Print opties:

Kerststol

Kerststol, een heerlijk kerstbrood gevuld met rozijnen, cranberries en amandelspijs. Heerlijk tijdens het kerstontbijt of de kerstlunch.

Iets dat Koen, mijn vader en broer erg lekker vinden tijdens Kerst is een kerststol. Zelf hou ik er iets minder van, maar het ruikt altijd heerlijk! Helemaal als je zelf een stol bakt. Het hele huis ruikt naar het zoete brioche-achtige kerstbrood. Zelf maken is hartstikke makkelijk. Trek er een middagje tijd voor uit en je hebt twee lekker verse stollen in huis.

Kerststol

Een kerststol is een luxe brood. Over het algemeen gevuld met rozijnen en amandelspijs. Zelf voeg ik daar ook graag cranberries aan toe. Dat geeft net weer een iets andere smaak. Stollen zijn vooral in Nederland en Duitsland bekend. Hoewel het door de opkomst van grote Duitse supermarkten ook in andere landen stollen worden verkocht. Niet alleen met Kerst, maar ook met Pasen wordt in Nederland veel stol gegeten. Het verschil tussen een kerststol en een paasstol is dat een kerststol bestrooid wordt met poedersuiker. Bij een paasstol hoort dat officieel niet. Daarbij kun je een kerstbrood vullen met dat wat jij het lekkerst vindt. Denk naast rozijnen en amandelspijs bijvoorbeeld aan gehakte noten, sinaasappelschilletjes, sukade of vanillesuiker.

Bewaren

Uit het onderstaande recept kun je twee kerststollen maken. Ik kan mij zo voorstellen dat je dat zelf niet allemaal in twee kerstdagen op krijgt. Gelukkig kun je het heel goed en makkelijk bewaren. Bewaar de stol luchtdicht in een keukenkastje en je kunt er twee tot vier weken van genieten. Wil je de kerststol nog langer bewaren? Dat kan! Verpak het goed luchtdicht, bijvoorbeeld in een plastic zak of een plastic bak en zet het in de vriezer. Dan blijft de stol ongeveer 1 maand goed. Het makkelijkst vind ik om een stol in porties in te vriezen. Dan kun je uit de vriezer halen wat je nodig hebt en de rest blijft lekker vers.

Andere broden om te maken

Heb je na het maken van een kerststol de smaak te pakken? Dan heb ik nog een paar heerlijke suggesties voor je om zelf ook andere heerlijke broden mee te maken. Zo is een kaneelbabka erg lekker en eenvoudig te maken. Ook een vlechtbrood met hazelnootpasta valt altijd goed in de smaak. Liever een snackbroodje? Wat denk je van kipsaté broodjes, mini frikandelbroodjes of saucijzenbroodjes? Keuze genoeg! ;-)

Moeilijkheidsgraad Beginner
Tijd
Kooktijd: 45 min Rusttijd: 2 uur Totale tijd: 2 uren 45 minuten
Porties 20
Beste seizoen Winter
Wat heb je nodig?
    Ingrediënten voor het deeg
  • 300 gram Bloem
  • 150 milliliters Melk
  • 1 zakje Gist
  • 50 gram Fijne kristalsuiker
  • 5 gram Zout
  • 70 gram Ongezouten roomboter
  • 2 theelepels Kaneel
  • 2 Eieren
  • Ingrediënten voor de vulling
  • 300 gram Amandelspijs
  • 250 gram Rozijnen
  • 100 gram Cranberries
  • Poedersuiker
  • 25 gram Ongezouten roomboter
Aan de slag
  1. Wel de rozijnen en cranberries in lauwwarm water tot je ze gebruikt.

  2. Doe de bloem met melk, gist, suiker, zout en één ei in een kom en kneed in ongeveer 10 minuten tot een soepel deeg. Het kan even duren tot het deeg minder plakkerig wordt, dus hou vol, het komt goed. Mocht je twijfelen, dan kun je altijd een klein beetje bloem toevoegen.

  3. Voeg dan de boter en kaneel toe aan het deeg en kneed dit er goed doorheen tot het helemaal is opgenomen.

  4. Giet de rozijnen en cranberries af en dep ze droog met een theedoek. Kneed ze vervolgens door het deeg. Het makkelijkst is het als je het beetje voor beetje toevoegt.

  5. Maak vervolgens een bal van het deeg en leg dit in een ingevette kom. Dek af met plasticfolie en laat één uur op kamertemperatuur rijzen.

  6. Meng in de tussentijd amandelspijs met het andere ei tot een egaal mengsel en maak hiervan twee rollen van ongeveer 25 centimeter lang. 

  7. Haal het deeg uit de kom en verdeel in twee gelijke delen. Rol de delen uit tot ovalen van ongeveer 20 bij 30 centimeter.

  8. Leg op elke plak deeg, in de lengte een rol spijs. Vouw het plakken deeg dubbel en vorm nog een beetje verder tot een stol.

  9. Leg de stollen op een met bakpapier bekleedde bakplaat en dek ze af met een theedoek. Laat de stollen nogmaals een uur op kamertemperatuur rijzen.

  10. Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht) en bak de stollen in ongeveer 35 minuten goudbruin en gaar.
    Smelt de roomboter in een steelpan en bestrijk de stollen met de gesmolten boter. Bestrooi met poedersuiker.

    Eet smakelijk!

Keywords: Brood, Rozijnen, Cranberries, Amandelspijs

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram en tag @nandaskeuken !