Deze kipballetjes in ketjapsaus zijn een hit op verjaardagen en andere feestjes. Ze zijn makkelijk zelf te maken en super lekker. Je kunt ze ook als snack eten of bij een maaltijd, net wat jij lekker vindt.

Kipballetjes in ketjapsaus

Ik ben echt gek op kip en met mij een groot deel van de wereld. Kippenvlees schijnt het meest gegeten vlees ter wereld te zijn. Als onderdeel van een lunch of diner, maar ook als snack. Zo maak ik graag coq au vin, sticky drumsticks of kipballetjes in ketjapsaus. Koen is vooral gek op kipsaté, als salade, in een broodje of van de barbecue. Deze balletjes maak ik het meest bij een borrel en bij een maaltijd met rijst.

Ketjap

Ketjap is een Indonesische sojasaus. De basis is hetzelfde als van sojasaus: gefermenteerde sojabonen met tarwe, water, zout en gist. Er zijn verschillende soorten ketjap, de bekendste zijn manis, asin en medja. Ketjap manis is een zoete saus, asin is wat zouter en dunner, medja zit qua smaak tussen manis en asin in en is stroperig. Zelf kies ik voor de kipballetjes in ketjapsaus voornamelijk voor ketjap manis, die vind ik het lekkerst.

Bewaren

Kipballetjes in ketjapsaus kun je prima bewaren, op verschillende manieren zelfs. Wanneer je de balletjes gebakken hebt kun je ze invriezen. Maak de saus dan nog niet en laat de balletjes goed afkoelen. Doe ze in een goed afsluitbaar bakje of zakje en leg ze in de vriezer. Ze blijven één maand goed. Als je ze wilt eten, maak je de saus en warm je hierin de ontdooide balletjes even op. Heb je de kipballetjes gebraden en de saus gemaakt? Dan kun je ze afgedekt in de koelkast bewaren. Op deze manier blijven ze twee dagen houdbaar. Als je de balletjes met de saus wilt opwarmen, kun je dat het beste in een pannetje doen.

Kipballetjes in ketjapsaus

Kooktijd 30 minuten Totale tijd 30 minuten
Kipballetjes in ketjapsaus
Moeilijkheidsgraad: Beginner Porties: 1 Beste seizoen: Geschikt voor het hele jaar

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Pers de knoflook en meng deze met de gember, het kipgehakt, het ei, de chilipoeder en paneermeel. Kneed het goed door elkaar.

  2. Maak balletjes van het gehakt, ter grootte van een pingpongbal.

  3. Bak de gehaktballetjes in een klein beetje boter of olie in een koekenpan tot ze rondom bruin gebakken zijn. Haal ze dan uit de pan en leg ze even apart.

  4. Snipper de ui en bak deze in de koekenpan.

  5. Voeg de ketjap, sesamolie en het water toe en verwarm het goed.

  6. Voeg een eetlepel bloem toe en roer goed door tot de saus is ingedikt. Strooi de sesamzaadjes er overheen.

  7. Leg de kipballetjes in de pan met saus en schep ze door de saus. Verwarm nog een paar minuten heel goed.

    Eet smakelijk!

Keywords: Kip, Gehakt, Ketjap, Kruiden, Knoflook, Ui

Share it on your social network

Ga naar de inhoud