Kaasstengels zijn een geliefde lekkernij die de harten van kaasliefhebbers over de hele wereld veroverd heeft. Deze knapperige, hartige snacks zijn niet alleen heerlijk, maar ook veelzijdig en gemakkelijk te bereiden. Of je ze nu serveert als aperitief bij een feestje of gewoon als een smakelijke traktatie voor jezelf, kaasstengels zijn altijd een goede keuze.
Hieronder lees je alles over zelf kaasstengels maken, de kaas, het bladerdeeg en de vulling.

Wat zijn kaasstengels?

Een kaasstengel is een langwerpig hartig koekje van bladerdeeg, gevuld of bestrooid met geraspte kaas. Dat zal geen uitleg nodig hebben toch, want wie kent ze niet? De stengels komen in veel diverse vormen en maten, maar ik vind de zelfgemaakte kaasstengels toch altijd het allerlekkerst. Je kunt het zo makkelijk of ingewikkeld maken als je zelf wilt. Persoonlijk heb ik bij het maken van kaasstengels wel wat voorkeuren met betrekking tot de manier waarop je ze maakt, het bladerdeeg, de kaas en vulling. Hieronder leg ik het aan je uit.

Bladerdeeg

Bladerdeeg is een zogenaamd ‘getoerd’ deeg. Dat houdt in dat het gemaakt wordt door steeds een laag boter op een laag deeg aan te brengen, het deeg te vouwen en uit te rollen. Het vouwen en rollen wordt meerdere keren herhaald. Hierdoor zijn de laagjes boter en deeg afgewisseld, wat zorgt voor het ‘bladeren’ van het deeg wanneer het gebakken wordt.

Bladerdeeg kan vers worden gekocht, op een rol. Deze variant vind ik het fijnst om te gebruiken voor kaasstengels. Je kunt de stengels hiermee iets groter maken en makkelijker vullen. Ook kun je bladerdeeg ingevroren kopen, dat zijn de bekende vierkante plakjes. Uiteraard kun je bladerdeeg ook zelf maken. Dat kost wat tijd, maar het is uiteindelijk het lekkerst.

Kaas

Kaastengels maak ik altijd met oude kaas. Het liefst haal ik een mooi stuk kaas bij de kaasboer en rasp dat zelf. Al is kant en klaar geraspte oude kaas ook een prima optie! Met de kaas kun je natuurlijk ook lekker variëren, gebruik bijvoorbeeld eens Gruyère, geitenkaas of bijvoorbeeld Cheddar. Ook met jonge, jong belegen of belegen kaas worden kaasstengels hartstikke lekker. Kies vooral de kaas waar jij het meest van kunt genieten.

Vulling

Kaasstengels maak je het snelst door bladerdeeg te bestrijken met ei, bestrooien met kaas, in stroken te snijden en de stengels te draaien. Toch is een kaasstengel die niet alleen bestrooid, maar ook gevuld is met kaas net iets lekkerder. Voor dit recept heb ik de stengels gevuld met mosterd, oude kaas en Provençaalse kruiden. Het geeft de kaasstengels net iets extra’s. Ook met de vulling kun je lekker variëren. Wil je een leuke variatie proberen? Dan vindt je deze pesto – en pizzatwisters misschien wel heel lekker!

De conclusie: bladerdeeg kaasstengels zijn eenvoudig zelf te maken en een verrukkelijke traktatie die perfect is voor elke gelegenheid. Met slechts een paar ingrediënten en een beetje liefde en aandacht in de keuken, kun je deze knapperige lekkernijen creëren die zowel kinderen als volwassenen zullen waarderen. Dus waar wacht je nog op? Probeer dit recept voor de ultieme kaasstengels uit en geniet van de heerlijke smaak van verse, zelfgemaakte snacks. Je zult er zeker van genieten!

Kaasstengels

Kooktijd 29 minuten Totale tijd 29 minuten
Moeilijkheidsgraad: Beginner Temperatuur: 200  °C Porties: 20 Beste seizoen: Geschikt voor het hele jaar

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Neem 1 rol bladerdeeg uit de verpakking en rol deze uit. Prik met een vork gaatjes in het bladerdeeg.

  2. Bestrooi het bladerdeeg met de Provençaalse kruiden en 175 gram geraspte oude kaas. Hou de andere 50 gram kaas apart.

  3. Rol de tweede rol bladerdeeg uit en prik ook hierin gaatjes met een vork. Smeer dit bladerdeeg in met mosterd.

  4. Pak het bladerdeeg met mosterd op en leg het, met de mosterd naar beneden op het bladerdeeg met geraspte kaas.

  5. Neem een deegroller (een lang glas werkt ook, maar doe wel voorzichtig!) en druk al rollend de plakken bladerdeeg op elkaar.

  6. Snijd het gevulde deeg over de lange kant door het midden in twee gelijke stroken. Snijd dan de lange stroken in tien korte strookjes. 

  7. Pak een strookje bladerdeeg op bij de boven en onderkant en draai de onderkant twee keer rond, zodat er een soort twister ontstaat. Leg de kaasstengel op een met bakpapier beklede bakplaat. Herhaal dit tot alle strookjes tot kaasstengels gedraaid zijn.

  8. Bestrijk de kaasstengels met eidooier en strooi het restje geraspte kaas er overheen. Bak de stengels in 15 minuten goudbruin en gaar in de voorverwarmde oven.

    Eet smakelijk!

Keywords: Bladerdeeg, Kaas, Mosterd Kruiden, Ei

Share it on your social network

Ga naar de inhoud