Deze kaneel babka is een heerlijk recept voor een ontbijt of lunch. Het is heerlijk zoet en ontzettend luchtig, lijkend op brioche brood. Een babka brood ziet er altijd zo mooi uit, daardoor lijken ze heel ingewikkeld om te maken. Toch valt dat reuze mee! Het is ook heel eenvoudig om er je eigen draai aan te geven want er is niet één ‘vaste’ vulling. Je kunt eindeloos variëren en het brood precies maken zoals jij het lekker vindt!

Kaneel babka

Babka is een zoet gevlochten brood, een beetje vergelijkbaar met brioche. Het brood wordt gevuld met bijvoorbeeld jam of kaneel. Van oorsprong komt babka vanuit Oost-Europa waar het traditioneel als feestbrood werd gegeten. Oorspronkelijk wordt het brood niet gevuld met chocolade, maar tegenwoordig zie je wel vaak een vulling van chocolade en noten. Je kunt zelfs een hartige babka maken door het bijvoorbeeld te vullen met pesto en Parmezaanse kaas. Ik koos voor een vulling van boter, kaneel en suiker. Dat vind ik een geweldige combinatie! In deze supersnelle kaneelbroodjes zit dezelfde vulling.

Brood vlechten

Als je deze babka ziet, dan lijkt het misschien heel ingewikkeld om te maken. Ik kan je er van verzekeren dat het vlechten makkelijker is dan je denkt. Je rolt het deeg uit, besmeert het met de vulling en vervolgens rol je het op. De rol snijd je doormidden tot twee strengen die je om elkaar heen draait. That’s is! De stap-voor-stap werkwijze kun je natuurlijk in het recept hieronder lezen.

Bewaren

Ik kan me voorstellen dat een babka niet in één keer op gaat, daarom is het handig dat je het kunt bewaren. Zelf snijd ik er plakjes van en deze doe ik per twee in een zip-lock zakje. De zakjes gaan in de vriezer, waar je de plakjes babka langere tijd goed kunt bewaren. Als je er van wilt eten, dan haal je een zakje uit de vriezer en laat je die ontdooien. Het lekkerst is het om de babka nog even op te warmen in een voorverwarde oven. Op 180 graden, ongeveer 8 minuten.

Kaneel babka

Voorbereidingstijd 20 minuten Kooktijd 45 minuten Rusttijd 90 minuten Totale tijd 2 uren 35 minuten
Kaneel babka
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld Porties: 10 Beste seizoen: Winter

Wat heb je nodig?

Ingrediënten deeg

Ingrediënten vulling

Aan de slag

  1. Verwarm de melk tot lauwwarm en los de gist hierin op. Zet even apart.

  2. Meng de bloem met de fijne kristalsuiker en het zout.

  3. Kluts de eieren en voeg deze met de melk en gist toe aan het bloem-mengsel.

  4. Kneed 10 minuten goed door (met de keukenmachine of een mixer met deeghaken) en voeg de boter blokje voor blokje toe.

  5. Maak een bal van het deeg en dek af met een schone doek. Laat anderhalf uur rijzen op kamertemperatuur.

  6. Meng voor de vulling de boter, kaneel en lichtbruine basterdsuiker goed door elkaar tot een egale, gladde massa.

  7. Bekleed een cakeblik met bakpapier. Bestuif je werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een rechthoek van ongeveer 30 bij 40 cm.

  8. Besmeer het deeg met het botermengsel, laat aan de randen ongeveer 1 centimeter vrij. Rol het deeg op tot een 40 cm lange rol.

  9. Snijd de rol met een scherp mes in de lengte doormidden zodat er twee lange strengen ontstaan.

  10. Druk de uiteinden van de strengen goed op elkaar en 'vlecht' ze om elkaar heen. Zorg er voor dat de open kanten boven blijven.

  11. Maak de rol passend voor je cakeblik door eventueel de boven en onderkant naar onder te vouwen. Leg de babka in het bakblik en druk voorzichtig aan.

  12. Laat de babka, onder een schone doek, nog een half uur op kamertemperatuur narijzen.

  13. Verwarm de oven voor op 180 graden (boven- en onderwarmte).

  14. Bak de babka in ongeveer 40-45 minuten bruin en gaar.

  15. Laat een paar minuten afkoelen in de vorm en daarna verder op een rooster.

    Eet smakelijk!

Keywords: Cake, Brood, Zoet

Share it on your social network

Ga naar de inhoud