Een klassieke beef wellington ken je vast wel! Ik vind het heerlijk, maar het is pas een ideaal recept als je met zo’n 6 tot 8 personen aan tafel zit. Ben je maar met z’n tweeën, dan heb je er veel te veel aan. Daarom maakte ik deze kerst een mini kalkoen wellington. Makkelijk te maken en meer dan voldoende voor twee personen.

Kalkoen wellington

De kalkoen wellingtons zijn kleine bladerdeegpakketjes met kalkoenfilet, parmaham en champignons. Ze zijn makkelijk te maken en smaken verrukkelijk! Het is een feestje op je bord. Kalkoen wellington is afgeleid van de bekende beef wellington. Beef wellington is een gerecht van ossenhaas, ganzenleverpastei en gehakte paddenstoelen met kruiden. Dat wordt verpakt in bladerdeeg en gebakken in de oven. Kalkoen wellington is, de naam zegt het al, gemaakt met kalkoen. Kalkoen is mager vlees en rond de Kerstdagen volop verkrijgbaar, maar ook de rest van het jaar is het te koop. De wellingtons zijn heerlijk in combinatie met aardappelkroketjes en sperzieboontjes.

Kerst

Normaal gesproken vieren wij Kerst met familie. De ene dag met mijn familie, de andere dag met die van Koen. We maken allemaal een deel van het kerstdiner en maken er met z’n allen fijne dagen van. Dit jaar is natuurlijk alles behalve normaal, waardoor we Kerst met z’n tweeën vieren. Heel eerlijk gezegd vind ik het geen probleem. Natuurlijk is het hartstikke gezellig om met iedereen bij elkaar te zijn. Maar het geeft nu ook wel veel rust. Koen en ik hebben bedacht dat we lekker uit gaan pakken voor ons samen. De ene dag eten we een kerstdiner met pastinaaksoep, natuurlijk kalkoen wellington en tiramisu met passievrucht en mango. de andere dag gaan we gourmetten. Ook oud en nieuw vieren we denk ik samen en ook daar maken we gewoon iets gezelligs van. Hoe je Kerst ook viert dit jaar, maar er iets heel moois en gezelligs van. Fijne feestdagen!

Kalkoen wellington

Kooktijd 75 75 mins Totale tijd 1 uur 15 minuten
Eenpersoons kalkoen wellington van bladerdeeg gevuld met kalkoenfilet gewikkeld in parmaham en met champignons. met
Moeilijkheidsgraad: Beginner Porties: 2 Beste seizoen: Winter

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Verwarm de oven door op 200 graden en snijd de champignons heel fijn en pers de knoflook. Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

  2. Haal de kalkoenfilet uit de verpakking en snijd deze in twee gelijke stukken.

  3. Dep de kalkoenfilets droog en bestrooi rondom met zout en peper.

  4. Verhit wat boter in een pan en bak de kalkoenfilets in een paar minuten rondom bruin. Haal de filets daarna uit de pan en bak in diezelfde pan de champignons en de knoflook vijf minuten. Breng op smaak met peper en zout en eventueel de tijm.

  5. Leg twee stukken plasticfolie op het aanrechtblad. Leg twee of vier plakjes bladerdeeg aan elkaar, dit is een beetje afhankelijk van de grootte van de kalkoenfilets. Gebruik je vier plakjes bladerdeeg, leg ze dan in een vierkant. Laat het deeg iets overlappen en druk de randen goed op elkaar zodat er een groot vlak ontstaat.

  6. Beleg elk stuk bladerdeeg met twee plakken parmaham. Leg hier het champignonmengsel op en verdeel dit gelijkmatig over de ham.

  7. Leg een stuk kalkoenfilet op het champignonmengsel en rol met behulp van het plasticfolie het bladerdeeg om de kalkoen heen zodat er een pakketje ontstaat. Zorg dat alle naden goed dicht zijn en leg de pakketjes op de bakplaat en bestrijk met de eidooier.

  8. Zet ze ongeveer 25-30 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn. Je kunt eventueel met een keukenthermometer de kerntemperatuur van de kalkoen controleren om zeker te zijn dat deze gaar is. Bij 70-72 graden is de kalkoen mooi gaar, maar zeker niet droog.

    Eet smakelijk!

Keywords: Kalkoen, Parmaham, Champignons, Knoflook, Bladerdeeg, Ei, Kruiden

Share it on your social network

Ga naar de inhoud