Deze knapperds zijn gemaakt met homemade kersencompote. Echt om te smullen! Appelflappen maak ik vaker, maar ik was benieuwd of ik iets soortgelijks met kersen kon bedenken. Ik ken de kersenflappen van de bakker, van die mooie driehoekige flappen met kersen en slagroom. Za-lig! Deze ronde flappen bevatten dan wel geen slagroom, je kunt het er natuurlijk wel overheen doen…

Kersenflappen

Van medio juni tot en met augustus zijn kersen goed verkrijgbaar in Nederland. Ik kom uit de Betuwe, waar volop kersenboomgaarden zijn. Die verse kersen vind ik echt het allerlekkerst. Ik haal ze nog steeds elk jaar! Buiten deze periode kun je ze ook in de winkel vinden hoor, je vindt ze in het vriesvak of in een pot. Is dat net zo gezond als verse kersen? Ja en nee. Ja, de ingevroren kersen zijn net zo gezond als de verse uit de boomgaard. De vitamines blijven goed bewaard en zijn soms zelfs meer aanwezig dan in vers fruit. Dit omdat het fruit direct na het plukken wordt ingevroren. De kersen uit een pot zijn minder gezond omdat er siroop bij zit. De siroop bestaat uit een mengsel van water en suiker, dat wordt opgenomen door de kersen. Heb je kersen op sap? Dan zijn de kersen met hun eigen sap in de pot beland, dat bevat minder suiker dan siroop en is dus ietsje gezonder. Je kunt het best kiezen voor vers of diepvriesfruit. Voor deze kersenflappen heb ik kersen op siroop gebruikt. Vers fruit of diepvriesfruit kan ook. Of maak een variatie met rode bessen compote.

Bewaren

Kersenflappen zijn het lekkerst als je ze meteen opeet, of in ieder geval dezelfde dag. Toch kun je ze ook bewaren. Zorg dat de flappen goed afgekoeld zijn en verpak ze luchtdicht in een plastic bak of zak. Je kunt ze in de koelkast bewaren, dan wordt het bladerdeeg wat zachter. Buiten de koelkast kan ook, dan blijft het bladerdeeg het meest krokant. In beide gevallen zijn de kersenflappen twee dagen te bewaren.

Kersenflappen

Kooktijd 35 minuten Totale tijd 35 minuten
Kersenflappen
Porties: 10 Beste seizoen: Herfst

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

  2. Rol het bladerdeeg uit en steek rondjes uit. Zorg voor een even aantal. Haal het overtollige bladerdeeg weg en rol dit opnieuw uit tot een dunne egale plak. Steek ook hier weer een even aantal rondjes uit. Ga door tot (bijna) al het bladerdeeg op is.

  3. Zet een steelpan op het vuur en doe de kersen met de siroop hierin. Voeg een beetje een halve eetlepel suiker, één theelepel kaneel, een scheutje wijn en het sap van een halve sinaasappel toe. Bewaar het sap van de andere helft van de sinaasappel even apart. Breng het geheel aan de kook.

  4. Roer een eetlepel maizena door het beetje sinaasappelsap dat je hebt bewaard. Zorg ervoor dat je het goed doorroert zodat er geen klontjes meer te zien zijn.

  5. Voeg de sinaasappelsap met de maizena toe aan de kersen en roer het goed door tot het sap dikker wordt en gaat binden.

  6. Laat de compote heel even afkoelen en schep deze hierna op de helft van alle bladerdeegrondjes. De deze af met de andere helft van de rondjes en druk de randen aan met een vorkje zodat deze goed afgesloten zijn. 

  7. Kluts het ei in een kommetje en bestrijk de bovenkant van de bladerdeegrondjes hiermee. Meng de laatste halve eetlepel suiker met een theelepel kaneel en strooi dit over de ronde kersenflappen.

  8. Bak de ronde kersenflappen 20 minuten af in de oven.

    Eet smakelijk!

Keywords: Bladerdeeg, Kersen, Sinaasappel, Kaneel, Wijn

Share it on your social network

Ga naar de inhoud