Print opties:

Millefeuille

Millefeuilles, drie laagjes bladerdeeg met daartussen banketbakkersroom met bovenop aardbeien en blauwe bessen

Lekkere gebakjes van bladerdeeg met banketbakkersroom en vers fruit. Super lekker en makkelijk te maken. Millefeuille is eigenlijk een dubbele tompouce, maar dan zonder het zoete fondant. Heel leuk voor als je iets te vieren hebt of gewoon voor bij de koffie. Met dit recept maak je zelf banketbakkersroom. Als je het jezelf nóg makkelijker wilt maken, dan kun je ook banketbakkersroom gebruiken die je aanmaakt met water of slagroom.

Millefeuille

Millefeuille betekent duizend laagjes wat refereert aan het bladerdeeg. Dat wordt gemaakt door een laag boter op een laag deeg aan te brengen. Dat wordt gevouwen, uitgerold en zo ontstaat een pakketje met laagjes deeg en laagjes boter. In de oven gebakken bladert het deeg en komt het omhoog. Voor een millefeuille wil je liever niet dat bladerdeeg teveel omhoog komt. Daarom leg je bovenop het bladerdeeg een vel bakpapier en daarbovenop een andere bakplaat of iets anders zwaars. Hierdoor krijg je mooie dunne plakjes waarmee je mooi kunt stapelen.

Room

Banketbakkersroom is je vast al wel bekend. De gele puddingachtige room die gebruikt wordt voor tompoezen, puddingbroodjes of eclairs. Ook sloffen kun je met banketbakkersroom vullen, in plaats van met amandelspijs of custard. Hou je na het maken van de millefeuille banketbakkersroom over? Als je de room in een afgesloten potje of bakje bewaart in de koelkast, dan blijft het wel een paar dagen goed. Handig om te weten is dat je het ook prima kun invriezen. Op deze manier blijft het tot wel 10 weken goed, mits je het luchtdicht bewaart. Als je de banketbakkersroom bewaard hebt en je wilt het weer gaan gebruiken, dan kan het zijn dat het wat dikker geworden is. Roer het in dat geval weer even goed door, dat scheelt een hoop!

Bewaren

Als je een millefeuille eenmaal helemaal hebt opgebouwd, dan kun je het beter direct opeten. Als je het te lang laat staan, dan trekt het vocht uit de banketbakkersroom in het bladerdeeg waardoor dit minder knapperig wordt. Hartstikke zonde natuurlijk! Wil je de gebakjes vast voorbereiden en later eten? Dat is geen probleem! Zoals je gelezen hebt kun je banketbakkersroom prima vooraf maken en bewaren. Ook de plakjes bladerdeeg kun je vast voorbereiden. Bak ze af en laat ze goed afkoelen. Leg de plakjes in een goed afsluitbaar bakje en bewaar ze op een donkere plek, buiten de koelkast. Ze blijven een paar dagen knapperig. Zo kun je alles mooi klaarzetten voor je bezoek krijgt en ter plekke snel lekkere gebakjes op tafel toveren!

Keuken
Moeilijkheidsgraad Beginner
Tijd
Kooktijd: 60 60 mins Totale tijd: 1 uur
Porties 4
Beste seizoen Zomer
Wat heb je nodig?
  • 6 plakjes bladerdeeg
  • 500 milliliters volle melk
  • 75 gram suiker
  • 50 gram bloem
  • 3 eierdooiers
  • 1 vanillestokje
  • vers fruit
  • poedersuiker
Aan de slag
  1. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg er uit.

  2. Schenk 400 ml melk in de pan, voeg het merg van het vanillestokje toe en breng langzaam aan de kook.

  3. Roer in een hittebestendige kom de eidooiers los en meng ze met de suiker, bloem en de rest van de melk tot een glad, egaal mengsel.

  4. Giet in kleine beetjes de gekookte melk er bij en roer continue goed door. Schenk het mengsel terug in de pan, zet het op laag vuur en breng al roerend opnieuw aan de kook. De banketbakkersroom is klaar als het de dikte heeft van vla.

  5. Giet de banketbakkersroom in een schone schaal en dek af met folie. Leg de folie direct op de banketbakkersroom om te voorkomen dat er een velletje op komt. Laat de banketbakkersroom afkoelen en laat daarna verder afkoelen in de koelkast. Hierdoor dikt het nog iets verder in.

  6. Verwarm de oven voor op 180 graden.

  7. Snijd de plakjes bladerdeeg doormidden, zodat je 12 plakjes hebt, en leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Prik met een vork gaatjes in de plakjes bladerdeeg en leg er een velletje bakpapier bovenop. Leg op het bakpapier een andere bakplaat of iets anders zwaars om te voorkomen dat het bladerdeeg tijdens het bakken omhoog komt.

  8. Bak het bladerdeeg twintig minuten in de oven, haal de bovenste bakplaat er dan af en bak ze nog 5 minuten tot ze goudbruin zijn. Laat het bladerdeeg goed afkoelen.

  9. Spuit, schep of smeer op alle plakjes bladerdeeg wat banketbakkersroom en stapel ze per drie op elkaar.

  10. Leg op het bovenste laagje wat vers fruit en strooi er wat poedersuiker overheen.

    Eet smakelijk!

Keywords: Bladerdeeg, Banketbakkersroom, Fruit, Vanille, Ei, Melk

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram en tag @nandaskeuken !