Een perfect nagerecht of een heerlijk éénpersoons taartje, dat zijn deze mini cheesecakes met dulce de leche. Ze zijn hartstikke lekker, makkelijk voor te bereiden en prima te bewaren. Al moet ik eerlijk bekennen dat we niet heel veel geduld hebben kunnen opbrengen om uit te zoeken hoe lang ze exact bewaard kunnen worden. 😉 Hoe je ze maakt en wat ze zo lekker maakt, dat lees je hieronder en in het mini cheesecake recept!
Mini cheesecakes
Ik ben gek op cheesecake. Het liefst zelfgemaakte cheesecake. Of deze gebakken is, of een no bake variant, maakt mij niet eens zoveel uit. Mini taartjes vind ik ideaal. Je kunt makkelijke porties maken voor één persoon, iedereen heeft evenveel en je kunt het precies afpassen aan de hoeveelheid gasten die je verwacht. Daarnaast heb je ze vrij snel gemaakt en op tafel. Krijg je ‘s avonds bezoek? Dan maak je ze in de ochtend of zelfs in de middag als je ze lauwwarm wilt serveren. Je hoeft er dan alleen nog karamelsaus over te schenken. Zowel warm als koud zijn ze heerlijk, koud zijn ze gewoonweg iets steviger. Liever een mini cheesecake die je niet hoeft te bakken? Dan wil je zeker witte chocolade cheesecakes maken!
Dulce de leche
Dulce de leche is een karamelpasta gemaakt van gecondenseerde melk. Letterlijk betekent het zoet van melk. Van oorsprong komt het uit Latijns Amerika, hoewel het daar in meerdere landen veel gebruikt wordt voert Argentinië de boventoon. Het recept voor een blik dulce de leche vindt je hier! Hoewel het niet echt een recept mag heten. Het is zo ontzettend simpel te maken, maar een absolute heerlijkheid. In dit recept voor mini cheesecakes wordt de dulce de leche door de vulling geroerd, zodat je het nog een beetje terugvindt tijdens het eten. Wil je echt de hele duidelijk smaak van dulce de leche? Dan kun je een Sinterklaastaart maken. Deze is overigens aan te passen als de goedheiligman niet in het land is!
Koekjes en roomkaas
Voor de koekbodem heb ik Digestives koekjes gebruikt. Vind je andere koekjes lekkerder? Gebruik die! Denk dan aan bastogne koeken of bijvoorbeeld speculoos koekjes. Die passen ook perfect bij deze mini taartjes. Je verwerkt ze op dezelfde manier, door de koekjes fijn te malen en daarna te mengen met gesmolten boter. Dan de vraag welke roomkaas gebruik je? Ik vind de pakjes monchou ideale roomkaas voor cheesecake. Het is stevig, maar als het op kamertemperatuur komt is het heel fijn te verwerken. Ik heb er al meerdere recepten mee gemaakt, bijvoorbeeld witte chocolade cheesecakes en speculoos truffels om aan te kondigen dat ik zwanger was van een zoon.
Bewaren
Mini cheesecakes zijn prima te bewaren als je ze eenmaal in de oven hebt gezet. Laat ze wel eerst goed afkoelen en zet ze dan in de koelkast. Bij voorkeur bewaar je ze in een taartdoos, dan drogen ze minder snel uit. De cheesecake blijft dan 2 tot 3 dagen goed. Misschien daarna ook nog wel, maar ik heb het geduld niet gehad ze zo lang te laten staan. Kijk, ruik en proef is mijn advies dan ook altijd! Ook buiten de koelkast kunnen mini cheesecakes bewaard worden. Ze drogen dan wel redelijk snel uit, dus dan zou ik je aanraden ze dezelfde dag nog op te eten.
Mini cheesecakes met dulce de leche
Wat heb je nodig?
Aan de slag
-
Verwarm de oven voor op 180 graden.
-
Maal de koekjes fijn in een foodprocessor of keukenmachine. Smelt de roomboter in een steelpan en meng dit met de koekkruimels. Verdeel de kruimels over 6 kleine ovenschaaltjes en druk met een lepel goed aan.
-
Meng dan de roomkaas met mascarpone en 3 eieren tot een egaal mengsel. Roer daarna de inhoud van het blikje dulce de leche er doorheen. Het hoeft niet egaal te zijn. Schep dit mengsel op de koekjesbodem in de schaaltjes.
-
Zet de schaaltjes in de voorverwarmde oven en bak de cheesecakes ongeveer 35 minuten. Let op dat ze niet te donker worden. Laat de cheesecakes na het bakken afkoelen in de oven.
-
Als de cheesecakes afgekoeld zijn zet je ze nog een paar uurtjes in de koelkast tot gebruik of je eet ze lauwwarm op. Dat is ook hartstikke lekker. Schenk er wel nog wat karamelsaus overheen!
Eet smakelijk!