Soms hebben we behoefte aan een traktatie die niet alleen heerlijk is, maar ook snel en gemakkelijk te bereiden met alledaagse ingrediënten. Die traktatie heb ik voor je! Kruimelkoek met aardbeien, zet dit recept maar meteen op je lijstje om te maken. Een heerlijke gevulde koek met kruimeldeeg bovenop. Verse aardbeien als vulling en stukjes chocolade door het deeg maken dit een absolute topper! Door het deeg en de vulling zitten nog twee extra smaakmakers, maar daarover zo meer.

Aardbei en kardemom, een perfecte combi!

De kruimelkoek met aardbeien is natuurlijk gevuld met aardbeien. Verse aardbeien en aardbeienjam. Dat geeft de koek een hele frisse smaak en het geeft wat smeuïgheid. Is dat een woord? Vast wel en anders begrijp je vast wat ik probeer te zeggen toch? Aan de aardbeien en aardbeienjam heb ik wat kardemom toegevoegd voor wat extra smaak.

Kardemom heeft een warme, zoete smaak. Je kent het ook vast wel aan de kerkenbare groene peultjes. Door de mooie smaak kun je het in zowel zoete als hartige gerechten gebruiken. Je vindt het dan ook treug in meerdere recepten op deze website. Bijvoorbeeld in het recept voor rendang en het recept voor chai kruidenmix om chai tea latte mee te maken.

Kardemom kun je kopen als kleine peultjes. Je kunt deze gebruiken om sauzen mee op smaak te maken, dan kneus je ze en gebruikt ze in zijn geheel. Aan het eind van de bereiding haal je de peultjes weer uit je gerecht. Je kunt ook alleen de zaadjes uit de peulen gebruiken of gemalen kardemom in de winkel kopen.

Aardbeienjam

Als onderdeel van de vulling voor de kruimelkoek heb ik aardbeienjam gebruikt. De fijngezeefde aardbeienjam van Bonne Maman om precies te zijn. Deze kreeg ik in een foodybox toegestuurd. Natuurlijk hoef je deze jam niet speciaal te kopen om de kruimelkoek te kunnen maken. Elke aardbeienjam is prima. Waarom ik dan toch voor deze koos? Omdat ik het fijn vind als de aardbeien in de vulling gelijkmatig verdeeld zijn en dat vind ik makkelijker met een hele gladde jam.

In gewone jam zitten soms vrij grote stukken aardbei. Als je dan ook nog extra stukjes aardbei in de vulling stopt, dan kom je stukken koek tegen met heel veel aardbei en stukken met bijna geen aardbeien. Dat vind ik jammer, maar misschien ben ik daarin ook wel een Pietje Precies. Overigens werkt dit bij mij alleen bij mijn eigen baksels zo. Als iemand anders iets gebakken heeft, maakt het mij echt niets uit.

Welke bakvorm voor een kruimelkoek

De grote vraag als je zelf iets bakt is: welke bakvorm gebruik ik? Zelf heb ik voor de kruimelkoek met aardbeien gebruik gemaakt van een bakvorm van 20 bij 20 centimeter. Dat vond ik de makkelijkste vorm en het is een formaat waarmee je de koek makkelijk in gelijke stukken kunt snijden.

Je kunt ook kiezen voor een kleine rechthoekige bakvorm, bijvoorbeeld één voor brownies. Houd er dan alleen wel rekening mee dat het kan zijn dat je niet veel kruimels overhoudt om over de koek te strooien. Dit kun je makkelijk oplossen door wat extra kruimels te maken.

Tips en trucs

Ten slotte volgen er nog wat tips en trucs om de kruimelkoek met aardbeien makkelijk uit de bakvorm te halen:

 1. Bekleed de bakvorm met bakpapier: Gebruik bakpapier om de bodem en zijkanten van de bakvorm te bekleden voordat je het deeg toevoegt. Hierdoor kun je het baksel eenvoudig uit de vorm tillen zodra het is afgekoeld. Om dit makkelijk te doen kun je een lange strook bakpapier te knippen ter breedte van de bakvorm. Deze leg je op de bodem en laat je aan de zijkanten omhoog steken. Zo heb je houvast om de koek makkelijk op te tillen.
 2. Vet de bakvorm in: Smeer de binnenkant van de bakvorm in met boter, olie of een bakspray om te voorkomen dat het baksel aan de wanden blijft plakken. Bakspray is mijn absolute favoriet. Daarmee kom je makkelijk in alle hoekjes en kiertjes. Je vindt bakspray gewoon in de supermarkt.
 3. Laat het baksel afkoelen: Laat het baksel voldoende afkoelen in de bakvorm voordat je probeert het eruit te halen. Dit helpt de structuur van, in dit geval de koek, te verstevigen en voorkomt dat het uit elkaar valt. Zelf laat ik deze kruimelkoek volledig afkoelen. Dit omdat de boter in het deeg dan weer uitgehard is en de koek niet zo snel meer uit elkaar zal vallen.
 4. Gebruik een mes of spatel: Ga voorzichtig met een bot mes of een dunne spatel langs de randen van de bakvorm om het baksel los te maken van de zijkanten. Zorg ervoor dat je alle randen hebt losgemaakt voordat je het eruit haalt.
 5. Neem een bakvorm met een losse bodem: Voor een kruimelkoek ideaal, een bakvorm met losse bodem. Hiermee til je de koek makkelijk in zijn geheel uit de vorm. Dit is ook heel handig voor bijvoorbeeld quiches.

Ik hoop dat de tips en trucs je op weg helpen en dat je geniet van deze eenvoudige, maar zalige kruimelkoek met aardbeien. Probeer dit recept uit voor jezelf en deel het met iedereen die je kent, want geweldige smaken zijn er om gedeeld te worden. Laat het mij ook zeker even weten als je deze kruimelkoek gemaakt hebt, dat vind ik hartstikke leuk. Eet smakelijk!

Kruimelkoek met aardbeien

Kooktijd 55 55 mins Totale tijd 55 minuten
Kruimelkoek met aardbeienjam, verse aardbeien en een vleugje kaneel en kardemom.
Moeilijkheidsgraad: Beginner Temperatuur: 160  °C Porties: 12 Beste seizoen: Geschikt voor het hele jaar

Wat heb je nodig?

Aan de slag

 1. Verwarm de oven voor op 160 graden boven- en onderwarmte. Vet een bakvorm van 20 bij 20 centimeter goed in. Leg eventueel een strook bakpapier over de bodem en laat deze aan de zijkanten van de vorm aan de bovenkant uitsteken. Dan kun je de kruimelkoek, na het bakken, makkelijk uit de vorm tillen.

 2. Meng in een kom de bloem met boter, suiker, kaneel, ei, stukjes chocolade en zout tot een kruimeldeeg.

 3. Neem de helft van het kruimeldeeg en verdeel dit over de bodem van de bakvorm. Druk stevig aan en zorg dat de hele bodem goed en gelijkmatig bedekt is. Het geeft niet als het deeg langs de randen iets hoger is.

 4. Verdeel de jam over het deeg en strooi de stukjes aardbei er overheen. Dek af met de overige kruimels. 
  Bak de kruimelkoen in 35-45 minuten goudbruin en gaar.

 5. Haal de bakvorm na het bakken uit de oven en laat de kruimelkoek helemaal afkoelen voor je deze in stukken snijdt.

  Eet smakelijk!

Keywords: Bloem, Boter, Suiker, Specerijen, Ei, Fruit, Jam, Chocolade

Share it on your social network

Ga naar de inhoud