Of je nu dol bent op pizza, gegrilde kebabs, of gewoon wat knapperige groenten, knoflooksaus is een onmisbare saus. Deze heerlijke en romige saus, doordrenkt met de intense smaak van knoflook, kan een gerecht omtoveren tot iets bijzonders. Hieronder lees je er alles over én vindt je het recept voor de allerlekkerste knoflooksaus!

Knoflooksaus

Knoflooksaus is een romige en goed gekruide saus die gemaakt wordt met als hoofdingrediënt, zoals je al geraden hebt, knoflook! Andere belangrijke ingrediënten zijn yoghurt of mayonaise, citroensap, olijfolie en kruiden zoals peterselie, dille of munt. Deze saus is ongelooflijk populair vanwege zijn rijke smaak.

Naast deze ‘standaard’ saus ken je misschien ook wel wat andere sauzen met de smaak van knoflook. Wat denk je bijvoorbeeld van tzatziki? Uit de Griekse keuken en ook heel makkelijk en snel te maken. Ook alioli wordt in Nederland veel gegeten, dit wordt voornamelijk gebruikt in Spanje en gaat heel goed samen met salades, vlees, vis of tapas.

Gebruik in de keuken

Knoflooksaus kan op tal van manieren worden gebruikt om gerechten naar een hoger niveau te tillen:

  • Als Dipsaus: Serveer het als dip voor knapperige groenten, frietjes of broodstokjes. Het is ook geweldig bij nacho’s!
  • Bij Gegrild Vlees: Knoflooksaus is een geweldige metgezel voor gegrild vlees, zoals shoarma, hamburgers of kip.
  • Bij Salades: Gebruik het als een alternatieve dressing voor salades, vooral bij gegrilde kip- of groentesalades.
  • Bij Sandwiches en Wraps: Smeer een beetje knoflooksaus op broodjes of wraps voor extra smaak.
  • Als Marinade: Gebruik het als een smakelijke marinade voor vlees of groenten voordat je ze op de grill legt.

De conclusie is dus… het kan altijd en overal! 😉

Zelf knoflooksaus maken

Als je zelf knoflooksaus maakt, is er één ding dat je in je achterhoofd moet houden: hoe verser hoe lekkerder. Hoe langer je de zelfgemaakte saus laat staan, hoe intenser de smaak wordt. Deze saus is dus niet bedoeld om ver van te voren te maken. Wat je wel kunt doen is de saus zover voorbereiden, dat je alleen de knoflook nog hoeft toe te voegen. Bewaren is dan ook niet aan te raden en daarbij is het ook maar de vraag of er saus overblijft.

Knoflooksaus

Kooktijd 4 minuten Totale tijd 4 minuten
Heerlijke verse en zelfgemaakte knoflooksaus
Moeilijkheidsgraad: Beginner Porties: 1 Beste seizoen: Geschikt voor het hele jaar

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Meng in een kommetje de creme fraiche met mayonaise, yoghurt en citroensap.

  2. Pers de tenen knoflook en voeg deze, met de fijngehakte kruiden aan de saus toe. Roer goed door.

  3. Breng op smaak met peper en zout.

    Geniet er van!

Keywords: Knoflook, Yoghurt, Mayonaise, Crème fraîche, Kruiden, Citroen

Share it on your social network

Ga naar de inhoud