De feestdagen zijn in aantocht, en wat is er beter dan je huis te vullen met de geur van versgebakken kerstkoekjes? Dit eenvoudige recept is perfect om in de drukke Decembermaand te maken. Het deeg is in no-time klaar en het uitrollen en uitsteken vind ik zelf altijd heel rustgevend. Daarnaast zijn de koekjes ook nog eens heel erg lekker! Kortom dit recept voor kerstkoekjes is een must om te maken en mee te ontspannen.

Geen zin om urenlang in de keuken te staan? Geen probleem! Onze kerstkoekjes gebruiken makkelijk verkrijgbare ingrediënten die je waarschijnlijk al in je keuken hebt liggen. Van boter tot suiker en van bloem tot chocolade – deze heerlijke koekjes zijn simpel te maken, zelfs voor beginners. De smaak van gingerbread kun je zelf naar wens meer of minder aanwezig laten zijn.

De koekjes worden op smaak gebracht met gingerbread kruiden. De kruidenmix hiervoor heb ik zelf gemaakt met kaneel, gember, nootmuskaat, kruidnagel en kardemom. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om de kruiden kant en klaar te kopen. De hoeveelheid kruiden die je toevoegt is ook helemaal aan jou. Zelf vond ik één eetlepel voldoende, maar als jij meer of juist minde toe wilt voegen dan is dat natuurlijk mogelijk.

Als je de kerstkoekjes gebakken hebt, is het tijd om ze te decoreren. Nadat ze afgekoeld zijn natuurlijk! De chocolade smelt je au bain marie. Au bain marie houdt in dat je een pannetje op je fornuis zet en daarin wat water aan de kook brengt. Op dat pannetje zet je een hittebestendige kom en je zorgt ervoor dat de bodem van de kom het water niet raakt. Zo wordt de kom warm, waardoor de chocolade in de kom smelt. Het au bain marie smelten van chocolade kost je ongeveer 5 minuutjes. Daarna bestrooi je de koekjes met kerstsprinkels. Doe dit terwijl de chocolade nog vloeibaar is, anders blijven de sprinkles niet plakken.

De kerstkoekjes kun je heel eenvoudig en lang bewaren. Bewaar ze in een mooie pot of trommel en ze blijven zeker vier weken goed! Zorg ervoor dat je de koekjes niet luchtdicht verpakt, dan blijft het vocht in de pot en worden de koekjes juist zacht. Dat zou zonde zijn!

Kerstkoekjes

Kooktijd 45 minuten Rusttijd 1 uur Totale tijd 1 uur 45 minuten
Kerstkoekjes met de smaak van gingerbread en chocolade
Moeilijkheidsgraad: Beginner Temperatuur: 180  °C Porties: 35 Beste seizoen: Winter

Wat heb je nodig?

Cooking Mode Disabled

Aan de slag

  1. Mix de suiker met de boter tot een luchtig mengsel. Voeg vervolgens een ei toe en meng tot het ei volledig is opgenomen.

  2. Voeg de bloem, zout en de gingerbread kruiden toe en meng tot een stevig en egaal deeg.

  3. Maak van het deeg een dikke plak of een bal en verpak goed in plastic folie. Leg het deeg minimaal één uur in de koelkast.

  4. Haal het deeg na een uur uit de koelkast, bestrooi je aanrecht of werkblad met bloem. Kneed het deeg even kort door en rol het uit tot 0,5 cm dikte.

  5. Steek koekjes uit het deeg en leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Zorg dat er een klein stukje ruimte tussen de koekjes blijft. Herhaal deze stap tot het deeg op is.

  6. Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte en bak de koekjes in 10-12 minuten goudbruin en gaar. Laat de koekjes vervolgens afkoelen zodat ze uitharden en knapperig worden.

  7. Smelt de chocolade au bain marie en dip een koekje voor de helft in de gesmolten chocolade. Bestrooi met sprinkels en herhaal tot alle koekjes gedecoreerd zijn. Wacht even tot de chocolade is uitgehard en de koekjes zijn klaar om te eten.

    Eet smakelijk!

Keywords: Bloem, Boter, Suiker, Eieren, Zout, Kruiden, Chocolade

Share it on your social network

Ga naar de inhoud