Print opties:

Karamelsaus

Een potje zijdezachte karamelsaus uit eigen keuken!

Koen en ik zijn gek op karamel, zeker als het zelfgemaakte karamelsaus is. We kunnen er geen genoeg van krijgen! Het is een klus om het zelf te maken en komt wel nauw, maar als je de saus eenmaal gemaakt hebt... Heerlijk!

Karamelsaus

Tegenwoordig zijn vrijwel alle eetbare producten in een supermarkt ook in een karamel-zeezout smaak te koop. Je kunt het zo gek niet bedenken! Op zich niet gek hoor, karamel vind ik heels lekker. Maar het is soms wel een kleine overkill én het smaakt niet altijd naar karamel. Laat je dat nou prima zelf kunnen maken! Dat is veel lekkerder en je weet zeker dat een karamelsaus ook echt naar karamel smaakt.

Tips

Er zijn een paar dingen die je moet weten en onthouden als je karamelsaus maakt. De allerbelangrijkste is dat je nooit, nooit, echt nooit moet roeren als de suiker in het water oplost. Het is heel verleidelijk om dat te doen, maar je saus wordt niet meer mooi glad. Dat komt omdat de suikerkristallen zich hechten aan datgene dat je in de saus-to-be stopt. Daarna hechten ze zich ook aan elkaar, waardoor je een korrelige saus overhoudt. Heel zonde, want roer je niet dan heb je een waanzinnig lekkere, zijdezachte karamelsaus. De volgende tip is geduld hebben. Het kan even duren voor de suiker gaat kleuren. Dat is heel normaal, maar hou het vuur laag. Hoe hoger je het vuur zet, hoe meer kans dat de suiker te snel kleurt en verbrandt. Dat zou jammer zijn! Last but not least, doe voorzichtig! Het suikermengsel wordt heet. Denk aan 150+ graden Celsius. Als je de slagroom er koud bij zou gieten dan koelt het mengsel te snel af en komt het omhoog, met alle risico's die daarbij horen. Door de slagroom te verwarmen, verminder je het temperatuurverschil waardoor de karamelsaus nog wel flink reageert, maar niet te veel omhoog zal komen. Toch adviseer ik je goed uit te kijken.

Gebruik

Dan heb je een pot karamelsaus gemaakt, en dan? Karamel is heerlijk bij gevulde appels uit de oven, in een tarte tatin, in banofee sloffen of gewoon in de yoghurt met fruit en granola. Zelfs een lepel zo uit de pot is geweldig lekker. Je kunt de saus buiten de koelkast bewaren, dan blijft deze zacht. Zet je de pot saus in de koelkast dan wordt deze harder en is het iets lastiger te gebruiken, maar net zo lekker.

Moeilijkheidsgraad Gemiddeld
Tijd
Kooktijd: 35 35 mins Totale tijd: 35 minuten
Porties 1
Beste seizoen Geschikt voor het hele jaar
Wat heb je nodig?
  • 200 gram Fijne kristalsuiker
  • 125 milliliters Slagroom
  • 25 gram Roomboter (op kamertemperatuur)
  • 50 milliliters Water
Aan de slag
  1. Neem een steelpan met dikke bodem en doe hier de suiker en het water in. Breng langzaam aan de kook, maar roer niet! Je kunt het mengsel af en toe heel voorzichtig door de pan walsen, maar écht niet roeren. 

  2. Verwarm in een andere pan, op laag vuur, de slagroom. Zorg dat het net niet aan de kook raakt.

  3. Als de suiker goudbruin kleurt voeg je de slagroom toe. Let op, dit kan spetteren! Roer goed door en blijf roeren tot je een gladde saus hebt.

  4. Haal dan de pan van het vuur en voeg de boter toe. Roer nog even goed door tot de boter helemaal gesmolten is in de saus. 

Keywords: Suiker, Water, Boter, Slagroom

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram en tag @nandaskeuken !