wil je in België toch een frikandel eten? Bestel dan een curryworst. In Dordrecht heeft een snackfabrikant de naam frikandel bedacht, met een n er tussen. Eerst was dat een soort gehaktbal, maar deze voldeed niet aan de regels die gelden voor gehakt. Daarom maakte hij er een langwerpige worst van die hij frikandel noemde. Sinds 2005 staat het woord frikandel in het Groene Boekje. Het woord frikandel is dus geen spreektaal, maar de juiste schrijfwijze voor de langwerpige snack in Nederland. Al zul je in een Nederlandse snackbar hetzelfde krijgen als je om een frikadel of om mini frikandelbroodjes vraagt.

Mini frikandelbroodjes

Frikandel speciaal is overigens mijn favoriete snack. Tegenwoordig heb je ook van die mega lange frikandellen, 35 centimeter lang en 250 gram in gewicht. Bijna twee keer zo groot als de gewone frikandel. Daar kun je mij op z’n tijd ook blij mee maken! Maar mini frikandelbroodjes zijn toch ook erg verleidelijk. Je maakt ze met maar 5 ingrediënten! Ik gebruik altijd frikandellen die je in de oven kunt bereiden. Die worden net iets lekkerder in bladerdeeg. Daarnaast voeg ik een ingrediënt toe dat je in de meeste frikandelbroodjes niet terugvindt, rode ui. Zo krijg je frikandel speciaal vibes, helemaal als je er wat mayonaise op doet voor je ze eet. Deze broodjes doen het goed op feestjes en borrels of gewoon lekker voor jezelf als snack. Heb je ze gemaakt en wil je ze later nog even opwarmen? Geen probleem! Als je ze ongeveer 7 of 8 minuutjes in de oven legt, 180 graden, dan heb je heerlijk warme mini frikandelbroodjes.

Mini frikandelbroodjes

Kooktijd 45 minuten Totale tijd 45 minuten
Mini frikandelbroodjes, gemaakt van bladerdeeg oven frikandellen, curry en ui. Heerlijk als snack of voor bij een borrel!
Moeilijkheidsgraad: Beginner Porties: 12 Beste seizoen: Geschikt voor het hele jaar

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte en bekleed een bakplaat met bakpapier.

  2. Snipper de ui en laat de plakjes bladerdeeg even ontdooien.

  3. Snijd het bladerdeeg door de helft en nogmaals door de helft zodat je per plakje vier kleine vierkantjes krijgt (24 in totaal).

  4. Snijd 12 vierkantjes met een scherp mes in. Maak vier evenwijdige lijntjes en zorg dat je de randen niet raakt.

  5. Beleg de andere 12 vierkantjes met een theelepel curry. Houd ook hier de randen vrij.

  6. Snijd de nog bevroren frikandellen in drie gelijke stukken en leg de frikandellen op de curry. Strooi de gesnipperde ui er overheen.

  7. Pak een vierkantje bladerdeeg met inkepingen en leg één zijkant op de zijkant van een vierkantje met frikandel. druk de zijkant goed aan met een vork. Trek dan het bovenste vierkantje over de frikandel heen en leg de rand op de rand van het onderste vierkantje. Druk ook deze kant goed aan.

  8. Herhaal dit tot alle 12 de frikandellen ingepakt zijn in bladerdeeg. Leg de frikandelbroodjes op de bakplaat en bestrijk met het losgeklopte ei.

  9. Bak de frikandelbroodjes in ongeveer 25 minuten goudbruin.

Keywords: Bladerdeeg, Frikandel, Ui, Curry, Ei

Share it on your social network

Ga naar de inhoud