Soms hoeft het helemaal niet ingewikkeld te zijn om iets feestelijks op tafel te zetten. Je hoeft geen uren in de keuken te staan om een mooie taart te bakken of naar de bakker voor iets lekkers. Soms kan iets heel simpels er heel gezellig uitzien en ontzettend lekker zijn. Deze Koningsdag stroopwafels zijn daar het bewijs van! In principe is het niet meer dan een mini stroopwafel, gedipt in witte chocolade en afgetopt met wat sprinkles. Maar zeg nou zelf, dit is toch superleuk?

Koningsdag stroopwafels

Koningsdag staat al weer bijna voor de deur. Het ziet er naar uit dat we die, net als vorig jaar, thuis zullen moeten doorbrengen. Daarom kunnen we er maar beter iets gezelligs van maken! Vorig jaar maakte ik soezen met sinaasappelroom, dit jaar worden het onder andere deze leukerds. Als er iets typisch Nederlands is dan zijn het stroopwafels. Al sinds de negentiende eeuw worden ze hier in Nederland gemaakt. Inmiddels zijn ze over de hele wereld bekend.

Er zijn ook meerdere varianten van de stroopwafel te vinden! Zo zijn er stroopwafels met honing, speculaas of de smaak van karamel zeezout. Persoonlijk vind ik de gewone stroopwafel nog altijd het allerlekkerst. Het liefst gekocht op een markt, waar ‘ie vers gemaakt is! Hmmm… Omdat stroopwafels een typisch Nederlands product zijn, vind ik het heel goed passen bij Koningsdag. Daarom trok ik de keukenkastjes open om ze van een leuk jasje te voorzien. Het is een heel simpel idee, maar het resultaat is een feestje! 

Oranje boven

Voor deze feestelijke Koningsdag stroopwafels heb ik voor de mooie oranje kleur van de chocolade, gebruik gemaakt van een piepklein beetje oranje kleurstof. Mocht je dit niet in huis hebben of dit liever niet gebruiken, geen probleem! Je kunt de stroopwafels dan gewoon in witte chocolade dippen of kiezen voor melk  of pure chocolade. Wat jij zelf het lekkerst vindt! Tegenwoordig zijn er ook volop natuurlijke kleurstoffen te koop of je kunt voedsel kleuren met bijvoorbeeld ingekookt wortelsap. Dat leek mij met witte chocolade alleen niet zo lekker. Ik koos voor een natuurlijke oranje kleurstof van PME.

Bewaren

Deze mini stroopwafels zijn sneller op dan je wilt, maar je zou ze ook prima kunnen bewaren. Als de chocolade goed is uitgehard, kun je ze in een luchtdicht afgesloten bakje prima een paar dagen laten staan.

Feestelijke Koningsdag Stroopwafels

Kooktijd 20 minuten Rusttijd 30 minuten Totale tijd 50 minuten
Koningsdag stroopwafels met oranje chocolade en koningsdag sprinkels
Moeilijkheidsgraad: Beginner Porties: 20 Beste seizoen: Lente

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Verwarm een pannetje water op laag vuur. Als het water kookt doe je de chocolade in een hittebestendige kom. Zorg ervoor dat de schaal groot genoeg is om op de pan te rusten en dat de schaal het kokende water niet raakt. Door de warmte smelt de chocolade. Roer de smeltende chocolade tot een gladde massa.

  2. Als de chocolade gesmolten is, haal je de schaal van de pan. Voorzichtig, de schaal kan heet zijn!

  3. Roer de druppels voedingskleurstof door de witte chocolade tot deze een egale oranje kleur heeft.

  4. Dip de stroopwafels één voor één in de chocolade en leg ze op een bakpapiertje. Strooi de sprinkles over de nog warme chocolade en laat het goed uitharden. Herhaal tot alle stroopwafeltjes een laagje chocolade en sprinkles hebben gekregen.

    Geniet er van!

Share it on your social network

Ga naar de inhoud