Wie weleens in Oostenrijk is geweest kent ongetwijfeld kaiserschmarrn. Maar ook als je er nooit geweest bent zegt de naam van dit heerlijke dessert je misschien wel iets. Het is een luchtige zoete pannenkoek, die in stukjes geserveerd wordt met poedersuiker en compote. Je maakt het ook heel gemakkelijk en snel zelf in je eigen keuken!

Kaiserschmarrn

Het verhaal wil dat het gerecht kaiserschmarrn zijn naam dankt aan keizer Franz Joseph. Hij zou tijdens een jachtpartij houthakkersschmarrn geserveerd hebben gekregen. Speciaal voor hem werden alleen de allerbeste ingrediënten gebruikt, waardoor het gerecht de naam kaiserschmarrn kreeg. Toch zijn er ook andere uitleggen te vinden en is de conclusie misschien wel dat we nooit zullen weten hoe het ontstaan is. Dat maakt natuurlijk ook niet veel uit, het is het belangrijkst dat het ontzettend lekker is en snel klaargemaakt kan worden als je er trek in hebt.

Vier ingrediënten

Om zelf kaiserschmarrn te maken hoe je waarschijnlijk niet eens naar de winkel. De ingrediënten heb je vast al in huis: melk, bloem, eieren, kristalsuiker en kaneel. Dat maakt het wat mij betreft lekker laagdrempelig om te maken. Geen moeilijk gedoe dus! Ook de bereiding is kinderlijk eenvoudig. Zelf kies ik er voor om één koekenpan te gebruiken en twee grote pannenkoeken te bakken waar ik stukjes van maak. Wil je nóg sneller? Neem dan twee koekenpannen en bak ze tegelijk. Het is een heerlijk gerecht met rode bessen compote, lemon curd of rode bessen saus!

Bewaren

Ik kan het mij niet voorstellen, maar stel je zou wat van de kaiserschmarrn overhouden, dan kun je het prima bewaren. Laat het gerecht goed afkoelen en zet het in een luchtdicht bakje in de koelkast. Zo blijft het twee dagen goed. Wil je het eten, dan bak je het gewoon even op. Verhit een koekenpan en smelt hierin wat boter. Bak de kaiserschmarrn een paar minuutjes tot ze goed verwarmd zijn.

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Splits de eieren en doe de eiwitten en eidooiers in afzonderlijke kommen. Zorg ervoor dat de kom waarin je de eiwitten doet en de gardes van de mixer goed ontvet zijn met citroensap.

  2. Klop eerst de eiwitten stijf en mix vervolgens de eidooiers met de suiker tot het goed gemend en luchtig is.

  3. Zeef de bloem en kaneel boven de kom met eidooiers. Voeg de melk toe en mix tot een glad beslag.

  4. Schep de eiwitten rustig door het beslag.

  5. Verhit boter in een koekenpan op laag vuur. Doe de helft van het beslag in de pan en bak ongeveer drie minuten.

  6. Verdeel de pannenkoek met een spatel in kwarten en draai ze voorzichtig om. Bak nog een minuutje en verdeel de kwarten daarna in kleine stukjes en bak ze nog een minuut of twee. Serveer met poedersuiker en eventueel wat jam.

    Eet smakelijk!

Keywords: Bloem, Melk, Eieren, Suiker, Kaneel

Share it on your social network

Ga naar de inhoud