Kaasvlinders, wie kent ze niet? Hartige, retro koekjes van bladerdeeg, gevuld of bestrooid met kaas. Onmisbaar bij een Nederlandse borrel. Als je ze alleen maar uit de winkel kent, dan raad ik je aan om toch eens zelf kaasvlinders te maken. Je wilt écht nooit meer de kant en klare koekjes. Zelf maken is makkelijker dan je denkt!

Kaasvlinders

Het is bijna weekend en dus tijd voor de vrijdagmiddagborrel! Daarom heb ik dit lekkere borrelhapje voor je. Makkelijk te maken en ontzettend lekker. Niet alleen voor de vrijmibo, maar wanneer je maar wilt. Om zelf kaasvlinders te maken heb je niet meer nodig dan een rol vers bladerdeeg, geraspte kaas en wat kruiden. Meer is het niet. Daarbij wat tijd ent je bent ready to go! De kaas die je voor de kaasvlinders gebruikt, kun je zelf kiezen. Het is heerlijk met oude kaas, de kaas die ik gebruikte. Gruyère, een Zwitserse kaas, of Parmezaanse kaas kunnen heel goed gebruikt worden. Mozzarella, belegen kaas, een mix van Goudse kaas en Cheddar… het kan echt allemaal. Kies voor jouw favoriete kaas. Wil je er een extra twist aan geven? Leg onder de kaas wat plakjes rauwe ham of smeer wat verse rucola pesto over het bladerdeeg.

Bewaren

De kaasvlinders kun je heel makkelijk bewaren. Of je er van af kunt blijven is een tweede. 😉 Laat ze goed afkoelen en leg ze op een bord of in een bakje en dek de hartige koekjes goed af. De kaasvlinders blijven een paar dagen goed. Het kan zijn dat ze iets zachter worden, maar als je ze een paar minuutjes terug in de oven leg (op 200 graden) dan worden ze weer lekker knapperig. Wat ook een optie is, is dat je ze al helemaal klaarmaakt en ze afbakt als je gasten er zijn.

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Rol de rol bladerdeeg uit en rol het met een deegroller uit tot ongeveer 2 millimeter dikte. Prik gaatjes in het deeg met een vork.

  2. Meng de kaas met de kruiden en verdeel de kaas gelijkmatig over het deeg. Druk de kaas een beetje aan.

  3. Vouw de lange zijkanten ongeveer 4 centimeter naar binnen. Vouw de lange zijkanten om en om naar binnen tot ze elkaar raken. Druk ze op elkaar en leg de rol ongeveer een uur in de vriezer.

  4. Verwarm de oven voor op 200 graden, boven- en onderwarmte.

  5. Haal de rol bladerdeeg uit de vriezer en snijd in plakjes van ongeveer een halve centimeter dikte. Leg de plakjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Zorg dat er iets ruimte tussen de plakjes zit.

  6. Bak de kaasvlinders in ongeveer 15 minuten goudbruin en gaar.

    Eet smakelijk!

Keywords: Bladerdeeg, Kaas, Kruiden

Share it on your social network

Ga naar de inhoud