Je hebt vast al eens van lemon curd gehoord en het zelfs al eens gegeten. Geloof me, je wilt echt geen potje uit de winkel meer als je het ooit zelf gemaakt hebt. Wat is lemon curd? Lemon curd is een heerlijk frisse lobbige Britse crème op basis van citroen, suiker, eieren en boter. De combinatie tussen zoet en zuur is zalig! Lekker bij scones, desserts of als taartvulling of zelfs op brood. Een curd is heel makkelijk zelf te maken en alleen dan het allerlekkerst! Grote kans dat je alle ingrediënten al in huis hebt, want alles wat je nodig hebt is 2 citroenen, boter, suiker en eieren.

Simpel

Vaak wordt een curd au-bain-marie gemaakt met een glazen schaal boven een pan kokend water. Dat gaat prima, maar ik vind het best wel een gedoe. Daarom heb ik een recept gemaakt waarbij de lemon curd gewoon in een steelpan wordt bereid. Dat gaat heel goed, zolang je het vuur maar laag houdt en goed blijft roeren. Scheelt aan het eind van de rit weer afwas. 😉

Lemon curd bewaren

Wat je misschien ook wilt weten is of de curd makkelijk te bewaren is? Hier in huis is een pot altijd zo leeg, maar het kan zeker bewaard worden. Als je een schone pot gebruikt en deze goed afsluit kun je de lemon curd twee tot drie weken in de koelkast bewaren. Gebruik je een goed afsluitbare, gesteriliseerde pot dan is het zeker twee maanden houdbaar op een koele donkere plek buiten de koelkast. Kook het potje dan even goed uit in een pan kokend water. Ongeveer twintig minuten is voldoende om het potje volledig te desinfecteren. Spoel het deksel goed af met kokend water en laat alles goed drogen.

Dit recept is voldoende voor één flinke pot lemon curd.

Lemon curd

Kooktijd 20 20 mins Totale tijd 20 minuten
Lemon Curd
Moeilijkheidsgraad: Beginner Porties: 1 Beste seizoen: Zomer

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Rasp de schil van de 2 citroenen en pers ze uit. Giet het citroensap door een zeef zodat er geen pitjes en vliesjes meer in zitten.

  2. Neem een steelpan met een dikke bodem en doe hier de boter in met de suiker, de citroenrasp en het citroensap. Zet de pan op laag vuur en laat de boter smelten terwijl je roert. Haal de pan van het vuur als de boter gesmolten is en de suiker volledig is opgenomen in het mengsel.

  3. Kluts in een grote kom de twee eieren. Voeg hier beetje bij beetje het botermengsel aan toe. Blijf goed roeren en giet niet te snel, je wilt niet dat het ei stolt. Als bijna het hele mengsel is toegevoegd giet je de inhoud van de kom terug in de pan.

  4. Zet de pan opnieuw op laag vuur en roer net zo lang tot de lemon curd de gewenste dikte heeft.

  5. Haal de pan van het vuur en laat volledig afkoelen voor je het in een pot schenkt.

    Eet smakelijk!

Keywords: Citroen, Eieren, Boter

Share it on your social network

Ga naar de inhoud