Iets dat ik altijd erg lekker vind is een kapsalon. Ik eet het graag maar heb er daarna altijd buikpijn van. Het is voor mij persoonlijk altijd net iets te vet en te veel. Het leek mij daarom een goed idee om zelf eens een gezondere versie te maken, met verse patat die je afbakt in de oven en met kipfilet. De smaak was geweldig en ik had dit keer geen buikpijn, win-win dus! Deze gezondere kapsalon is een dikke aanrader.

Gezondere kapsalon

Hoewel je kapsalon vaak in shoarmazaken tegenkomt, is het een echt Nederlands gerecht. Een Nederlandse eigenaar van een kapsalon in Rotterdam bestelde bij een shoarmazaak in de buurt een schotel met zijn favoriete ingrediënten. Na de eerste keer bestelde hij het regelmatig, waardoor het gerecht kapsalon genoemd werd. Inmiddels kun je het in iedere Nederlandse snackbar bestellen. Een kapsalon bestaat uit patat met kip, döner, shoarma of kebab, sla, tomaat, komkommer, geraspte kaas en saus. Vooral knoflook- en chilisaus. Vegetarische kapsalon bestaat ook, deze wordt gemaakt met falafel. Een gezondere kapsalon maak ik met kip en iets minder vet. 😉

Calorierijk

Een kapsalon van de shoarmazaak of snackbar is vaak erg calorierijk. De patat wordt gefrituurd, het vlees is vet en er gaat een flinke lading saus en geraspte kaas overheen. Dat tikt wel lekker aan natuurlijk. Laat ik voorop stellen dat ik vind dat je vooral een originele kapsalon moet eten als je dit wilt en hier zin in hebt. Dat doe ik uiteraard ook wel eens. Soms wil ik echter het idee hebben een originele kapsalon te eten, maar dan met iets minder calorieën. Dan maak ik dus een gezondere kapsalon.

Bewaren

Hoewel een gezondere kapsalon vers gemaakt het lekkerst is, kun je een eventueel restje goed bewaren. Dek de ovenschaal, zonder sla, tomaat en komkommer, goed af en bewaar in de koelkast. De volgende dag verwarm je de oven even voor en warm je het gerecht in ongeveer 8 minuten op. Je kunt het ook met de sla, komkommer en tomaat opwarmen als je dat lekker vind.

Gezondere kapsalon

Kooktijd 20 minuten Totale tijd 20 minuten
Een gezondere variant van kapsalon. Gemaakt met ovenfriet, kipfilet, sla, tomaat, komkommer en geraspte 30+ kaas.
Moeilijkheidsgraad: Beginner Porties: 2 Beste seizoen: Geschikt voor het hele jaar

Wat heb je nodig?

Aan de slag

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden.

 2. Bak de patat in de oven of airfryer zoals aangegeven op de verpakking, maar haal 10 minuten van de bereidingstijd af.

 3. Bak de kipfiletblokjes in een koekenpan rondom bruin en kruid ze met de kruiden die jij lekker vind. Ik gebruikt chilipoeder, paprikapoeder en wat peper.

 4. Snijd de sla in repen, de komkommer in halve plakjes, de tomaten in twee helften en snipper de ui.

 5. Leg de gebakken patat op de bodem van een ovenschaal. Verdeel de kipfiletblokjes hier overheen en verdeel de ui en de geraspte kaas er overheen. Zet de ovenschaal in de oven en bak 10 minuten tot de kaas gesmolten is.

 6. Verdeel de sla, tomaat en komkommer over de patat, kipfilet en kaas.

  Eet smakelijk!

   

  Tip: Lekker met een sausje van twee eetlepel Griekse yoghurt, 1/2 eetlepel mayonaise en geperste knoflook.

Keywords: Patat, Sla, Tomaat, Komkommer, Kaas, Kip

Share it on your social network

Ga naar de inhoud